Shanahan: ”Jääkiekko tarvitsee lisää faneja”

NHL / Haastattelu
Brendan Shanahan on ollut tähti vuosikausien ajan, mutta vasta nyt kun hän 37-vuotiaana siirtyi New York Rangersiin, hänellä on mahdollisuus tulla jääkiekon todelliseksi lähettilääksi. Shanahan haluaa kuitenkin keskittyä peliin, vaikka haluaakin nostaa pelaajien persoonallisuuksia esiin.

Kun Detroitin kausi päättyi pettymykseen pudotuspeleissä, osa ihmisistä tajusi, että yksi aikakausi jääkiekossa on ohi. Steve Yzermanin aikakausi oli päättymässä ja Shanahaninkin yhdeksän vuoden taival Red Wingsissä alkoi olla päätöksessä.

– Heti kuudennen ottelun jälkeen, kun olimme pudonneet, menimme takaisin hotellille ja söimme. Juttelin Yzermanin kanssa aika kauan. Molemmat varmaan tajusimme, että se oli viimeinen ottelumme Detroitin paidassa. Tuskin kumpikaan meistä teki päätöstä sillä hetkellä, tappiosta oli aikaa niin vähän, mutta siitä se prosessi alkoi, Shanahan myöntää.

Shanahan pyöritteli asiaa pitkään mielessään. Loppujenlopuksi hänellä oli kolme vaihtoehtoa: jatkaminen Detroitissa, siirtyminen Montreal Canadiensiin tai Rangersiin.

– Vierailin Montrealissa, kävin hyvät keskustelut GM Bob Gaineyn, seuran presidentin, päävalmentajan ja jopa omistajan kanssa. Monien pelillisten asioiden vuoksi myös kaukalon ulkopuoliset asiat ratkaisivat miksi tulin New Yorkiin. Kulttuuriero on pienempi ja appivanhempani asuvat Bostonissa, mikä on paljon lähempänä New Yorkia kuin Montrealia.

37-vuotias Shanahan on naimisissa entisen pelikaverinsa Craig Janneyn ex-vaimon kanssa ja heillä on kolme lasta, nelivuotiaat kaksoset Maggie ja Jack sekä kaksivuotias Cathleen.

– Jokainen vaihtoehto, Detroit, Montreal ja New York, ovat original six-joukkueita ja suurseuroja. Tapasin Tom Renneyn (päävalmentaja) ja Glen Satherin (toimitusjohtaja) muutaman kerran ja vakuutuin Rangersista. En kuitenkaan ole ainoastaan pelaaja, vaan myös isä ja aviomies ja niillä asioilla oli paljon merkitystä. Lapset ovat siinä iässä, että haluavat viettää aikaa isovanhempiensa kanssa.

Yhdeksän hienoa vuotta Detroitissa päättyi pettymykseen. Pudotuspeleissä tuli noutaja ensimmäisellä kierroksella tulevalle finaalijoukkueelle Edmonton Oilersille, vaikka Detroit lähti ottelusarjaan suosikkina.

– Tästä asiasta voitaisiin jauhaa vaikka kuinka pitkään. Hauska juttu on kuitenkin se, että kolmena vuonna peräkkäin olemme hävinneet joukkueelle, joka on mennyt finaaleihin asti. Yksittäiset asiat, yksittäiset maalit ja torjunnat voivat kääntää ottelusarjoja ja me emme niitä saaneet aikaiseksi.

Vaikka miehellä on ikää jo 37 vuotta ja takana 1350 runkosarjaottelua NHL:ssä, mieli teki kuitenkin kohdata vielä uusia haasteita.

– Minulle tuli olo, että haluan vaihtaa maisemaa ja nähdä jotain uutta. Kukaan Red Wingsissiä ei painostanut, mutta uskon, että on myös heille hyvä asia, että joukkueeseen tuli lisää tilaa nuorille pelaajille ottaa vastuuta ja nousta esille.

Uudet haasteet vanhassa kiistakumppanissa

Vuosien varrella Shanahan on monipuolistunut. Aiemmin ainoastaan vasemmalla laidalla pelannut ”Shanny” on oppinut pelaamaan myös toisella puolella. Se antaa Tom Renneylle lisää vaihtoehtoja.

– Pelaan siellä missä joukkue haluaa minun pelaavan ja missä pystyn parhaiten joukkuetta auttamaan. Pelasin vuosikaudet vasemmalla laidalla, mutta viime kaudella noin 60 peliä oikealla ja se tuntui ihan hyvältä.

Kolme kertaa Stanley Cupin voittanut Shanahan on vuosien varrella pelannut monien suurpelaajien kanssa. Yksi suurimmista on tietysti Steve Yzerman, joka oli yhdeksän kauden ajan Shanahanin joukkuekaveri, Detroitin pelin ruumiillistuma ja seurauskollisuuden ikoni. Uransa viime kevääseen päättänyt Yzerman jätti Red Wingsien pukukopin yhdessä Shanahanin kanssa ja siirtyi seuran johtoportaaseen.

