Käynnistyneen Naisten Liiga -kauden yksi mielenkiintoisimmista uusista pelaajista on KalPaan siirtynyt japanilainen Lunasa Sano. Suomeen KalPan ulkomaalaishankinta päätyi Yhdysvaltojen yliopistosarjan ja itävaltalaisen DEC Salzburg Eaglesin kautta. Naisten ammattilaisliigojen, PHF:n ja PWHPA:n, yhdistyminen Pohjois-Amerikassa sai japanilaispelaajan etsimään pelipaikkaa Euroopasta.
– Ennen tuloani tänne pelasin neljä vuotta Harvardissa ja viime vuoden ensin Itävallassa, kunnes menin loppukaudeksi Bostoniin harjoittelemaan PWHPA:han. Aikomuksenani oli pelata Yhdysvalloissa tai Kanadassa, mutta sitten naisten liigat yhdistyivät.
KalPa vaikutti kulttuuriltaan todella kilpailukykyiselle, joten halusin tulla Kuopioon
– Emme tienneet, milloin uusi sarja alkaisi. Huhu kiersi, että kausi ei alkaisi ennen tammikuuta, mutta halusin kovasti pelata kilpailukykyisessä sarjassa ja aloin katsoa joukkueita Euroopasta, Sano kertaa viime vuosien käänteitä urallaan.
Löytääkseen itselleen pelipaikan Sano lähestyi suomalaisia ja ruotsalaisia joukkueita sähköpostitse. KalPan päävalmentaja Mika Väärälä vastasi Sanon sähköpostiin ja kertoi joukkueesta enemmän, mikä lopulta vakuutti japanilaisen siirtymään Kuopioon.
– Lähetin sähköpostia muutamille joukkueille Suomessa ja Ruotsissa. Mika oli ensimmäinen, joka vastasi minulle. Aloin jutella hänen kanssaan ja opin lisää tästä joukkueesta. Se vaikutti kulttuuriltaan todella kilpailukykyiselle, joten halusin tulla Kuopioon pelatakseni tässä joukkueessa. Kokemus on ollut toistaiseksi oikein kiva, Sano kertoo.
Japanilaispelaaja on omien sanojensa mukaan sopeutunut hyvin Suomeen. Puitteet jääkiekolle ovat kunnossa ja ihmiset ovat kohdelleet häntä hyvin.
– Viihdyn täällä mainiosti. Ihmiset ovat mukavia ja ilmapiiri on ystävällinen ja vastaanottavainen. Rakastan jääkiekkoa ja meillä on erinomaiset puitteet harjoitteluun. Japanilainen ja suomalainen kulttuuri ovat hieman samankaltaisia. Minulle on ollut helppoa sopeutua ja asettua Suomeen. Pidän joukkueestani ja jääkiekosta, joten kaikki on mukavasti, Sano hymyilee.
Toiveissa paljon pelikokemusta ja tehopisteitä
Sanolle on kertynyt viime vuosina vain muutamia otteluita. Siksi japanilaishyökkääjä tervehtii ilolla Naisten Liigan ottelumäärää, joka antaa hänelle mahdollisuuden kehittyä pelaajana. Pidemmällä tähtäimellä Sanon tavoitteissa siintävät maajoukkuepelit ja siirtyminen entistä kovempiin sarjoihin.
– Meillä on paljon otteluita. Se on jotakin sellaista, mitä minulla ei ole ollut muutamaan viime kauteen. On hyvä, että saan paljon pelikokemusta. Olen harjoitellut paljon ja nyt on aika tehdä harjoiteltuja asioita peleissä. Mitä enemmän saan pelikokemusta, sitä enemmän voin kehittyä pelaajana.
On mahtavaa päästä jääkiekon kautta uusiin paikkoihin, tavata uusia ihmisiä ja tutustua uusiin kulttuureihin.
– Toiveissani on pelata kansainvälisiä otteluita maajoukkueessa ja kovemmalla tasolla tulevaisuudessa. Tällä kaudella tavoitteenani on pelata paljon ja hyökkääjänä kerätä paljon tehopisteitä, Sano listaa.
Syyt japanilaishyökkääjän viime kausien vähäiseen ottelumäärään löytyvät vakavasta polvivammasta sekä koronaviruspandemian sotkemista kausista.
– Viimeisellä kaudellani Harvardissa sisempi sivusiteeni repesi. En pelannut paljoa, enkä saanut montaa tilaisuutta pelata. Koronaviruksen takia meillä oli viimeisenä Harvardin vuotenani iso kokoonpano, 35 pelaajaa joukkueessa, mikä mutkisti asioista entisestään.
Sano on monille naisten jääkiekkoa seuraaville pelaajana täysin uusi tuttavuus. Tuore KalPa-hyökkääjä kuvailee itse itseään työteliääksi asennepelaajaksi. Sanon tavoitteena on kuitenkin kehittää kiekollista peliään ja kasvaa tuloksentekijäksi.
– Pidin itseäni aiemmin roolipelaajana, joka hankki momentumia joukkueelleen karvaamalla, takakarvaamalla ja tekemällä kovasti töitä. Haluan tehdä itsestäni kiekollisemman pelaajan, jolla on hyvä laukaus. Koen, että minulla on potentiaalia siihen. Voin kehittyä siinä paljon.
Epätyypillinen lajivalinta vei Japanista ulkomaille
Jääkiekko ei lukeudu harrastetuimpien urheilulajien joukkoon Japanissa. Varsinkin naisjääkiekkoilijat ovat yli 124 miljoonan asukkaan maassa harvassa, sillä Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n tilaston mukaan Japanissa on rekisteröityneitä naispelaajia hieman alle 1300.
