– Tässä iässä ei enää tervettä päivää näe. Kun pystyy treenaamaan ja pelaamaan ilman kipuja, siitä pitää olla iloinen, HIFK:n kokenut konkari Karoliina Rantamäki nauroi ja kertoi kesänsä sujuneen normaaliin tapaan.
44-vuotias hyökkääjä aloittaa neljännen kautensa HIFK:ssa. Ennen Helsinkiin siirtymistä hän on pelannut urallaan myös Kiekko-Espoossa, Bluesissa sekä Venäjällä.
Viime kaudella HIFK eteni aina finaaleihin saakka, mutta lopulta lukuisilla maajoukkuepelaajilla operoinut paikallisvastustaja Kiekko-Espoo oli vahvempi. Finaalipaikka oli kuitenkin suuri asia, sillä HIFK nousi sarjaan vasta muutama kausi sitten.
"Pääosin koossa on kuitenkin sama porukka, joten tunnemme jo toisemme ja olemme kokeneet yhdessä niin iloja kuin surunkin hetkiä"
– Runkosarjankin aikana mielenkiintoisimmat pelit olemme pelanneet Kiekko-Espoota vastaan ja mikäs sen parempaa kuin finaalisarjassa pelata heitä vastaan. Nousu varteenotettavaksi menestyjäjoukkueeksi on tapahtunut varsin nopeasti.
Viime kaudesta jäi pelaajille sopivasti nälkää ja joukkue pääseekin lähtemään kauteen tutun ydinporukkansa voimin. Useat pelaajat ovat pelanneet Helsingissä yhtä kauan kuin Rantamäki, joten joukkueella on paljon yhteisiä kokemuksia.
– Muutama nuori pelaaja tuli mukaan oman akatemian puolelta, minkä lisäksi saimme mukaan pari maajoukkuepelaajaa. Muutamat luonnollisesti vaihtoivat seuraa tai lopettivat. Pääosin koossa on kuitenkin sama porukka, joten tunnemme jo toisemme ja olemme kokeneet yhdessä niin iloja kuin surunkin hetkiä, jotka ovat vahvistaneet ja yhdistäneet meitä.
– Uusienkin pelaajien on helpompi tulla mukaan, kun on hyvä ydinporukka kasassa.
HIFK on tähän mennessä pelannut kolme harjoitusottelua RoKia, Kärppiä ja kivikovaa Luleå HF:ää vastaan. Pelillisesti kaksi ensimmäistä peliä olivat aivan erilaisia kuin Luleå-ottelu, mutta kaikista mittelöistä käteen jäi paljon dataa siitä, missä joukkue tällä hetkellä menee.
Vaikka Rantamäki ei itse pelannut otteluissa, hän oli kuitenkin Rovaniemellä katsomassa kaikki pelit.
– Oli hienoa, että joukkue pääsi ensimmäistä kertaa pelaamaan Ruotsin mestaria vastaan. Kaikki kolme peliä olivat antoisia, ja oli mielenkiintoista nähdä, missä Ruotsin kärki pelillisesti menee.
– Olin positiivisesti yllättynyt ja iloinen joukkueen puolesta. Pelaaminen oli kypsää ja näytti hyvältä, vaikka olemme näinkin aikaisessa vaiheessa kautta vielä.
Tavoitteena mestaruus
Rantamäki osasi heti kertoa, millaisen joukkueen hän haluaisi kaukalossa nähdä, kun kiekko putoaa ensimmäistä kertaa kunnolla jäähän. Omasta roolistaan hänellä oli myös selkeä käsitys.
– Joukkueemme pyrkii olemaan vahva jalalla. Meillä on hyvin luisteleva joukkue ja pyrimme olemaan paljon kiekossa. Jos menetämme kiekon, pyrimme aggressiivisesti karvaamalla saamaan sen takaisin. Se on aseemme alkavalla kaudella.
– Pyrin itse auttamaan joukkuetta niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin joka päivä. Pyrin olemaan johtaja ja näyttämään esimerkkiä. Ne ovat sellaisia tavoitteita ja toisaalta vahvuuksiani, joiden kautta pystyn joukkuetta auttamaan.
HIFK:n valmentajana toimii Saara Niemi, jonka kanssa Rantamäki on pelannut maajoukkueessa useamman vuoden ajan. Pelille omistautunut valmentaja kerää hyökkääjän kehut.
– Saara on intohimoinen ja hän antaa kaikkensa ja koko sielunsa pelille. Pidän hänen valmennustyylistään, sillä pystymme keskustelemaan ja käymään asioita läpi. Hänellä on paljon annettavaa lajille ja hyviä näkemyksiä. Jos jonkinlaisia valmentajia olen urallani nähnyt, joten häntä on kyllä kehuttava.
"Uskallan sanoa, että jos kerran finaalissa olimme viime vuonna, on tänä vuonna tavoitteenamme mestaruus"
Rantamäen sekä koko joukkueen tavoitteet ovat korkealla, vaikka niistä ei ole vielä joukkueen kesken paljoa puhuttu. HIFK nousi kolmessa vuodessa sarjanousijan paikalta finaalijoukkueeksi, mutta Rantamäen mukaan nälkä kasvaa syödessä.
– Kaikkia pelejä lähdemme voittamaan. Uskallan sanoa, että jos kerran finaalissa olimme viime vuonna, on tänä vuonna tavoitteenamme mestaruus. Askel kerrallaan etenemme kohti finaalia.
Ensi kaudella Naisten Liigan sarjajärjestelmä palaa vanhaan normaaliin. Käytössä olleet ylempi ja alempi jatkosarja jäävät historiaan ja runkosarja pelataan normaalina kymmenen joukkueen nelinkertaisena sarjana, josta kahdeksan joukkuetta jatkaa pudotuspeleihin ja kaksi heikointa karsivat sarjapaikasta Mestiksen kahden parhaan joukkueen kanssa.
Ennen muutosta kaikki ylemmän jatkosarjan kuusi joukkuetta olivat automaattisesti puolivälierissä ja alemman jatkosarjan kaksi parasta nousivat myös pudotuspeleihin. Muutoksen puolesta puhuivat Naisten Liigan johtoryhmä sekä urheilutiimi.
– Oletusarvollisesti ylemmässä jatkosarjassa olleet joukkueet ovat saaneet kovempia vastuksia ja siihen on vedetty tietty raja. Kolikolla on aina kaksi puolta. Tässä vaiheessa on hankala ottaa kantaa siihen, miten muutos konkreettisesti näkyy, sillä pelejä ei ole yhtään alla.