Räisäsen johdolla
Meeri Räisänen, JYP
Anni Keisala, Team Kuortane
Tiina Ranne, JYP
Suomen joukkueen maalivahtitilanne on samankaltainen kuin vuosi takaperin Malmön kisoissa.
Ennakkoon Noora Räty vaikutti Suomen maalivahtivaihtoehdolta numero yksi, mutta Rädyn jäätyä ulos joukkueesta, lienee maaliskuun alussa JYPin kanssa Suomen mestaruutta juhlinut Meeri Räisänen selvä ykkösvahti Kamloopsin jäille.
Pronssijuhliin päättyneissä Malmön kisoissa Räisänen torjui Kanadaa vastaan pelattua alkusarjaottelua lukuun ottamatta kaikki Suomen ottelut. Eveliina Suonpää oli kyseisessä Kanada-ottelussa maalin suulla.
Kamloopsissa Räisäsen lisäksi maalivahtikolmikon täydentävät Anni Keisala ja Tiina Ranne, molemmat naisten MM-kisojen ensikertalaisia.
Team Kuortaneen riveissä tällä kaudella komeat torjuntatilastot kirjauttanut Keisala pelasi naisten maajoukkuedebyyttinsä Saksaa vastaan 18. joulukuuta. Debyytti päättyi hienosti heti nollapeliin, mutta Suomen 7-0-voittolukemiin päättyneessä ottelussa ei Keisala vielä kovin koville joutunut.
Ranne teki debyyttinsä aikuisten arvokisoissa jo elokuussa 2013 pelatussa ottelussa Japania vastaan. 21-maalivahti on pelannut hyviä kausia SM-sarjassa ja varsinkin tällä kaudella räpyläkäsi on ollut kuuma, sillä Ranteen torjuntaprosentti 15 runkosarjaottelussa peräti 95.1%.
Kuluvan kauden aikana Ranne on esiintynyt maajoukkuepaita päällään helmikuun EHT -turnauksessa, kun hän pelasi voitokkaassa ottelussa Venäjää vastaan.
Oletusarvo on, että viime vuoden MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi valittu Räisänen pelaa valtaosan ja Keisala saa hänen takanaan yhden ottelun.
Mitään ei ole kuitenkaan vielä kiveen hakattu ja myös Ranne on varmasti iskussa, mikäli käsky maalille tulee.
Lähes identtinen linja
Jenni Hiirikoski, JYP
Mira Jalosuo, HC Luleå (Ruotsi)
Anna Kilponen, University of North Dakota (USA)
Rosa Lindstedt, JYP
Ronja Savolainen, Blues
Minnamari Tuominen, Blues
Ella Viitasuo, JYP
Suomen seitsemän puolustajan joukko on yhtä vaille sama kuin vuoden takaisissa MM-kisoissa. Pakisto oli lähellä olla täysin identtinen, mutta Eve Savander joutui jättämään loukkaantumisen takia kisat väliin. Hänen tilalleen tuli ensimmäiset aikuisten MM-kisansa pelaava JYP-puolustaja Ella Viitasuo.
Pakiston muutosten ollessa näinkin vähäisiä, on se etu niin valmennukselle kuin pelaajille itselleenkin. Pelisysteemit ja pelikaverit ovat puolustajille tuttuja juttuja, ja valmennuksen on helpompaa piirtää pelikuviot kun yhdessä työskentelemistä on jo pohjalla enemmänkin.
Puolustuksen johtohahmona häärii Kamloopsissa jo uransa kymmenennet MM-kisat pelaava Jenni Hiirikoski. Suomen joukkueen kapteenina toimiva Hiirikoski valittiin viime kisojen parhaaksi puolustajaksi, eikä olisi ihme, mikäli näin kävisi myös tänä vuonna.
Hiirikoski pelasi pisteiden valossa SM-sarjassa uransa ylivoimaisesti parhaan kauden, voittaen samalla koko sarjan pistepörssin. Hiirikosken liike ja laukaus ovat MM-tason parhaimmistoa, ja esimerkiksi ylivoimapeli pyörii paljon hänen kauttaan.
