Maailman paras puolustaja. Kahdet olympialaiset. Yhdeksät MM-kisat. Viisi arvokisamitalia.
Edellä mainitut asiat ovat faktoja, jotka voidaan kaikki yhdistää 28-vuotiaaseen Jenni Hiirikoskeen. Kokeneen puolustajan ura on ollut menestyksekäs.
Tämä kevät toi yhden uuden mitalin lisää, kun Hiirikoski pääsi nostamaan SM-sarjan mestaruuskannua JYPin kanssa.
Kuudetta kauttaan Jyväskylässä pelaavalle Hiirikoskelle mestaruus maistui.
− Mestaruus oli pitkän työn tulosta ja kyllähän se hienolta tuntui. Se toimi hienona kruununa hienolle kaudelle.
− Kyllä tuo mestaruus aika korkealle uran saavutuksissa menee. Yhdessä hyvien ystävien kanssa voitettu mestaruus merkitsee paljon, hän jatkaa.
JYPin naiset juhlivat railakkaasti, sillä mestaruus oli seuralle ensimmäinen sitten vuoden 1998. Juhlat eivät kaikilla jatkuneet kuitenkaan kovin pitkälle, sillä peräti yhdeksän JYPin pelaajaa on mukana myös arvokisajäillä.
− Osasimme ottaa kyllä ilon irti, mutta kyllä siinä arkeen palattiin suhteellisen nopeasti, kun lähtö Kanadaan oli niin nopeasti edessä, Hiirikoski toteaa.
Vaikka kausi seurajoukkueessa loppui, on kuntoa pidetty jatkuvasti hyvänä.
− Saimme Jyväskylässä hyvin jääaikaa, niin pääsimme muiden JYP-pelaajien kanssa pitämään hyvin tuntumaa yllä, Hiirikoski kertoo.
Naisleijonat piti valmistavan MM-leirityksen Vancouverissa, mistä matka jatkui 350 kilometriä pohjoiseen kisakaupunki Kamloopsiin.
Hiirikoski, kuten moni muukin MM-joukkueen pelaaja ei vieraile kaupungissa suinkaan ensimmäistä kertaa, sillä Suomi oli mukana Kamloopsissa puolitoista vuotta sitten järjestetyssä neljän maan turnauksessa.
− Kamloopsista on hyvät muistot ja se toimi puolitoista vuotta ikään kuin esikisana MM-kisoja ajatellen. Majoitumme nyt samaan hotelliin kuin silloin ja ympäristökin on valmiiksi tuttu, mikä helpottaa ainakin osan pelaajista sopeutumista.
− Silloin oli ihan hyvin yleisöä paikalla ja uskon, että MM-kisoissakin ihmiset löytävät tiensä peleihin, kun ollaan kuitenkin jääkiekon emämaassa Kanadassa, Hiirikoski pohtii.
Kamloopsin lisäksi Hiirikoski on pelannut aiemmin Kanadassa jo neljissä arvokisoissa. Listalta löytyvät Vancouverin olympialaisten lisäksi vuoden 2004 MM-kisat Halifaxissa, vuoden 2007 kisat Winnipegissä sekä vuoden 2013 kisat Ottawassa.
Puolustaja toteaa Kanadan upeaksi paikaksi pelata.
− Joka peliin löytyy yleisöstä kannustusta ja pelien ympärillä on paljon hypeä. Ihmiset pysäyttelevät kadulla ja ovat kiinnostuneita. Sinne on aina hienoa mennä pelaamaan, sillä jääkiekko on paikallisille niin sydämen asia.
Suomi katkaisi viime vuonna Malmössä kahden vuoden mitalittoman jakson voittamalla pronssia. Hiirikoski näkee lähtökohdat tämän kevään MM-kisoihin hyvänä.
− Joukkueemme on loppupeleissä aika kokenut, eikä meillä ole niin paljoa ensikertalaisia, kuten esimerkiksi vuosi sitten Ruotsissa. Olemme pelanneet maajoukkueen kanssa tähän mennessä hyvän kauden ja nyt lähdetään hakemaan sitä huipennusta.
Myös pelilliset vahvuudet saivat osakseen pienen analyysin.
− Meillä on aika aggressiivinen puolustustapa. Pelaajat tulevat vauhdilla alaspäin ja hyökkääjät tulevat karvaamaan aktiivisesti. Työmäärä on kova ja pyrimme tekemään täydet 60 minuuttia täysillä hommia, Hiirikoski kuvailee.
− Viisikkohyökkäämiseen on mielestäni saatu parannusta ja totta kai maalivahtipelimme on aina arvokisoissa hyvällä tasolla.
Yhdysvallat ja Kanada ovat hallinneet naiskiekkoa aina. Erot ovat kuitenkin kaventumaan päin ja tämän tiedostaa myös Hiirikoski.
− Viime marraskuussa pelasimme neljän maan turnauksessa Kanadaa vastaan todella hyvän pelin ja viime vuoden MM-kisoissakin kohtaamisemme oli tiukka. Olemme pystyneet haastamaan heitä hyvin ja kyllähän arvokisoissa päivän kunto ratkaisee paljon.
− Jenkit taas ovat puolestaan olleet varsinkin kaksi viime vuotta tehokkaita ja he pelaavat todella hienoa kiekkoa. Samat lainalaisuudet pätevät toki myös heitä vastaan, mutta helppo vastus he eivät ole, Hiirikoski toteaa.