Jenniina Nylund, 22, valitttiin Suomen naisten olympiajoukkueeseen, joka on jo tässä vaiheessa matkannut kisapaikalle, Kiinan pääkaupunki Pekingiin.
Hyökkääjä on pelannut tähän mennessä yhdet aikuisten MM-kisat, mutta muuten hän on melko tuore kasvo Naisleijonissa.
− Mahtavalta tuntuu ja on mahtava olla täällä joukkueen kanssa! Tätä varten on painettu hommia monta vuotta, joten kiva, että palkinto tuli. Pasi (päävalmentaja Mustonen) soitti tuossa jokin aika sitten. Taisin olla kotona silloin ja kyllähän se vähän sanattomaksi veti, Nylund tunnelmoi.
Jokaisella Naisleijoniin valitulla pelaajalla on oma roolinsa ja tarkoituksensa joukkueessa. Myös Nylundilla on arvio siitä, miksi hänet valittiin mukaan.
− Veikkaan yhden syyn olevan se, että olen monipuolinen pelaaja. Pystyn pelaamaan sekä laitaa että sentteriä. Yksi vahvuuksistani on, että minut voi laittaa moneen paikkaan.
Suomella on kaikki mahdollisuudet menestyä olympiaturnauksessa. Pohjois-Amerikkalaiset ovat lähtökohtaisesti kova haaste, mutta niin Naisleijonat kuin Nylund itsekin ovat valmiita vastaamaan huutoon.
− Mitalia lähdemme hakemaan ja olen itsekin ihan pelaamaan lähdössä, että en ole tyytyväinen vain siihen, että olen mukana joukkueessa. Teen kaikkeni, että pystyn olemaan joukkueelle eduksi.
Arvoturnauksen pelaaminen keskellä koronaviruspandemiaa Kiinassa saattaa olla joillekin ajatuksia herättävä kokemus, mutta Nylund ottaa lähestymisen rauhallisin mielin.
− Ei vielä jännitä. Tässä on niin paljon kaikkea, mitä pitää hoitaa ennen kuin pääsee maahan. Hieman kaukaiselta vielä tuntuu, kun tuossa on vielä koronatestiä sun muuta. Eiköhän jännityskin lähempänä turnausta tule.
Yliopistotaipaleen loppumetreillä
Nylund on opiskellut jo pitkään Yhdysvalloissa, Minnesotan osavaltiossa St. Cloudin kaupungissa yliopistossa.
− Neljäs vuosi on menossa ja minulla on mahdollisuus ottaa vielä viides vuosi, kun normaalisti saa pelata neljä vuotta. Viime kausi jäi lyhyeksi koronan takia. Siinä tapauksessa pitäisi vähän venyttää koulua, sillä minulla olisi mahdollisuus valmistua jo tänä vuonna. Saa nähdä, mihin ratkaisuun päädyn, markkinointia pääaineenaan opiskeleva Nylund sanoo.
St. Cloudin tie tähtiin on melkoisen tiukka, sillä sarjajärjestelmän myötä heidän on kohdattava liuta hyviä joukkueita matkalla maineeseen.
− Pelaamme yliopistosarjaa WCHA-konferenssissa. Lohkomme on tosi kova, eikä siellä ole yhtään helppoa peliä. Olen tykännyt siitä, että joka viikonloppu on kovia pelejä. Olisiko viimeisen 20 vuoden aikana 17 kertaa lohkostamme tullut koko maan mestari.
Kiekkoilu Pohjois-Amerikassa on hieman erilaista kuin Suomessa, mutta Nylund on päässyt touhuun kiinni.
− Tuntuu, että olen päässyt hyvin vauhtiin mukaan ja olen pystynyt pelaamaan omaa peliäni. Aluksi tietysti oli vähän erilaista pelata pienen kaukalon peliä, mutta on siihenkin vuosien varrella tottunut.
Nylundin arki pyörii pitkälti koulun ja jääkiekon ympärillä. Fasiliteetit ovat tutun kaltaiset, sillä Suomesta löytyy hieman vastaavanlainen esimerkki.
− Hirveästi ei tule muuta kuin kampuksella vietettyä aikaa. Meidän koulumme on Yhdysvaltojen mittakaavassa sellainen keskikokoinen, noin 15 000 oppilasta. Tämä on oikein hyvä jatkumo Kuortaneelle, sillä homma toimii hieman samalla tavalla kuin siellä.
− Olosuhteet harjoitteluun ovat oikein mainiot. Kaupunkina vähän saattaa olla tylsä paikka, mutta sekin tietysti riippuu mihin vertaa. Olen Pietarsaaresta kotoisin, niin tuohan tuntuu oikein suurkaupungilta minulle. Viihdyn siellä oikein hyvin.
Vapaa-ajallaan Nylund viettää melko tavallista opiskelijanuoren elämää. Jääkiekko on keskiössä liki kaiken aikaa.
− Aika paljon tulee hengailtua kämppisten kanssa. Mitä nyt milloinkin keksii, käymme kaupoilla ja joskus kahvilla. Ihan sillä tavalla perusjuttuja. Aika paljon menee aikaa jäähallilla ja opiskelujen parissa.
Paluu aikuisten maajoukkueeseen
Nylund on pelannut jo pitkään maajoukkueiden piirissä ja etenkin nuorisojoukkueet ovat tulleet hänelle tutuiksi vuosien varrella.
− Olen käynyt läpi aika perinteisen leijonapolun. Alle 16-vuotiaista asti olen ollut mukana ja käynyt kahdet alle 18-vuotiaiden kisat. Olisinko ollut ensimmäistä kertaa naisten mukana silloin, kun olin ensi kertaa 18-vuotiaissa.
Väliin mahtui pidempikin ajanjakso, kun Nylundia ei Naisleijonissa nähty.
− Olisiko välissä ollut viisi vuotta ennen kuin pääsin nyt viime syksynä ensimmäisiin kisoihin ja nyt sitten täällä taas.
Hyökkääjä valmistautui kiekkovuoteen ammattitaitoisessa seurassa ja hän on saanut myös läheisiltään tukea läpi uransa.
− Haluan lähettää terveiset kaikille treenikavereille ja kiitokset Oskar Osalalle sekä André Smulterille, että pääsin heidän jengiinsä viime kesänä harjoittelemaan Maalahteen, sanoi Nylund ja esitti kiitoksensa myös perheelleen.
Kuten todettua, Nylund taitaa monipuolisen pelin. Valmennus voi käyttää häntä monissa eri tilanteissa.
− Täällä isoin vahvuuteni on se, että pystyn pelaamaan laidassa ja keskellä. Laukaus on ihan hyvä ja luistelu sellainen, mitä voi aina kehittää.
Mitä se vaatii, että voit kokea reissun olleen onnistunut paluulennolla Pekingistä?
− Olympiamitali on unelma, tai ehkä pikemminkin tavoite. Tunne siitä, että olen ylittänyt itseni ja että on pystynyt laittamaan koko kropan likoon joukkueen puolesta. Silloin siinä voi olla se mitalikin mukana, Nylund virkkoo.