Nyt Shanahan on samassa joukkueessa toisenlaisen tähden kanssa. Jaromir Jagr ei ole tunnettu nöyrimpänä mahdollisena pelaajana, ideaalisena joukkuekaverina saatikka sitten seurauskollisimpana tähtenä.

– En ole vielä saanut tutustua häneen, mutta odotan innolla saavani pelata hänen kanssaan samassa joukkueessa, Shanahan tyytyy kommentoimaan tshekkitähteä.

Shanahan aloitti uransa New Jerseyssä, seurassa jota Wayne Gretzky tuolloin luonnehti mikkihiiriksi. New Yorkin junttinaapurista, Amerikan Keravalta, kotoisin olevalle uudelle seuralle Devilsille Rangers oli tietysti yksi päävastustaja.

– Rangers oli silloin nuorelle pelaajalle jotain suurta. Neljän ensimmäisen kauteni ajan Rangers oli päävastustajani, rakastin pelata heitä vastaan. Yksi alkuperäisistä joukkueista oli uskomaton asia nuorelle pelaajalle. Samalla lailla nyt minulle veteraani-ikäisenä merkitsee Rangers, olen ihastunut tähän uniikkiin ja pitkään historiaan.

Vielä on paljon töitä

Brendan Shanahan tunnetaan yhtenä liigan aktiivisimmista pelaajista, mitä tulee pelin kehittämiseen ja liigan parantamiseen. Eikä Shanahan ole koskaan säästellyt sanojaan, jos on nähnyt jotain epäkohtia.

Shanahan on myös jäsenenä NHL:n kilpailukomiteassa, joka pohtii mahdollisia uudistuksia ja sääntömuutoksia. Pelaajien edustajina ovat Shanahanin lisäksi Rob Blake, Jarome Iginla, Trevor Linden ja Martin Brodeur. Seurajohtoa edustavat Canadiensin toimitusjohtaja Bob Gainey, Atlantan toimitusjohtaja Don Waddell, Nashvillen toimitusjohtaja David Poille, Edmontonin toimitusjohtaja Kevin Lowe sekä Philadelphian omistaja Ed Snider. Kesällä perustettu komitea on aloittanut työnsä hyvin.

– Asiat, joita olemme ehdottaneet, ovat jo NHL:n johtokunnan käsittelyssä ja he tulevat äänestämään niistä lähiaikoina. Mihinkään suuriin muutoksiin ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole tarvetta. Yleinen ilmapiiri kuitenkin oli, että kun pelaajat ja tuomarit kommunikoivat paremmin, jäähyjä tulee vähemmän, mutta pelin taso ei kuitenkaan laske.

Työsulun aikana Shanahan ei pelannut missään. Sen sijaan hän teki töitä nimenomaan NHL:n parantamiseksi. Jopa niin paljon, että kutsui koolle kaksipäiväisen kokouksen, joka sai nimekseen Shanahan Summit. Torontossa järjestettyyn kokoukseen osallistui pelaajia, valmentajia ja muita kiekkoihmisiä.

Kokouksen tuotteena syntyi kymmenkohtainen lista, jossa yhtenä ehdotuksena oli nimenomaan sääntökomitean perustaminen sekä muun muassa rangaistuslaukauskilpailun järjestäminen runkosarjassa jatkoaikojen jälkeen. Monet näistä ehdotuksista otettiin käyttöön heti, kun NHL työsulkukauden jälkeen käynnistyi.

– Olen todella tyytyväinen tuon tapaamisen tuloksiin. Jos ollaan rehellisiä, olen hieman yllättynyt, että niin moni niistä ehdotuksista on otettu käyttöön.

– Alkuperäinen ideani oli saada ihmiset puhumaan jääkiekosta. Sen sijaan, että koko ajan kritisoitiin jääkiekkoa, istuttiin alas ja yritettiin ratkaista ongelmia, toteaa organisoija liki kaksi vuotta myöhemmin.

Mutta vaikka edistystä on tapahtunut, vielä on parannettavaa. Yksi NHL:ssä hämmennystä viime kaudella aiheuttanut seikka oli uuden tuomarilinjan mukanaan tuoma hämmennys. Ajoittain kukaan ei tiennyt mistä syystä jäähy oli vihelletty.

– Kesällä pidetyissä kokouksissa tähän asiaan vaadittiin puuttumaan ja oletamme, että se parantuu. Standardit pitää olla selkeät. Se tekee pelistä paremman myös tv-katsojille. Monesti viime kaudella kun katsoin peliä, näytti siltä, että joko tuomari, pelaajat tai selostaja eivät tiedä miten säännöt ovat, Shanahan harmittelee.

– Uskon, että tulevalla kaudella kaikki sujuu paljon jouheammin. Viime kaudella joinain iltoina pelaajat eivät olleet ihan hereillä ja tuomarit eivät olleet hereillä. Mutta ajan myötä sekin paranee.

Viime kaudella nähtiin usein valituksia siitä, että jäähyjä tulee vähemmän. Kun kaikki ymmärtävät peliä paremmin, jäähyjen määrän pitäisi laskea. Eikö niin?