Lajin harvinaisuudesta huolimatta Sano on pelannut jääkiekkoa jo hyvin nuoresta lähtien. Jääkiekon pariin hän päätyi aivan sattumalta. Lapsuudesta asti jatkunut harrastus on vienyt japanilaisen aivan uusiin paikkoihin.
– Aloitin jääkiekon pelaamisen viisivuotiaana. Satuin näkemään pieniä lapsia pelaamassa jääkiekkoa. Kukaan muu lähipiiristäni ei pelannut jääkiekkoa, joten se oli täysin uutta minulle. Halusin kokeilla sitä ja kysyin vanhemmiltani lupaa aloittaa jääkiekon pelaamisen. Siitä kaikki alkoi. En olisi koskaan osannut kuvitella, että lähtisin pelaamaan jääkiekkoa ulkomaille ja että se veisi minut Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.
Sano onkin kiitollinen kaikesta siitä, mitä jääkiekko on hänelle mahdollistanut. Samalla se on kasvattanut japanilaiskiekkoilijaa ihmisenä.
– Jääkiekko ei ole iso laji Japanissa, mutta minä olen aina rakastanut sitä. Kasvoin pelaten poikien kanssa ja pelasin kolme vuotta naisten liigassa Japanissa ennen kuin menin Harvardiin. Opin jokaisessa joukkueessa paljon uusia asioita. On mahtavaa päästä jääkiekon kautta uusiin paikkoihin, tavata uusia ihmisiä ja tutustua uusiin kulttuureihin. Tällaiset kokemukset kasvattavat minua ihmisenä, Sano toteaa.
Tasokkaan jääkiekon perässä huippuyliopistoon
Harvardin yliopisto Yhdysvalloissa on maailman arvostetuimpia korkeakouluja. Tieteellisten saavutustensa ohella maineikas opinahjo on myös ansioitunut jääkiekossa. Harvardin naisten jääkiekkojoukkue pelaa maan korkeinta yliopistosarjaa NCAA:ta.
Sano siirtyi yhdysvaltalaiseen huippuyliopistoon jääkiekko edellä.
Ollakseni rehellinen sopeutuminen ei ollut kaikilta osin helppoa.
– Se oli jääkiekkoperusteinen päätös. Halusin kovasti pelata ylimmällä sarjatasolla yliopistossa Yhdysvalloissa. Keskustelin muutaman yhdysvaltalaisen joukkueen kanssa ja päädyin lopulta Harvardiin.
Kerran kansallisen mestaruuden voittaneella ja neljästi finaalissa pelanneella Harvardin naisten jääkiekkojoukkueella on pitkät perinteet.
45 vuotta yliopistosarjaan osallistuneessa joukkueessa on vuosien varrella kiekkoillut useampi pohjoisamerikkalainen maajoukkuetason pelaaja, nimekkäimpinä näistä olympiavoittajat ja maailmanmestarit Jennifer Botterill, Sarah Vaillancourt ja Angela Ruggiero sekä viisinkertainen maailmanmestari Julie Chu.
Sano myöntää olleensa onnekas päästyään pelaamaan jääkiekkoa Harvardiin.
– Olin todella onnekas, sillä ohjelma on perinteikäs, ja ihmiset ovat todella ylpeitä siitä. Harvardissa on ollut paljon Yhdysvaltojen ja Kanadan maajoukkuepelaajia, joten se oli yksi parhaista jääkiekkoympäristöistä Yhdysvalloissa. Olin niin onnekas päästessäni kokemaan sen.
Täysin kivutonta kiekkoilu ja opiskelu huippuyliopistossa ei Sanosta ollut. Siitä huolimatta japanilainen pitää kokemusta kaikkinensa antoisana ja arvokkaana.
– Ollakseni rehellinen sopeutuminen ei ollut kaikilta osin helppoa. Isossa kuvassa neljä vuotta Harvardissa oli todella hyvä kokemus ja sai minut jatkamaan jääkiekon pelaamista myös valmistumiseni jälkeen.
Harvardissa kiekkoillessaan Sano opiskeli harvinaisempaa oppiainetta, tieteen historiaa. Siinä häntä kiehtoi erityisesti oppiaineen linkittäminen urheiluun.
– Opiskelin tieteen historiaa, joka on melko ainutlaatuinen aine: itämaista lääketiedettä, urheilutiedettä. Opin, millaiseksi keho on historian saatossa mielletty. Itseäni kiinnosti enemmän, kuinka urheilijat voivat parantaa suoritustaan kehontutkimuksen historiaa hyödyntämällä, Sano valottaa opintojaan.
Videobloggaaja Sano
Suomeen saavuttuaan Sano on aloittanut videoblogin eli tuttavallisemmin vlogin. Toistaiseksi yhden videon YouTube-kanavallaan julkaissut japanilaispelaaja ei tosin vielä tiedä, aikooko hän jatkaako videobloginsa tekemistä. Ensimmäinen video oli tarkoitettu enemmän terveisiksi pelaajan ystäville Japanissa ja Yhdysvalloissa.
– Miten sait tietää siitä?, Sano nauraa.
– Ulkona on ollut kaunista. Heti kun pääsin tänne aloin kuvaamaan videoita, koska naapurustoni oli niin nätti. Minulla on paljon ystäviä kotimaassani ja Yhdysvalloissa, joten ajattelin, että yhdistän ne yhdeksi videoksi. Se oli ensimmäinen kertani, kun tein videota. En edes tiedä, tulenko tekemään sitä uudelleen tulevaisuudessa, mutta se oli hauskaa, KalPa-pelaaja taustoittaa videobloginsa syntyä.