Kari Lehtonen: ”Viimeinen 20 senttimetriä ratkaisee”

LIIGA / Haastattelu
Kari Lehtonen aloittaa toisen kautensa HPK:n maalivahtivalmentajana.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Hyvien maalivahtien takana on yleensä hyvä maalivahtivalmennus. HPK:ssa Tuohimaan valmennuksesta vastaa Ässissä ja viime kaudella HPK:ssa onnistunut Kari Lehtonen.

Porin Ässistä Hämeenlinnan Pallokerhoon vuonna 2012 siirtynyt maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen korostaa maalivahtien kohdalla pääkopan merkitystä.

- Mun mielestä viimeinen 20 senttimetriä kehosta ratkaisee eniten, onko hyvä maalivahti. Se ohjaa kaikkia toimintoja, Lehtonen kiteyttää.

- Jos joku murhe painaa ja maalivahti hautoo sitä, se myös näkyy jäällä. On vaikeampaa keskittyä pieniin asioihin.

Lehtosella on meriitteinään kovia saavutuksia maalivahtien valmennuksesta. Opissa Porissa ehtivät olla Jussi Rynnäs, Eero Kilpeläinen, Juha Järvenpää ja Antti Raanta. Hämeenlinnassa oppia saivat viime kaudella Mikko Tolvanen ja KHL:ään lähtenyt Mika Järvinen.

Heistä Raanta kertoi jo 2011 Jatkoajan haastattelussa siitä, kuinka Lehtoselle on helppo puhua ihan kaikesta. Kommunikaatiota Lehtonen myös vaatii - ja rehellisyyttä.

"Olet sillon kussut koko joukkueen muroihin"

Lehtosen valmennuksessa maalivahdin pitää pystyä puhumaan kaikki asiat läpi. Lehtonen käy läpi henkisen puolen asioita kahden kesken suojattiensa kanssa. Varsinkin kauden aikana merkitys korostuu.

- Parhaaseen tulokseen päästään olemalla rehellinen. Henkinen valmennus on käytännössä sitä, että jutellaan ne huolet läpi. Myös siviilipuolen asiat. Niistä ei muille puhuta, mutta kahdestaan dialogia on oltava, Lehtonen vaatii.

Rehellisyyttä ja kommunikaatiota vaaditaan myös vammojen suhteen. Huilatessa menettää yhden pelin, epärehellisyydellä pettää koko joukkueen.

- Jos joku kertoo olevansa sairas, se huilaa. Jos taas pelissä otat seitsemän selkäsi taakse ja pelin jälkeen sanot, että on 38 astetta kuumetta, olet sillon kussut koko joukkueen muroihin.

Lehtoselle rehellisyys on olennainen osa maalivahtivalmennusta.
Lehtoselle rehellisyys on olennainen osa maalivahtivalmennusta.
Kuva © Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Menestystä samalla perusreseptillä

Nykyisistä Kerhovahdeista Frans Tuohimaan kohdalla Lehtonen pyrkii karsimaan ylipelaamista. Lehtosen opeista on ollut apua viimeksi Mika Järviselle, joka pelasi uran parhaan kautensa HPK:n maalilla.

- Mikan kanssa saatiin myös hyviä tuloksia aikaan. Mika on pienempi maalivahti, jolle oli aina opetettu, että pitää tulla mahdollisimman paljon peittämään. Mun mielestä se on juuri päin vastoin. "Järä" omaksui sen hyvin ja saimme karsittua sitä säntäilyä ulos tilanteista.

Järvisen hyvä kausi palkittiin KHL-sopimuksella. Nyt nostetta hakee Tuohimaa, jonka fyysisiä ominaisuuksia Lehtonen kehuu. Enemmän hiottavat asiat ovat tekniikan ja tuntuman puolella.

- Voimaominaisuudet ja aerobinen kunto ovat hyvät. Se on tärkeää. Lehtonen arvioi.

- Jos aerobinen kunto ei kestä, maalivahti pelaa sen 50 minuuttia hyvällä tasolla. Sen jälkeen alkaa jokainen virhe näkyä.

Itse lajiharjoitteluun Lehtonen panostaa ja ehtii panostaa myös kauden aikana. Kaikki treenattavat välipäivät pyritään käyttämään hyväksi. Harjoitukset sisältävät eniten käytännön tilanteita.

- Käytän mieluiten pelaajia. Sellaisia tilanteita mitä pelissäkin tulee. Poikittaisvetoja, pystysuunnassa liikkuvista kiekoista vetoja, Lehtonen avaa vielä harjoitustensa sisältöä.

» Lähetä palautetta toimitukselle