Jimi Rönkkönen pelaa Mestistä, opiskelee yliopistossa ja kilpailee videopeleissä: "Joudun kyllä sumplimaan"

MESTIS / Haastattelu
Rönkkönen aloittaa toisen kautensa Imataralla.
Jimi Rönkkönen opiskelee yliopistossa kiekkoilu-uran ohella, minkä lisäksi hän pelaa kovalla tasolla konsolikiekkoa. Säätöä kaiken sovittaminen vaatii, mutta kaikki on sujunut tähän mennessä hyvin.

Jimi Rönkkönen on harvinainen jääkiekkoilija. Rönkkönen kiekkoilee Mestiksessä Ketterän paidassa, minkä lisäksi hän opiskelee yliopistossa kemiantekniikkaa. Rönkkönen myöntää, että erikoisjärjestelyjä kaiken sovittaminen vaatii.

– Joudun kyllä sumplimaan. Meillä on aina aamuharjoituksia ja siihen aikaan painottuu myös luennot.

Rönkkönen on joutunut tilanteen vuoksi turvautumaan paljon omatoimiseen opiskeluun.

– Olemme sopineet opettajien kanssa, että jos mahdollista, niin katson videoilta opiskeltavat asiat.

Koulu ja seura ovat molemmat olleet joustavia tilanteen suhteen, minkä vuoksi Rönkkösen opinnot ovat edenneet lähes suunnitellussa tahdissa.

Rönkkönen itse ei tiedä montaa pelaajaa, jotka olisivat Suomessa yliopistossa kiekkoilun ohella.

– Tiedän vain HPK:n Olli Korhosen, joka opiskelee kauppatieteitä samassa yliopistossa. Ammattikorkeakoulun puolella pelaajia on enemmän, koska se ei vie yhtä paljon aikaa.

Rönkköselle on aina ollut tärkeää opiskella ammatti kiekkoilun ohella.

– Koulu on aina ollut minulle ykkönen ja lätkä tulee siinä rinnalla. Tiedän sen, että vaikka jääkiekkoa pystyisi pelaamaan ammatikseen, niin aika aikaisin siinä jää eläkkeelle. Sen takia on todella järkevää, että on joku toinen ura myös.

Konsolikiekosta lisätienestiä

Rönkkösellä on myös meriittejä erilaisen jääkiekon parista. Rönkkönen on voittanut EA Sportsin NHL-pelisarjassa useita palkintoja, niin yksi vastaan yksi- kuin kuusi vastaan kuusi -pelimuodoista.

– 2022 voitin henkilökohtaisen EM- ja SM-hopean ja vuonna 2023 myös SM-hopean. Ne kaksi vuotta olivat siltä saralta parhaita.

Pelimerkillä "J-_-Jamaltheman" kulkeva Rönkkönen kertoo, että peliturnaukset ovat hyvä sivutulo kiekkoilijalle.

– Muutaman vuoden olen kilpaillut. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Sieltä saa hyvin lisätienestiä, kun ei Mestiksestä ihan liikaa saa rahaa.

Viime aikoina kilpaileminen on jäänyt vähemmälle muiden kiireiden vuoksi.

– Tietysti tykkään pelata kavereiden kanssa vapaa-ajalla, mutta Mestiksen ja yliopiston kanssa on niin paljon hommaa, että se on jäänyt vähemmälle.

Viime kauden pettymyksestä kohti uutta nousua

Ketterän viime kausi päättyi karmaisevaan pettymykseen, kun finaalien ratkaisevasta ottelusta tuli tappio Iisalmen Peli-Karhuja vastaan. Rönkkönen kuvailee pettymyksen olleen uran suurin.

– Totta kai olin ylpeä hopeasta, mutta pettymys oli suuri, kun menee niin pitkälle eikä voita mitään.

Kausi oli henkilökohtaisella tasolla onnistunut. Pisteitä HPK-kasvatille kertyi runkosarjassa 36, minkä lisäksi pudotuspeleissä kertyi yhdeksän pistettä. 

Hopeakauden jälkeen hämeenlinnalainen päätti jatkaa seurassa. Suurimpana syynä Imatralla jatkamiseen hyökkääjä mainitsi koulun. Rönkkösellä käynnistyy kandidaatin tutkintonsa viimeinen vuosi, minkä vuoksi hänen pitää käydä koulussa Lappeenrannassa.

– Se oli aika 1+1 alun perinkin, sillä en olisi täältä kuitenkaan lähtenyt. Onneksi pääsimme Ketterän kanssa sopuun.

Ketterä koki kesäkaudella isoja menetyksiä, kun kokeneita pelaajia lähti seurasta. Tulevan kauden joukkuetta Rönkkönen kuvailee taitavaksi ja nuoreksi.

– Meillä on todella hyvä joukkue Mestikseen. Viime vuonna näytettiin, että nuorella joukkueella voi pärjätä ja tänäkin vuonna mahdollisuudet ovat päätyyn asti.

Mestiksen voittajaa odottaa ensi keväänä ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen liigakarsinnat. Rönkkönen ei näe Liiga-joukkueiden haastamista mahdottomuutena.

– Jos saa vaan hiottua joukkueen yhteen, niin miksei. Se on toki todella kaukana vielä, mutta väitän Mestiksen olevan kovempi sarja kuin koskaan.

Rönkkönen kertoo menevänsä kiekkoilu-uransa kanssa vuoden kerrallaan. NHL:äänkin tavoitteet olivat asetettuna joskus, mutta hän tajusi itse realiteetit.

– Heti kun pääsi siitä nuoruuden hölmöydestä, niin tajusi ettei se NHL ole joka pojan paikka. Siistiähän jääkiekkoa olisi pelata ammatikseen, mutta en ota paineita siitä. Mikäli ei vaan riitä, niin sitten ei riitä ja keskitytään siihen toiseen urapolkuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle