Meeri Räisänen edustaa ainoana suomalaisena naisten NHL:ssä

Muut Sarjat / Haastattelu
Meeri Räisänen pelaa NWHL-liigassa Connecticut Whalen riveissä.
Kuva © Matthew Raney
Täksi kaudeksi ensimmäisenä suomalaisena naisten NHL:nä tunnettuun NWHL-liigaan siirtynyt Meeri Räisänen kertoo Jatkoajan haastattelussa näkemyksiään sarjan eroista kotimaiseen liigaan ja jakaa myös neuvoja nuorille kiekkoilijoille.

Meeri Räisänen kirjoitti kotimaisen jääkiekon historiaa päästessään ensimmäisenä suomalaisnaisena naisten NHL:ään eli NWHL-sarjaan, jossa taistellaan Isobel Cupin voitosta.

Räisänen sanoo, ettei itse ensin osannut pitää pelipaikkaansa ihmeellisenä asiana, koska hänelle oli vain tärkeää päästä pelaamaan kovia pelejä ja kehittymään, mutta tarkemmin miettiessä hänestä on hienoa päästä viemään naisten kiekkoilua eteenpäin.

NWHL:ssä pelit ovat maaotteluiden tasoisia huippupelejä ja varsinkin suoraviivaisuus, vauhti, maalinteon röyhkeys sekä laukausten laatu ovat Räisäsen mukaan kansainvälistä tasoa verrattuna Eurooppaan, jossa pelataan enemmän kulmiin ja liu´utaan maalille.

Otteluita NWHL:ssä on keskimäärin kerran viikossa. Jääharjoituksia on 3-4 kertaa viikossa iltaisin, jonka päälle Räisänen tekee omatoimisesti fysiikkatreenit aamupäivisin. Pelimatkat Pohjois-Amerikassa ovat kotimaan tasoa. Bussilla kuljetaan 2-7 tunnin siirtymiä pois lukien pelit Minnesotassa, jonne matkat taittuvat lentäen.

Kuva © Matthew Raney

Naisten kiekkoilun kehitys Suomessa

Siihen, mitä kotimaisten naisten joukkueiden kannattaisi yrittää kopioida NWHL:sta, on Räisäsellä selvät näkemykset pelaajan näkökulmasta.

− Miesten joukkueiden kanssa tehty yhteistyö. Täällä neljä joukkuetta viidestä tekee yhteistyötä NHL-joukkueiden kanssa. Peleistä tehdään tapahtumia, joissa on oheistoimintaa ja viihdykettä katsojille. Pelit olisi myös hyvä saada samoihin halleihin liigapelien kanssa.

"Kotikisat ovat pääsääntöisesti kerran elämässä kokemus ja sen haluan kokea"

Kotimaan sarjan tilannetta Räisänen ei ole paljoa ehtinyt tällä kaudella seuraamaan, mutta joukkueiden tasoeroja hän pitää melko isona viiden parhaan ja viiden häntäpään joukkueen välillä.

− Toivottavasti sarja kasvaa jatkossa yhtenäiseksi kovaksi liigaksi, missä ei tarvitse maksaa pelaamisesta. Aikaa jäisi harjoitteluunkin enemmän ja lajin taso kasvaisi. Liigan osalta iso näkyvyyden nosto olisi myös oman sivuston perustaminen, josta näkisi joukkueet, pelaajat sekä tulokset. Iso plussa on ollut pelien näkyminen netissä suoratoistopalvelussa Nuorten liigan ja Mestiksen ohella.

Kotikisat ja keskittyminen pelkästään urheiluun haaveina

Ensi keväänä Espoossa pelattavat naisten MM-kilpailut Räisänen tunnustaa tavoitteekseen.

− Pohjois-Amerikassa pelaan maailman parhaita vastaan, ja se valmistaa kansainvälisiin peleihin parhaiten. Kotikisat ovat pääsääntöisesti kerran elämässä kokemus ja sen haluan kokea.

− Tulevaisuuden osalta haaveilen siitä, että voisin keskittyä pelkästään urheilemiseen murehtimatta taloudellisista asioista. Urheilullisesti haaveilen maailmanmestaruudesta sekä olympiafinaalista.

Neuvoja nuorille pelaajille

Räisänen on kehittänyt itselleen henkilöbrändiä vahvasti sosiaalisen median kautta. Hänellä onkin hyviä neuvoja jääkiekkoilijan urasta haaveileville nuorille.

− Henkilöbrändäys on nykypäivää. Sillä pystyy tuomaan itseään esille ja jakamaan omia kokemuksiaan ja elämää. Sitähän ihmiset haluavat nähdä - persoonia. Sosiaalisessa mediassa jokainen sana on suoraan henkilöltä itseltään, toisin kuin esimerkiksi lehdet saattavat julkaista omaa näkemystään ja niissä saattaa olla isoja eroja ulosannissa ja näkökulmissa.

28-vuotias Räisänen on tuttu näky Suomen maajoukkueessa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Räisänen toteaa, että oma sosiaalinen media kannattaa luoda siinä kohtaa, kun se itsestä tuntuu hyvältä ja luontaiselta. Jokainen tekee oman somen omalla tavallaan. Hän tuumaa, että oli sitten joukkueurheilija tai ei, niin kaikki ovat yksilöitä, joilla on oma tarina ja polku siihen, missä he tällä hetkellä ovat.

− Toiset käyttävät sitä pelkkään mainostamiseen ja toiset oman arjen esiin tuomiseen. Siihen, miten sitä kannattaa tehdä, ei ole yhtä vastausta. Se, mitä somelta haluaa, kannattaa ensin miettiä ja alkaa tekemään sen pohjalta. Itse yritän ujuttaa myös henkilökohtaisia asioita mukaan, en pelkästään jääkiekkoa tai kumppaneita.

− Koen, että naisurheilijan asemassa on tärkeää tehdä sosiaalista mediaa, jos haluamme joskus päästä siihen pisteeseen, ettei tarvitsisi maksaa urheilemisesta. Toki somella on myös varjopuolensa, mutta jos sosiaalinen media auttaa yhtäkään nuorta tyttöa tavoittelemaan unelmiaan, on se sen arvoista, Räisänen linjaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle