193 senttinen ja 105-kiloinen puolustajajärkäle Damir Galin ei ole jäänyt keneltäkään Mestistä seuraavalta huomaamatta. Galin saapui Iisalmeen kaudella 2016-2017 pelaten 33 runkosarjan ottelua ja kahdeksan karsintapeliä.
Galin vakiinnutti nopeasti paikkansa Peli-Karhuissa kuuluen seuraavan kauden joukkueen luottopelaajiin. IPK sai kuin saikin pidettyä 24-vuotiaan puolustajan vielä kolmannen kauden riveissään, joskaan helppoa se ei joukkueen päävalmentaja Janne Sinkkosen mukaan ollut.
– Hän on erittäin urheilullinen kaveri ja haluaa mennä urallaan hirveästi eteenpäin. Ei ole ollut minkäänlaisia vaikeuksia hänen kanssaan. Tavoitteet pelaajalla ei ole täällä Mestiksessä, vaan korkeammalla ja siksi oli vaikea saada hänet jäämään tänne tänä vuonna.
Iisalmeen Galin saapui Kazanista, jossa hän toistaiseksi viimeisellä venäjän kaudellaan 2015–2016 pelasi 48 ottelua VHL-liigaa Bars Kazanin riveissä. Keväällä 2012 Galin edusti maataan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.
"VENÄJÄLLÄ PAKKI EI HIRVEÄSTI NOUSE"
– Hän on Kazanin juniorimyllyn käynyt läpi siellä ja pelannut VHL ja MHL-liigoissa. Kazan omistaa venäjällä hänen paperinsa vieläkin. Tie nousi pystyyn hänen kotimaassaan ja niin hän ajautui Suomeen. Galin oli hankittu Iisalmeen ennen tuloani.
Kesken kauden 2016–2017 IPK:n ruoriin hypännyt Sinkkonen luonnehtii Kazanin kasvattia todelliseksi joukkuepelaajaksi, joka on tuonut valoa iisalmelaisten synkkään alkukauteen.
– Loistava puolustaja puolustavassa roolissa. Joukkuepelaaja, joka on iloinen päivästä toiseen. Erittäin positiivinen kaveri kaikella tapaa. On ollut kiva nähdä eteenpäin pyrkivän kaverin into harjoituksissa meidän vaikean alkukauden aikana.
Kielimuuri on usein suurin vaikeus venäläispelaajan hypätessä rajan yli. Kommunikointi valmennuksen ja pelaajan kanssa on mennyt askeleen eteenpäin. Apuna on ollut pelaamisen ohessa tulkin virkaa toimittava Jevgeni Fofanov.
– Englantikin alkaa pikkuhiljaa kuulostaa siltä, että ymmärtää eron yes ja no välillä. Fofanov on tulkkina paikalla. Kyllä taitaa olla niin, ettei pelaajien tarvitse oppia suomea vaan valmentajan venäjää, Sinkkonen nauraa.
Galin on parhaimmillaan pelatessaan tutussa puolustavan puolustajan roolissa. Se ei kuitenkaan enää tämän päivän huipputasolla riitä, jossa pakin on pystyttävä liikkumaan ja auttamaan kiekollisena joukkuetta myös toisessa päässä kenttää.
– Venäjällä pakki ei hirveästi nouse. Sen kanssa jumpattavaa on ollut, sillä pakin pitäisi myös pystyä nousemaan kiekon kanssa. Hänet on opetettu venäjällä vain puolustamaan. Kiekollista pelaamista jumpataan kaiken aikaa eteenpäin.
Kiekolliset opit ovat näyttäneet menevän perille, kun katsoo Galinin kuluneen syksyn pistetilastoa. 14 ottelun jälkeen kasassa on jo 3+3=6 tehopistettä, joka on jo yli puolet viime kauden runkosarjan (2+8) pistesaaliista. Tehotilaston lukema -7 antaa osviittaa siitä, että pisteitä on saattanut ropista puolustuspelin kustannuksella.
Kookkaalle slaavipakille on löytynyt käyttöä erikoistilanteissa. Ylivoimilla rooli löytyy usein maskimiehen paikalta, mutta alivoimapelissä vahvuudet nousevat parhaiten esiin.
– Galin on Mestiksen parhaita alivoimapelaajia. Pystyy halutessaan pelaamaan erittäin fyysistäkin peliä. Viime kevään pudotuspeleissä Galin lensi pihalle puhtaasta taklauksesta ja on edelleen hieman varpaillaan sen vuoksi.
Sinkkonen korostaa lopuksi vielä kerran kiekollisen pelin ja liikkeen merkitystä.
– Kehityttävää on, jos verrataan esimerkiksi SM-Liigaan niin kiekollista pelaamista ja liikettä on pystyttävä kehittämään. Liigassa liikutaan tällä hetkellä pirun hyvin.