Tyttöleijonat aloittaa sunnuntaina viikon mittaisen urakkansa MM-kisoissa Ruotsin Östersundissa. Päävalmentaja Mira Kuisma kertoi millaista oli kasata joukkue kauden tärkeimpään tapahtumaan.
− Ryhmä eli oikeastaan joka tapahtumaan. Kävin jonkun verran seurakäynneillä ja tänä vuonna keskustelin erityisen paljon Naisten Liigan valmentajien kanssa siitä, miten pelaajien arki sujuu. Sillä on todella iso painoarvo.
"keskustelin erityisen paljon Naisten Liigan valmentajien kanssa siitä, miten pelaajien arki sujuu. Sillä on todella iso painoarvo."
Tyttöleijonien MM-joukkueessa on ikäluokan maailman huippuihin laskettavia yksilöitä, mutta myös iso liuta tunnollisia joukkuepelaajia.
− Meillä on hyviä pelaajia, mutta ennen kaikkea meidän ryhmäämme sopivimmat pelaajat. Kaikilla on riittävät pelitaidot ja osaaminen. Olemme erityisesti painottaneet sitä, millainen ihminen ja urheilija olet ja mitä tuot joukkueelle.
− Jokainen tuo enemmän kuin ottaa ja jokaisella on joku rooli, ja jokainen toivottavasti tietää, mikä se rooli on, Kuisma sanoo.
Kuisma toimii seuratasolla Naisten Liigan Kuortaneen päävalmentajana. Kuortane on Jääkiekkoliiton alainen joukkue ja paikallisessa urheiluopistoympäristössä koulitaan potentiaalisia tulevaisuuden aikuisten maajoukkuepelaajia.
Vahva runko Kuortaneelta
Tyttöleijonissa on kymmenen Kuisman valmentamaa pelaajaa tämän kauden Kuortaneen porukasta.
− Sen huomaa kaikista toimintatavoista, että ketkä siitä omasta arjesta on. Heillä on tietynlainen tapa toimia eikä ole mitään ongelmia siinä, miten he täällä elävät. Pelitapamme pohjautuu hyvin paljon siihen, miten arjessa toimimme, päävalmentaja muistuttaa.
Tutut tavat helpottavat asioiden omaksumista myös kaukalon puolella.
− Kansainvälisissä peleissä peli nopeutuu huomattavasti Naisten Liigaan verrattuna, niin nyt pelaajilla ei mene ylimääräistä aikaa miettimiseen.
Vaikka Tyttöleijonien tekeminen perustuukin ennen kaikkea tiiviiseen joukkuepeliin ja yhdessä toimintaan, on mukana myös valovoimaisia tähtiluokan pelaajia. Sanni Vanhanen on kenties paras esimerkki tästä. 17-vuotias HIFK-hyökkääjä oli yli kaksi kuukautta loukkaantuneena ennen MM-kisoja.
Vaikka Vanhanen onkin pelannut jo pitkään Naisleijonissa ja käynyt läpi olympialaisetkin, on päävalmentaja Kuisman mukaan hienoa nähdä, miten huippuhyökkääjä on asettunut myös Tyttöleijoniin.
− Sanni on lahjakas ja taitava pelaaja. Hänestä näkee, että hän viihtyy tässä porukassa, kun saa olla omanikäistensä kanssa. Häneltä odotetaan − ja hän varmasti itsekin odottaa tekevänsä tulosta. Täytyy kuitenkin muistaa, että hän on ollut pari kuukautta pelikentiltä sekä jääharjoittelusta sivussa. Toivon hänelle malttia, sillä kyllä se pelituntuma sieltä löytyy, Kuisma virkkoo.
Keskittyminen olennaiseen
Aina, kun on kyse nuorista pelaajista, on tärkeää painottaa asioiden oikealla tavalla tekemistä. Viikon aikana Tyttöleijonat tulee todennäköisesti pelanneeksi kuusi ottelua.
− Yritämme täällä myös valmistaa pelaajia aikuisten maajoukkuetta kohti. Uskallamme harjoitella tällä viikolla, mutta täytyy uskaltaa myös levätä. Kisoissa pyrimme käyttämään mahdollisimman aikaa palautumiseen sekä kropan että mielen osalta. Ruokaa ja energiaa pitää pystyä tankkaamaan.
− Emme myöskään pidä turhia palavereja. Puhumme, jos on asiaa, mutta pyrimme siihen, ettemme kuormita silläkään liikaa.
Vaikka kisat pelataankin diskuteeraamisen luvatussa maassa Ruotsissa, on Tyttöleijonat liikkeellä kotimaisesta mentaliteetista tutulla reseptillä.
− Meillä on tiettyjä arvoja, joiden pitää näkyä. Ne eivät varsinaisesti liity pelitapaan, vaan esitykseen kentällä. Pakko on tietysti puolustaa hyvin, jos aikoo voittaa. Hyökkäyspelaamista ja rohkeutta pelata ei saa myöskään unohtaa, päävalmentaja Kuisma toteaa.
Pohjoisamerikkalaisten vanavedessä
Yhdysvallat ja Kanada ovat dominoineet tyttöjen MM-kisoja vuodesta toiseen. Vain kerran joku muu joukkue on murtautunut finaaliin asti. Ruotsi oli hopealla 2018.
Pohjoisamerikkalaiset tulevat todennäköisesti vyöryttämään pelin armotta jokaisen vastustajansa kenttäpäätyyn.
− Sehän tässä tulee olemaan haaste, että kaksi peliä tulemme todennäköisesti enemmän puolustamaan ja pelaamaan vähemmän kiekollisena. A-lohkossa pelaamisen haaste voi olla, että miten pystymme sitten nopeasti taas pelaamaan sillä kiekolla. Olemme myös puhuneet erikoistilanteista, jotka ovat kansainvälisissä peleissä ratkaisevassa asemassa.
"A-lohkossa pelaamisen haaste voi olla, että miten pystymme sitten nopeasti taas pelaamaan sillä kiekolla."
Tyttöjen MM-turnauksessa kärkikaksikon takana marginaalit ovat pienet, eikä pohjoisamerikkalaistenkaan yllättäminen ole poissuljettu mahdollisuus.
− Yhdysvallat ja Kanada ovat omassa luokassaan. Ruotsia vastaan emme ole pelanneet koko syksynä, mutta heillä on varmasti taas fyysinen, hyvin luisteleva ja lajitaidollinen joukkue. Tšekki on tosi taitava ja osaa pelata myös viisikkona, eikä peli perustu vain yksilöihin. En väheksy B-lohkon muitakaan joukkueita ja olemmekin pelanneet heitä vastaan syksyn mittaan tiukkoja pelejä. Slovakialtakin otimme turpiin joulukuussa.
A-lohkossa pelaava Tyttöleijonat on varmasti vähintään turnauksen puolivälierissä. Pelisysteemi menee niin, että A-lohkon kaksi parasta pääsevät suoraan välieriin ja lohkon kolmas sekä neljäs joukkue pelaavat puolivälierät B-lohkon kahta kärkinippua vastaan.
− Todella mielenkiintoinen viikko on edessä, tuli puolivälierässä vastaan sitten kuka tahansa, Kuisma tietää.