Semin on kiekollisena todellinen taituri, mutta sopii asennoitumiseltaan perinteiseen mielikuvaan venäläisestä jäädiivasta. Taitavaa laituria eivät puolustuspään duunit aina jaksa kiinnostaa, ja väliin ongelmia tulee myös valmentajien kanssa. Semin saikin neljä päivää ennen kisoja jo potkut joukkueesta, mutta Venäjän päävalmentaja Rafail Ishmatov otti laiturin takaisin ryhmään päivää myöhemmin - huhujen mukaan muiden pelaajien pyynnöstä.
- Vaikea sanoa. Ehkä olen jaloistani nopea, laukaisu- ja syöttöpuolellakin olen hyvä, Semin luonnehti itseään pelaajana.
Miten sitten nuorukaisen pitäisi jatkossa kehittyä? Alle 20-vuotiaalla laiturilla on varmasti vielä paljon parantamisen varaa. Ainakin asenne täytyisi laittaa viimeisen päälle kohdalleen jatkossa. Semin itse ei lähde erittelemään mitään osa-alueita omasta pelistään.
- Kaikki riippuu minusta itsestäni. Uskon olevani huomenna taas parempi kuin eilen.
Washingtonin NHL-pelaaja on joutunut pelaamaan kisat toistaiseksi melko pienessä roolissa, pääosin nelosketjussa. Tosin peliaikaa on kertynyt ylivoimalla, välillä viivamiehenäkin. Pisteitä ei vielä ole plakkarissa kuten odotetusti, mutta Semin on parhaaseen vireeseen päästessään kova ase Venäjän ryhmän arsenaalissa.
Suoraan teininä NHL-jäille
Semin vakuutti Washingtonin valmennusjohdon viime kesänä harjoitusleirin
jälkeen siinä määrin, että paikka 23 pelaajan kokoonpanosta löytyi heti
kauden alkaessa. Lokakuun aikana venäläinen pääsi jäälle vain neljästi,
mutta marraskuun neljästätoista ottelusta väliin jäi vain kaksi peliä.
Yhteensä otteluita ehti kertyä ennen MM-kisoja kahdeksantoista. Mikäli
peliaikaa ei olisi irronnut, tai irtoa MM-kisojen jälkeen, on Seminillä
käytössään varasuunnitelma.
interview Read Alexander Semin's interview during the WJC
[to the interview] |
- Sopimuksessani on sellainen kohta, että mikäli en omasta mielestäni saa
tarpeeksi peliaikaa, niin voin lähteä Venäjälle - siitä täytyisi sitten
neuvotella agenttini kanssa.
Seminin kohdalla Washingtonin suunnalla on keskusteltu siitä, missä venäläisnuorukainen pelaa loppukauden. Mikäli Seminille ei enää MM-kisojen jälkeen olisi pelipaikkaa Capitalsissa, niin suuntana olisi Venäjä. Capitalsin GM on uudenvuodenaaton Washington Postin mukaan Suomessa seuraamassa Seminin otteita turnauksessa, ja sen jälkeen Capitals tekee päätöksen Seminin kevätkauden peleistä. Seminin korviin asti ei kuitenkaan ollut kuulunut komennuksesta Venäjälle...
- Washingtonissa on puhuttu tällaisia? Kuulen tästä ensimmäistä kertaa.
MM-kisoihin lähtiessään Capsien kiekollisesti taitavimpana tulokkaana
pidetty laituri oli heiluttanut NHL-vahtien verkkoa kolmesti, ja
ketjukaveri oli saanut venäläiseltä syötön maaliinsa viidesti.
Pelitoverien lisäksi Seminin taidoista ovat päässeet nauttimaan myös
Caps-fanit, jotka pitkästä aikaa ovat saaneet nähdä MCI Centerillä
kiekkotaituruutta nuorelta joukkueen omalta varaukselta.
- Vaikea sanoa, kausi on vielä niin alussa. Minusta tuntuu, että kausi on
omalta osaltani mennyt ihan hyvin, Semin itse kommentoi omaa kauttaan.