Tehoja on hyvä odottaa myös kolmikolta Rosa Lindstedt, Mira Jalosuo ja Minnamari Tuominen.
Tällä kaudella JYPissä tehokkaasti pelannut Lindstedt osui viime vuoden kisoissa kolmasti, joten käsiä maalintekoon riittää. Myöskin Tuominen on esittänyt hyviä otteita arvokisoissa, mutta SM-sarjassa tehdyt tehot eivät ole siirtyneet vielä aivan yhtä tehokkaasti arvokisajäille.
Jalosuo on kolmikosta siinä mielessä erikoinen, että tehoja on tullut kovaan tahtiin niin Yhdysvaltojen yliopistosarjassa, Venäjällä, SM-sarjassa kuin tällä kaudella Ruotsinkin pääsarjassa, mutta arvokisoissa tehopisteet ovat olleet tiukassa.
Naiskiekkoilijaksi 183-senttinen Jalosuo on poikkeuksellisen pitkä ja laukauskin on hyvää luokkaa, mutta maajoukkueuran 38 MM-ottelussa ovat syntyneet vain tehot 0+2. Olisiko Kamloops viimeinan paikka, missä Jalosuo iskee uransa ensimmäisen MM-osuman?
Hyvää leveyttä pakistoon tuovat puolustavampaa roolia pelaavat Anna Kilponen ja Ronja Savolainen, joilta molemmilta löytyy aiempaa arvokisakokemusta. Vaikka Kilponen on vasta 20-vuotias, ovat Kamloopsin kisat hänelle jo uran neljännet MM-kisat. Hän oli mukana myös Sotsin olympialaisissa.
Aikuisten arvokisadebyyttinsä tekevä 19-vuotias Ella Viitasuo lienee pakkirotaatiossa enimmäkseen 7. puolustajan roolissa. Kolmet alle 18-vuotiaiden MM-kisat pelannut Viitasuo ei ole koskaan ollut pisteitä tekevä puolustaja.
Nuoruuden nälkää ja rutkasti kokemusta
Venla Hovi, University of Manitoba (Kanada)
Michelle Karvinen, HC Luleå (Ruotsi)
Sari Kärnä, JYP
Petra Nieminen, Team Kuortane
Tanja Niskanen, JYP
Sanni Hakala, JYP
Suvi Ollikainen, St. Cloud State University (USA)
Saila Saari, JYP
Sara Säkkinen, Team Kuortane
Vilma Tanskanen, University of North Dakota (USA)
Susanna Tapani, HPK
Noora Tulus, HC Luleå (Ruotsi)
Saana Valkama, University of Vermont USA
Riikka Välilä, JYP
Jos puolustukseen vertaa, on hyökkäysosastolla paljon enemmän vaihtuvuutta viime vuoden MM-kisoihin verrattuna.
Suomen hyökkäyksen ehdottomia tähtiä ovat tällä kaudella Ruotsin pääsarja Riksserienin runkosarjan pistepörssin voittanut Michelle Karvinen ja 42-vuotiaana yhä huipputasolla pelaava Riikka Välilä.
26-vuotias Karvinen oli runkosarjan pistepörssin voiton lisäksi seurajoukkueensa Luleån ehdotonta eliittiä myös pudotuspeleissä tehden seitsemään otteluun tehot 4+4. Yksi neljästä osumasta oli Luleålle mestaruuden ratkaiseen finaaliottelun voittomaali. Tätä samaa eliittiä Karvinen on myös Suomen maajoukkueessa.
Välilä tarjoili viime vuoden MM-kisoissa kuuteen otteluun muikeat kuusi syöttöpistettä. Tällä kaudella SM-sarjassa JYP-paidassa pelaava hyökkääjä nakutti tehot 17 otteluun peräti 49 pistettä. Peliäly- ja silmä on siis edelleen huippuluokkaa, vaikka maajoukkuelegenda onkin ehtinyt esiintyä arvoturnauksissa jo neljällä eri vuosikymmenellä.
