Mestis-ennakko: Jokerien kovimmat haastajat tulevat Itä-Suomesta

MESTIS / Artikkeli
Jokerit lähtee Mestis-kauteen suurimpana mestarisuosikkina.
Kuva © Tiia Mahkonen

1. Jokerit – tyylillä mestaruuteen?

Jokereiden paluukausi päättyi ikään kuin kesken, ja joukkue lähtee toiseen – ja mahdollisesti viimeiseen – Mestis-kauteensa suurin panostuksin ollen ylivoimaisesti suurin mestarisuosikki. Joukkue on vahvistanut rivejään muun muassa suomikiekon legenda Valtteri Filppulalla.

Kolmen kullan klubiin ainoana suomalaisena kuuluva Filppula ei lainkaan ole ainut nimekäs vahvistus, sillä myös Ville Vainikainen, Samuel Salonen sekä Hugo Rikkilä ovat Mestis-tasolle kovia hankintoja. Kannattaa kiinnittää myös katseet Arttu Lausniemeen, joka nakutti viime kaudella Hermeksessä yhteensä 62 otteluun tehot 23+33.

Jokerit nappasi jo harjoituskauden puolella yhden ison päänahan, kun se käväisi Saksassa voittamassa Warrior Cup -nimisen turnauksen. Finaalissa kaatui Red Bull Salzburg lukemin 5–0.

Tulevalla kaudella käytännössä kaikki muu kuin mestaruus on pettymys tältä joukkueelta. Jokereilla on tällä kaudella sarjan terävin kärki niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin, ja maalivahtipeli on Mestiksen tasolle riittävä.

2. Kestomenestyjä Ketterä lähtee selkeänä altavastaajana haastamaan ennakkosuosikkeja

Mestiksen viime vuosien menestyneimpiin seuroihin kuuluva Imatran Ketterä on uuden ajan edessä kauden alkaessa. Samaan aikaan, kun kilpailijat ovat ympärillä vahvistuneet, niin Ketterä on samalla heikentynyt huomattavasti. Vaihtuvuutta on jokaisella osa-alueella, kun päävalmentaja on uusi, hyökkäyksestä on lähtenyt tulivoimaa ja parhaat tehomiehet myös puolustuksesta ovat vaihtaneet maisemaa.

Uudeksi päävalmentajaksi tuli savonlinnalaislähtöinen Janne Tuunanen, joka valmensi kaksi edellistä kautta K-Vantaan joukkuetta. 42-vuotias valmentaja on todennut, että joukkueen ilme pysyy hyvin samanlaisena, kuin aiempina menestysvuosina. Viime kaudelle Ketterän pelaajabudjetti pieneni huomattavasti, mutta silti he olivat kilpailukykyisiä. 

Tuunasen joukoilla tulee olemaan kuitenkin isoja haasteita. Hyökkäysosasto koki menetyksiä, kun paras pistemies Miku Ronkainen siirtyi Mikko Haaparannan kanssa TUTOon. Lisäksi peräti 7+21 tehopistettä viime kaudella iskenyt puolustuksen johtaja Riku Tuomola liittyi täksi kaudeksi Jokereihin. 

Myös yläsavolainen kilpailija IPK kävi Imatralla ostoksilla, ja hankki viime kaudella Ässistä lainalla pelanneet luottopuolustaja Valtteri Viirretin. Ketterä on hankkinut roolipelaajia joukkueeseen Kiekko-Espoosta. Hyökkääjä Juuso Jämsen ja puolustaja Noel Pietilä tulevat pelaamaan isossa roolissa Imatralla.

Ketterällä on tällä kaudella kapein pelaajamateriaali moneen vuoteen. Toisaalta Imatran Mestiksen tasolle oleva laadukas urheilullinen arki auttanee joukkuetta pitkän kauden aikana. Mahdollisuudet on pitkään kevääseen, mutta selvää on, että Ketterä lähtee kauteen ennakkosuosikkien haastajana.

3. IPK on koonnut joukkuettaan rauhassa otsikoiden ulkopuolella

Olipa sarjataso tai laji melkein mikä hyvänsä, on aina kiinnostavaa nähdä vaivaako edelliskauden mestaria mestaruuskrapula. IPK on sulatellut viime kauden Mestis-mestaruutta rakentamalla joukkuetta rauhassa isojen otsikoiden ulkopuolella.