Jos on Seminin alkukausi NHL:ssä ollut hyvä niin joukkueena Washingtonin
alkukausi on ollut surkea seuran majaillessa tällä hetkellä liigan
pohjamudissa. Toista kautta päävalmentajana toiminut Bruce Cassidy sai
lähteä joulukuun puolivälissä ja tilalle nousi kakkosvalmentajana toiminut
Glen Hanlon. Semin ei lähde arvostelemaan kenkää saanutta valmentajaa.
- Minun on vaikea arvostella valmentajia. Hän oli kuitenkin nuori
valmentaja liigassa, mutta minä en pysty sanomaan hänestä yhtään mitään.
Entäpä sitten joukkueen sisäinen kemia? Paljon on huhuiltu huonoista
väleistä ja pelaajien "kuppikunnista" sun muista skismoista.
Venäläisnuorukainen kumoaa nämäkin huhupuheiksi.
- Se on ihan tavallinen joukkue eikä pelaajia erotella sen mukaan onko
venäläinen vai jostain muualta. Joukkuehenki on hyvä ja kaikki ovat
kavereita keskenään.
Jo MM-kisojen ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa nousi esille Seminin
olematon englannin kielen osaaminen. Harjoitusleirin aikana Dainius
Zubruksen pikkuveli toimikin Seminin tulkkina, ja kauden aikana
nuorukainen on pelimatkoilla majoitettu Sergei Goncharin, Peter Bondran
tai Dainius Zubruksen kämppäkaveriksi käytännön järjestelyjen
helpottamiseksi. Väistämättä mieleen nousee kysymys, kuinka nuorukainen on
pärjännyt maassa, jonka kieltä ei ymmärrä lähes ollenkaan.
- Englantiahan siellä puhutaan, mutta onneksi joukkueessa on myös viisi
muuta venäjää puhuvaa pelaajaa - se auttaa minua paljon. Yritän puhua
mahdollisimman paljon itsekin.
Yksi syy miksei englanti ole tarttunut Seminin puseroon ehkä odotetulla
nopeudella selviää keskustelun kääntyessä siihen millainen kaupunki
Washington on ja miten nuorukainen viettää vapaa-aikaansa suurkaupungissa.
- Kaupunki on ihan mukava, siellä on paljon venäläisiä kavereita ja
tuttuja. Heidän kanssaan olen ollut paljon yhdessä - ehkä osin sen takia
englannin opiskelu on jäänyt liiankin vähälle.
Vauhdikas nousu Capitalsiin
Semin allekirjoitti NHL-sopimuksen hänet kesän 2002 varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella varanneen Washington Capitalsien kanssa. Taitava venäläislaituri lähti taalajäille vasta 19-vuotiaana, pelattuaan ainoastaan yhden kauden Venäjän pääsarjassa.
Saman ratkaisun ovat tehneet myös monet muut nuoret, lupaavat pelaajat. Teini-ikäisten pelaajien virta ison veden taakse on nostanut päätään myös Suomessa, ja enää eurooppalaiset nuoret tähdet eivät ehdi viihdyttää kotimaidensa yleisöjä kuin vuoden tai kaksi. Suomen kisajoukkueen luottomiehet Hannu Toivonen ja Sean Bergenheimkin jättivät SM-liigan ennen kuin olivat ehtineet nousta edes vakiopelaajiksi joukkueissaan.
Nuoren pelaajan kannalta ratkaisu on kuitenkin yksinkertainen ja melko helppo. Valintaa punnitessa toisella puolella vaakakupissa on paljon plussia, toisella puolella paljon vähemmän. Eurooppalaisten seurojen mielestä teinien kannattaisi tietysti vielä kehittyä kotimaassaan, mutta nykyajan nuorukaiset ovat paljon valmiimpia NHL-haasteisiin.
- Minulla ei ollut mitään menetettävää. Päinvastoin, sopimuksen myötä minulle avautui uusia mahdollisuuksia. Näin tämän suurena mahdollisuutena edetä urallani.
