Viime kaudella Mestiksessä pelasi 13 joukkuetta, mutta tällä kaudella niitä on kolme vähemmän. Toissa kauden mestari Kiekko-Espoo nostettiin Liigaan sen täytettyä lisenssiehdot. Toisessa päässä sarjaa FPS putosi vaikean kauden jälkeen sarjatasoa alemmaksi, samalla kun KOOVEEn taru Mestiksessä päättyi ainakin toistaiseksi taloudellisista syistä.
− Totta kai on selvää, että kilpailullisuus kovenee. Tasoerot ovat pienemmät ja uskon, että sarjan taso nousee, Mestiksen johtaja Taneli Maasalo kommentoi.
Karsintapelejä pelattiin viimeksi vuonna 2013, eli keväällä niistä tulee kuluneeksi 12 vuotta. Tämä innostaa Maasaloa, sillä unelma pääsystä ylöspäin on tärkeää.
− Ennen kaikkea karsintojen palaaminen tuo mielenkiintoa, kun on aidosti mahdollisuus päästä ylöspäin. Meillä on pitkään ollut myös tilanne, että alaspäin voi tippua, joten jokaisella pelillä on merkitystä.
− Kun miettii pelaajien ja pienen yhteisön puolesta, joita Mestis-paikkakunnilla on, sillä on merkitystä. Se, että pääsee pelaamaan unelmasta, on iso sytyke tälle sarjalle. Niinhän se pitääkin olla urheilussa, että on hissiliikettä ylöspäin, mutta myös alaspäin, Maasalo luonnehtii.
Jo viime kaudella Mestis sai uutta nostetta Jokerien paluusta suomalaisiin sarjoihin. Monilla paikkakunnilla Jokerit veti hallin täyteen, ja pelejä vietiin myös läheisten kaupunkien liigahalleihin.
− Totta kai Jokereitten mukaantulo oli tärkeä. Jos mietitään suomalaista urheilukenttää, on Jokerit yksi tunnetuimpia urheilubrändejä. Ei se voi olla vaikuttamatta, mutta samalla näen että sarjassa on hyvä sekoitus pienempien ja suurempien kaupunkien seuroja. Pienemmillä paikkakunnilla moni seuroista on iso lippulaiva sille yhteisölle. Kaikki ovat yhtä tärkeitä meille, Maasalo kommentoi Mestis-seurojen kokonaisuutta.
Tälle kaudelle Jokerit saa riveihinsä ainoan suomalaisen kolmen kullan klubin jäsenen, Valtteri Filppulan. 40-vuotiaan legendan paluu Jokereihin on iso asia paitsi seuralle myös koko sarjalle.
− On iso asia, että tuollainen seuralegenda palaa Suomeen, ja ennen kaikkea Mestikseen. Nämä ovat isoja juttuja ja varmasti tuo katsomoonkin porukkaa, Maasalo uskoo.
Muista seuroista yksi kauden huomattavimmista uusista asioista on Joensuun halliremontin valmistuminen. Viime kausi meni Kiekko-Pojilta evakossa, ja tälläkin kaudella joukkue pelaa kolme kotiottelua Outokummussa ennen kuin pääsee viimein joulukuussa Mehtimäelle avausotteluun Ketterää vastaan.
− On hienoa, että kaupungit heräävät siihen, että olosuhteita pitää parantaa ja se on elinehto, mikäli aiotaan tavoitella paikkaa ylemmässä sarjassa. Sitä ajatellen Joensuun kaltainen hallisaneeraus on tervetullut asia. Nykypäivänä olosuhteet pitää olla kunnossa.
Viime kaudella Kiekko-Pojat pelasi kaksi ulkoilmaottelua Joensuun pesäpallostadionilla, ja myös tällä kaudella pelataan ulkona, kun Hokki kohtaa IPK:n Sotkamon pesäpallostadionilla. Maasalo odottaa sitäkin tapahtumaa innolla.
− Kaikki tempaukset, missä keksitään arjen keskelle uutta ja ihmeellistä, ja mitkä palvelevat yleisöä, ovat tervetulleita juttuja. Hienoa, että Hokki vie Sotkamon Jymyn kanssa yhteistyössä pelin pesäpallostadionille keskellä talvea. Aion itsekin olla paikalla siellä, Maasalo tunnustaa.