IPK:n viime kauden onnistumisesta valmennuspuolella kertoo mestaruuden lisäksi se, että useampi pelaaja siirtyi kotimaiseen Liigaan tai ulkomaille. Valmennuksesta Marko Tuomainen siirtyi Jukureiden päävalmentajaksi ja Jaakko Rissanen KooKoon valmennusryhmään.

Uudeksi päävalmentajaksi IPK kiinnitti jo viime kauden aikana Simo Karjalaisen, joka saapuu Iisalmeen Joensuun Kiekko-Poikien päävalmentajan paikalta. Karjalainen valmensi viime kaudella Kiekko-Poikien joukkueen kohtuulliseen hyvään tulokseen haastavista lähtökohdista. Hän sai joukkueen materiaalista hyvin tehoja irti. Hyvissä ajoin varmistuneiden sopimusten ansiosta valmennus on päässyt kokoamaan joukkuetta rauhassa yhdessä seurajohdon kanssa.

Monipuolinen Samuel Timonen on noussut IPK:n runkopelaajaksi.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto

IPK solmi aikaisin sopimuksia muutamien tärkeiden ja Mestis-mittapuulla pitkäaikaisten pelaajiensa kanssa. Samuel Timonen on kausi kaudelta nostanut rooliaan ja tulevalla kaudella tärkeä osa IPK:n peliä. Viime kaudella Mestiksen piste-ennätyksensä 10+17 takonut keskushyökkääjä on luotettava pelaaja tasaviisikoin ja erityisesti alivoimalla. Timonen on usein myös repimässä joukkueelleen aloituksia otteluiden tiukimmissa paikoissa.

Tärkeä jatkaja on myös Pekka Suhonen, joka takoi viime kaudella 28 ottelussa 31 pistettä. Veikka Halonen on kahdella edellisellä kaudella ollut yksi IPK:n parhaista pistelingoista. Sarjan pistekärki Leo Ring siirtyi kesken viime kauden IPK:n joukkueeseen. Ylä-Savon oma poika Henri Knuutinen on myös tärkeä osa joukkueen runkoa.

Oskari Mikkonen on valmis ottamaan ja antamaan mustelmia.

Puolustuspäästä on syytä mainita Oskari Mikkonen, joka on kahdella IPK-kaudellaan noussut Kankaan jäähallin suosikiksi uhrautuvalla pelityylillään. Myös latvialaispuolustaja Ernests Osenieks tullee olemaan iso pala IPK:n tulevan kauden puolustusta.

Josi Kähkönen pelasi menneellä kaudella uransa ensimmäiset miesten Mestis-ottelunsa ja teki U20-Mestiksessä puolustajalle komeat 34 pistettä 34 ottelussa. Jeremi Tammela puolestaan nakutti Tapparan U20-joukkueessa 39 ottelussa kunnioitettavat 61 pistettä.

Puolustuskalustoon tuo leveyttä viime kaudella Ässien Liiga-joukkueessa ja Ketterässä pelannut Valtteri Viirret. Hyökkäyksen puolella uusia mielenkiintoisia pelaajia ovat Kiekko-Pojista saapunut Miska Hattunen, Rovaniemellä yli 100 peliä Mestistä pelannut Anton Sikorski ja Hermeksessä viime kaudella 26 pistettä tahkonnut Santeri Sulku.

Maalivahtiosasto on hienoinen kysymysmerkki. Oskari Parviainen siirtyi IPK-paitaan kesken viime kauden ja Paavo Kohosen loukkaannuttua hyppäsi kaukaloon pudotuspeleissä kovimpaan mahdolliseen paikkaan. Hän pelasi hyvällä tasolla, mutta tämä kausi näyttää, onko hän valmis kantamaan vastuuta isommassa roolissa.

Olli Taimi on hyvin liikkuva maalivahti, joka pelasi viime kaudella vain neljä Mestis-ottelua, toki hyvin tilastoin. Hänelle on alkavalla kaudella tarjolla aiempaa isompi rooli.

IPK on koonnut laadukkaan, mutta hieman kapean pelaajiston. Aika näyttää, onko hakusessa vielä vahvistuksia. Lähteneiden pelaajien jättämiä aukkoja seura ei ole lähtenyt suoraan täyttämään, vaan joukkue on rakennettu maltillisesti uudestaan tuttujen runkopelaajien ympärille.

Juttua muokattu 12.9. klo 9.11: Poistettu virheellinen maininta Kalle Myllymaan pelaamisesta Jokereissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle