Pelaako joukkueesi aktiivisempaa jääkiekkoa kuin se pelasi viime kaudella? Jos pelaa, miksi?
− Se on kova tavoite, koska kyllähän viime kauden joukkue ja pelitapa oli todella aktiivinen, rohkea ja varmaan myös erilainen kuin monet muut. Se oli Tepsin vahvuus. Sen perässä olemme. En käyttäisi itse sanaa aktiivinen, vaan sanaa aloitteellinen. Aktiivinen tarkoittaa sitä, että ollaan touhukkaita. Aloitteellinen joukkue haluaa määrätä pelin rytmin.
Millaista on mielestäsi aktiivinen jääkiekko?
− Aktiivisuus on pelinopeutta. Pelinopeus tulee koko meidän viisikkomme kautta. Vaikka yksi pelaaja olisi kuinka nopea, ei pelinopeus muodostu siitä. Hyökkäyspelissä nopeus on välillä sitä, että hidastetaan ja otetaan taas viisikko kasaan, ja sitten ollaan taas nopeita. Pitää uskaltaa puolustaa ylhäältä eikä lähteä niin sanotusti peliä karkuun.
Onko pelin aktivoittaminen trendi Liigassa?
− Mitä aktivoittaminen on, se pitäisi määritellä. Otsikoissa on ainakin ollut, että pelataan nopeammin ja nopeammin. Katsotaan sitten, kun sarja alkaa, että miten joukkueet alkavat pelata.
− Jos puhutaan pelin nopeudesta, niin hyökkääminen ja puolustaminen kulkevat siinä käsi kädessä. Monta kertaa puolustamisessa turvaudutaan helppoihin ratkaisuihin ja vetäydytään keskialueelle sen sijaan, että jatkettaisiin painetta. Ehkä siinä ovat ne hetket, joissa pitää olla fiksu. Kun on paikka, pitää jatkaa painetta. Kun ei ole paikkaa, pitää pelata enemmän keskustaa ja hallita sitä.
− Uskon, että Liigassa pelataan huippulätkää ja että jokainen tekee parhaansa saadakseen joukkueestaan parhaan irti. Uskon, että tästä tulee tiukka kausi.
Onko aktiivinen jääkiekko parempaa kuin passiivinen?
− Elämässä ylipäätään aktiivisuus, aloitteellisuus ja asioiden tekeminen on aika paljon parempi kuin se, että on passiivinen.
Tulisiko Liigassa pelata viime vuosia aktiivisempaa peliä, jotta Suomi menestyy paremmin maajoukkueissa?
− Sellainen peli, jossa pitää osallistua ja reagoida — mikä tarkoittaa varmaan, että pelataan nopeammin — on yksittäiselle pelaajalle vaativampi ja vie yksittäisen pelaajan ominaisuuksia sekä pelitaitoja eteenpäin.
Onko viihdyttävyys huomioitava arvo, kun teet taktisia päätöksiä?
− On tärkeää, että pelaajat kokevat, että he saavat ja että heidän pitää pelata, mennä ja tehdä. Se tuo tunteen, että me määräämme pelin kulun. Kyllä siinä tulee monesti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vauhti ja vaaralliset tilanteet ovat yleensä viihdyttäviä, että kai tässä on looginen jatkumo.
Ovatko esimiehesi seurajohdosta esittäneet sinulle viihdyttävyystoiveita?
− Eivät ole.
− Käymme toki Liiga-joukkueesta C-junioreihin saakka pelillisiä asioita läpi ja koetamme linjata yhteisiä painopisteitä ja sitä kautta harjoittelua ja yhteistä TPS-peliä. Nämä linjaukset eivät ole tulleet esimiehiltä, vaan enemmänkin ne ovat lähtöisin valmentajayhteisöstä, joka tässä tekee yhdessä hommia.
− TPS-peli on aloitteellista ja rohkeaa, pelille heittäytyvää jääkiekkoa, jossa näkyy hyvä tunnetila ja kamppailupelaaminen. Haluamme aloitteellisuuden kautta määrätä pelin temmon ja rytmin, se on tärkeää. Siten tulee pelinopeus. Näiden asioiden myötä peli on sitä kuuluisaa aktiivista jääkiekkoa.
Onko päävalmentajan mielestäsi otettava huomioon pelillinen asiakaspalaute eli kannattajien pelilliset toiveet?
− Kai se menee kuitenkin niin, että päävalmentajan pitää aika tarkkaan tietää, millaista huippujääkiekko on ja millaista peliä Liigassa pelataan sekä millaisella jääkiekolla voi pärjätä. Tätä kautta pelin työstäminen menee eteenpäin. On vaikea nähdä, että ihan suoraan otetaan palautteita katsojalta.
− Katsojilta otetaan toki vastaan palaute, kuinka he viihtyvät ottelussa ja minkälainen kokemus on. Kun on vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja joukkue voittaa pelejä, luulen yleisönkin silloin viihtyvän.
Onko voittaminen jääkiekkojoukkueen tärkein keino viihdyttää yleisöään?
− Pitkässä juoksussa se menee niin, että sarjataulukko kertoo totuuden. Ne, jotka voittavat enemmän, ovat varmaan tehneet asioita enemmän oikein kuin väärin. Uskon, että toimiva ja hyvä peli rakentuu päivittäisen tekemisen, oikeiden painopisteiden, oikeanlaisen harjoittelun ja treenien sisäisen vaatimustason varaan. Kun peli toimii, myös voittoja tulee enemmän.
Koetko joukkueesi esittävän tällä kaudella viihdyttävää jääkiekkoa?
− Olemme esittäneet erittäin viihdyttävää jääkiekkoa. Olemme pelanneet uhkarohkeasti ja antaneet siten vastustajille aika paljon maalipaikkoja kahdessa ensimmäisessä CHL-pelissä. Peleissä on ollut paljon hyvää, mutta pitää myös painaa vähän jarrua tässä vaiheessa. Rohkeuden, uhkarohkeuden ja tyhmyyden raja on häilyvä. Meidän pitää löytää rohkeutta ja uhkarohkeutta ja välttää tyhmyyksiä.
Mikä vastustajistanne pelaa aktiivisinta peliä?
− Uskon, että Liigasta tulee todella tasainen. Jos haluaa hallita ja voittaa pelejä, pitää olla joka ilta valmis pelaamaan täysillä ja pelaamaan parasta peliään. Tappara on vahva. Heillä on huippupelaajat ja -valmennus. Lisätään siihen vielä kulttuuri, joka siellä on ollut rakenteilla ja CHL:n ensimmäisten pelien pelottavan hyvät tulokset.
− Mutta toivon, että pelaaminen on kautta linjan sitä, että osallistutaan ja paineistetaan eikä lähdetä karkuun peliltä.