Kultuurishokkia Semin ei ole kokenut, sillä kuten aiemmin todettua, niin laituri pyörii vapaa-aikansa venäläispiireissä. Sen sijaan jääkiekkoilullinen shokki on ollut kenties isompi - ainakin paljon eroavaisuuksia on pelaamisessa NHL:ssä ja Venäjän pääsarjassa.
- Harjoitusmäärä on aivan erilainen. Venäjällä harjoitellaan kaksi kertaa päivässä, NHL:ssä taas kerran päivässä ja loppupäivä on vapaata. Siinäkin mielessä ero on melkoinen, Semin kertoi erilaisesta harjoittelukulttuurista.
Myös eurooppalaisissa ja NHL:n säännöissä on omat poikkeuksensa. NHL-jäillä kahden viivan syöttö on yhä pannassa kuten aiemminkin. Pitkä kiekko puolestaan vislataan vasta, kun puolustavan joukkueen pelaaja on ehtinyt koskemaan kiekkoon ensin. Nämäkään eivät ole tulleet aivan itsestään Seminille, vaan pieniä ongelmia on ollut.
- NHL:n punaviivasääntöön olen tottunut melko hyvin, mutta pitkäkiekkosääntö on taas sellainen, että se on vaatinut aika paljon totuttelua.
Vielä viime kauden syyspuolella Semin pelasi Lada Togliattin nelosketjussa pienellä jääajalla eikä pisteitä juuri tilillä ollut. Kevätkausi kuitenkin aloitti Seminin rakettimaisen nousun huipulle. Nuori laituri nousi joukkueensa luottomiesten joukkoon, ja oli pudotuspeleissä jo yksi Venäjän sarjan parhaista pistemiehistä.
- Pelasin ensimmäistä kautta sillä tasolla, ja ehkä siitä johtuen olin alkukaudesta hieman arka enkä osannut ottaa sitä roolia, joka minun joukkueessa olisi pitänyt ottaa. Uudenvuoden jälkeen otin enemmän roolia joukkueessa ja kevätkausi menikin paljon mukavammin.
Hyvä kevät palkittiin komennuksella Venäjän miesten maajoukkueeseen MM-kisoihin, Suomessa kisoissa pelaaminen ei siis ole Seminille uusi kokemus. Kuusi ottelua MM-kisoissa menivät ilman pisteitä, mutta jo joukkueeseen pääseminen oli vasta 19-vuotiaalta Seminiltä loistava suoritus.
- Se oli minulle yllätys, että minut sinne kutsuttiin. Olen siitä erittäin ylpeä.
Riittävätkö Venäjän paukut ja asenne?
Venäjä on pelannut toistaiseksi koko MM-kisat rimaa hipoen. Voitto Ruotsista tuli juuri ja juuri sinnitellen, kun taas Slovakiaa vastaan tyytyminen oli tasapeliin. Itävaltakin tuotti Venäjälle suuria ongelmia ja USA:ta vastaan itänaapurimme lahjakas ryhmä oli täysin alakynnessä.
Suurimmat ongelmat ovat olleet selvästi pääkopan puolella. Taitavia yksilöitä joukkueesta kyllä löytyy, mutta minkäänlainen yhteispeli ei tunnu onnistuvan. Saman myöntää myös Semin.
- Kyllähän meidän kaikki pojat kaikkensa yrittävät ja antavat. Jokin ehkä asennoitumisessa ja henkisen valmistautumisen puolella ei ole loksahtanut paikalleen. Siinä on parantamista.
Kun toimittaja yrittää tiedustella josko paikalla katsomoissa oleva valtava scouttien armeija olisi päässyt vaikuttamaan pelaajien henkiseen puoleen, niin Semin ei anna tulkin kääntää lausetta loppuun asti.
- En kiinnitä scoutteihin mitään huomiota.
Venäjän tavoite kisoissa on Seminin mukaan yksinkertainen. Seuraavaksi vastaan asettuu puolivälierissä Suomi, ja Venäjän olisi nostettava pelaamisen tasoansa melko paljon, jotta isännät eivät sammuttaisi itänaapurin kultatoiveita.
- Ensimmäinen sija on tavoite, Semin totesi lyhyesti.