Jääkiekon huippumaat Kanada ja Venäjä polkaisevat välierät käyntiin lauantaina. Ottelua ennakoivat Kölnissä paikan päällä oleva toimittaja Herkko Hanhikoski ja projektipäällikkö Juha Oinonen.
Kanadan tasapaksu puolustuskalusto ei pärjää Venäjän huipputaitaville hyökkääjille
Hanhikoski: Samaa mieltä. Venäjällä on käytössään niin leveä ja tehokas materiaali, että Kanadalla on suuri pähkinä purtavakseen, kuinka pitää Venäjän pistenikkarit aisoissa. Olegs Znaroksin suojatit keksivät kyllä keinot murtaa vaahterapaitojen puolustus ennemmin tai myöhemmin.
Kanadalla ei ole varaa ottaa turhia rangaistuksia, jos tiedostavat Venäjän tehokkaan ylivoiman. Venäjän pistemiehet eivät hukkaa tilaisuuksiaan useaan otteeseen.
Oinonen: Kanadan puolustuksessa ei ole yhtään tähtiluokan pelaajaa, mutta sen sijaan monta nousevaa nuorta kykyä ja monissa liemissä keitetty Marc-Edouard Vlasic. Tämän lisäksi myös Colton Parayko ja Michael Matheson ovat seurajoukkueissaan tottuneet pelaamaan paljon.
Kanadalla on myös nimenomaan Venäjää silmällä pitäen todellinen jokerikortti eli neljä tehokasta KHL-kautta pelannut Chris Lee. Venäjän joukkueesta valtaosa on KHL-pelaajia, joten Lee tuntee välierävastustajan metkut.
Monet Kanadan puolustajat ovat kuitenkin hyökkäysorientoituneita, joten Vlasicin ja Calvin De Haanin rooli oman pään pelissä korostuu. Venäläistaiturit ovat myös tottuneet hyödyntämään leveän kaukalon, joka voi tuottaa kanadalaisille ongelmia.
Etu on Venäjän hyväksi pieni, mutta voi kääntyä jopa ratkaisevaksi. Ei tarvita kuin yksi nukahdus, niin Artemi Panarin, Nikita Kutšerov, Vadim Šipatšjov tai joku muu Venäjän tähdistä pystyy ratkaisemaan ottelun.
Venäläisten jalkakikat eivät kuitenkaan auta, kun Kanada vyöryttää taklauksia isoilla miehillään
Oinonen: Venäjä on mainettaan parempi fyysisessä pelissä, ja erityisesti sen nelosketju Ivan Telegin-Sergei Andronov-Sergei Plotnikov on isokokoinen ja todella vahva kulmaväännöissä.
Taitopelaajien horjuttaminen taklaamalla onkin melkoinen klisee, mutta Kanadalla on riveissään vahvoja kahden suunnan hyökkääjiä, kuten Sean Couturier, Ryan O'Reilly ja Wayne Simmonds, jotka voivat tehdä venäläishyökkääjien pelaamisesta todella hankalaa varjostamalla ja ärsyttämällä.
Jos NHL-sääntöihin tottuneet kanadalaiset intoutuvat taklaamaan aktiivisesti, on seurauksena todennäköisesti Venäjän ylivoima, joka on ollut turnauksessa murhaavan tehokasta. Kanadan onkin paljon järkevämpää puolustaa kiekkokontrollilla.
Hanhikoski: Venäjä vastaa tuleen tulella, jos Kanada tekee aloitteen. Myös Venäjällä riittää isokokoisia ja fyysiseen pelaamiseen kykeneviä miehiä, joten jos vaahterapaidat ottavat voiton fyysisellä puolella, se ei tule helpolla.
Ylivoimassa ja maalivahtipelissä Venäjä on lievästi edellä, mutta viime vuosien ilmiömäinen arvokisamenestys kääntää edun Kanadalle
Hanhikoski: Ei. Andrei Vasilevski on jokaisella sarakkeella Calvin Pickardia ja Chad Johnsonia valovuosia edellä, joten Tampa Bay Lightningin muuri pelastaa Venäjän kiipelistä, jos se tilanne sattuu kohdalle. Lisäksi Venäjä on onnistunut erikoistilannepelaamisessa tavalla tai toisella, varsinkin silloin kun joukkue on sitä eniten kaivannut.
Tosin Kanadalla on myös varsin iskukykyinen joukkue, ja kumpikin osapuoli on maistanut tappion karvasta kalkkia. Ottelu voi varsinkin erikoistilannepelaamisessa kääntyä kumman tahansa eduksi.
Oinonen: En laittaisi Vasilevskia ihan noin pitkälle etumatkalle, vaikka Kanadan kaksikkoa edellä onkin. Pickard kuitenkin selviytyi kunnialla heikkotasoisen Colorado Avalanchen viimeisenä lukkona. MM-kisoissa suurin testi on toki vasta edessä.
Kanadan nykyjoukkueessa on useampi pelaaja, joka on ollut voittamassa viime vuosien maailmanmestaruuksia, olympiakultaa ja World Cupia. Toisaalta kokoonpanossa on myös Mitch Marnerin ja Brayden Pointin kaltaisia nuoria, jotka eivät ole aikuisten arvokisoissa voittaneet mitään.
Venäjällä on yhtä lailla monia samoja pelaajia kuin vuoden 2014 mestarijoukkueessa. Voitonnälkää riittää myös Venäjällä kirkastaa kahden viime kevään pettymykset kultaisiksi.