Kaksikon takana on rutkasti tulivoimaa. Muun muassa Venla Hovi, Sari Kärnä, Noora Tulus ja Tanja Niskanen ovat pelanneet tällä kaudella tehokkaasti.
Kahdet olympialaisetkin pelannut Hovi pelasi tällä kaudella Kanadan yliopistosarjassa 17 runkosarjaottelua tehoin 7+6. Pudotuspeleissä tahti vain kiihtyi, kun yhdeksään otteluun syntyivät komeat tehot 6+7. Kärnä ja Niskanen olivat puolestaan SM-sarjan maalipörssissä sijoilla 3. ja 6. ja aiempaa kokemusta MM-kisajäiltä kummaltakin löytyy.
Tulus ehti takoa Espoon Bluesin riveissä 24 otteluun peräti 53 tehopistettä, ennen kuin siirtyi loppukaudesta Karvisen ja Jalosuon seurakaveriksi Luleån riveihin. Tulus ehti pelata Riksserienin runkosarjaa viisi ottelua tehden niissä viisi maalia.
Tehot eivät jääneet runkosarjaan, vaan hän oli Luleån mestaruusjoukkueen neljänneksi tehokkain pelaaja pudotuspeleissä tehden seitsemään otteluun kuusi tehopistettä.
Nuoruutta ja ensimmäisten aikuisten arvokisojen intoa puolestaan edustavat Petra Nieminen, Sanni Hakala ja Sara Säkkinen.
Vasta 16-vuotiasta Niemistä saattoi pitää aikamoisena yllätyskorttina, sillä hän pelaa naisten SM-sarjassa vasta ensimmäistä kauttaan. Maajoukkuekokemusta puolestaan löytyy rutkastikin, sillä Niemisellä on takanaan jo kahdet alle 18-vuotiaiden MM-kisat. Kymmenessä U18 MM-ottelussa Nieminen on viimeistellyt hienosti 11 pistettä.
Nieminen on ollut kauden aikana mukana vain yhdessä Naisleijonien harjoitusturnauksessa, kun hän viimeisteli yhden maalin kolmessa helmikuussa pelatussa Euro Hockey Tourin ottelussa.
Nuori hyökkääjä kuitenkin näytti mistä hänet on tehty, kun Suomi pelasi Vancouverissa kaksi harjoitusottelua. Sveitsiä vastaan Nieminen nakutti tehot 1+3 ja Tšekin kaadossa hän kunnostautui tehoin 1+1.
Niemisen tavoin Kuortanetta seuratasolla edustava Säkkinen on kehittynyt tasaisesti eteenpäin vuosi vuodelta ja nyt pitää ottaa jälleen yksi askel eteenpäin. Säkkiseltä on turha odottaa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan ihmeitä, mutta ennakkoluulotonta pelaamista tullaan häneltä varmasti näkemään.
18-vuotias Hakala ei ollut ensin varsinaisessa kisajoukkueessa, mutta Emma Nuutisen loukkaantuminen avasi pienikokoiselle hyökkääjälle tien. Hakala on pystynyt hyviin tehoihin niin alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa kuin SM-sarjassakin, mutta naisten MM-kisat ovat iso haaste 155-senttiselle hyökkääjälle.
Hakala tuskin lähtee kuitenkaan ketään kumartelemaan, ja nopea hyökkääjä voi yllättää positiivisesti.
Joukkueesta löytyy edellä mainittujen lisäksi myös kolme nuorta Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa pelaavaa pelaajaa. Vilma Tanskanen, Suvi Ollikainen ja Saana Valkama ovat lähtökohtaisesti Suomen alempien ketjujen osastoa. Kolmikko pelasi MM-turnausta edeltävissä harjoitusottelussa ketjuna, ja mitä todennäköisimmin näin käy myös kisoissa.
Valkaman kuluneesta kaudesta voit lukea lisää tänä aamuna julkaistusta haastattelusta.
Saila Saari on tällä hetkellä ylimääräisen hyökkääjän roolissa ja hänen kisapassinsa leimataan, mikäli Susanna Tapani ei ehdi mukaan kisoihin ringeten SM-finaaleiden vuoksi.