– Täydellisessä maailmassa kaikki ymmärtävät säännöt ja jäähyjä ei ole. Mutta aina tulee olemaan otteluita, jossa joukkueet ovat väsyneitä, heillä on paljon loukkaantumisia ja kokemattomia pelaajia. Väsyneillä pelaajilla on tapana rikkoa ja repiä, huijata saadakseen etua. Siitä ei vain päästä koskaan eroon, realisti-Shanahan toteaa.

Pelaajat esille

Pohjoisamerikkalaiseen kulttuuriin kuuluu sankaritarinoiden ihailu. Urheilutähdet ovat vuosikaudet olleet ihailtuja persoonia ja suurimmat tähdet ovat nousseet liki jumalalliseen asemaan. Baseballissa on ollut Babe Ruth, koripallossa on ollut Michael Jordan ja amerikkalaisessa jalkapallossa Joe Montana ja monet muut legendat.

Jääkiekossa on ollut monia suurpelaajia, mutta kukaan ei Wayne Gretzkyn lisäksi ole sittenkään noussut niiden aivan kirkkaimpien tähtien joukkoon. Osasyynä on pidetty jääkiekon konservatiivista kulttuuria. Jääkiekkoilijat ovat moneen muuhun lajiin verrattuna paljon siistimpiä ja rauhallisempia.

– Jääkiekon historiassa kaikki parhaat pelaajat, Gordie Howe, Wayne Gretzky, Bobby Orr ja niin edelleen ovat aina olleet vaatimattomia ja nöyriä pelaajia, Shanahan myöntää.

– Parasta markkinointia on se, että pelaajat antavat joukkueelleen 110 prosenttisen suorituksen. Ei pidä ruveta aasiksi, mutta suitseja pitäisi silti hillitä ja antaa pelaajille vapaus olla sellaisia kuin he ovat ja sanoa välillä asioita suoraan.

NHL on nyt jo ottanut pelaajat käyttöönsä markkinoidessaan lajia. Vanhat sloganit, ”coolest game on earth” ja puheet maailman nopeimmasta pelistä on siirretty syrjään ja esille on nostettu itse päätähdet, pelaajat. Kehitysvaraa on edelleen.

– Prosessi on alkuvaiheessa, parantamisen varaa on paljon. Yksittäisiä pelaajia pitää markkinoida, jotta heidät saataisiin paremmin kotitalouksien tietoisuuteen, ei ainoastaan heidän pelitaitojaan, vaan myös kaikenlaisia kiinnostavia juttuja meidän uusista, nuorista tähdistä, varaustilaisuuden kakkosvaraus vuodelta 1984 korostaa.

– Olenko tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen? En. Mutta yhteistyötä on kuitenkin kestänyt vuoden ja se on mielestäni vasta alussa. Tämä kesä taisi yllättää myös NHL:n siitä, että pelaajat olivat innoissaan mukana. Monet pelaajat osoittivat NHLPA:n kokouksissa halua osallistua liigan markkinointiin.

Työsulun ansiosta monet asiat parantuivat. Työsulku toi mukanaan myös sen, että NHL menetti rahakkaan televisiosopimuksensa ja paljon televisiokatsojia, jotka eivät yleensä käy jäähalleissa.

– Tuote nimeltä jääkiekko on parantunut. Seurajohtajat sanovat, että talousasiat ovat kunnossa, minä väitän, että peli on menossa oikeaan suuntaan. Nyt pitää vain saada se asia ihmisten tietoisuuteen. Meillä on erittäin lojaali peruskannattajakunta, mutta satunnaiskatsoja ja ihmiset, jotka eivät välttämättä ole aiemmin seuranneet jääkiekkoa, on saatava mukaan, Shanahan linjaa.

New York, New York

New York on aina ollut kaupunki, jonka kansa rakastaa supertähtiään jopa enemmän kuin missään muualla. Yankees, Knicks, Mets ja Rangers ovat aina olleet pakkoraossa, joukkueessa on oltava supertähtiä. Eräs laajalti viljelty fraasi on, että pelaaja ei voi olla todellinen supertähti, ennen kuin on ollut supertähti New Yorkissa.

Brendan Shanahan on pelannut NHL:ssä 1350 runkosarjaottelua, mikä oikeuttaa hänet kaikkien aikojen listalla sijalle 31. Viimeiset 226 ottelua ovat syntyneet ilman yhtään loukkaantumista. 1232 pistettä, 598 maalia. Kolme Stanley Cupia, olympiakulta, King Clancy Memorial Trophy, seitsemän esiintymistä NHL:n All Stars-ottelussa ja kaksi kertaa liigan All Stars-ketjussa.

Aikamoisia saavutuksia jo pelaajana, lisäksi Shanahan on ollut aktiivinen puhuja, kun peliä on yritetty kehittää ja NHL:ää viedä eteenpäin. Hän on ollut aktiivinen, kun on pitänyt neuvotella liigan kanssa ja hän on osoittanut johtajan taitonsa niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Tällä miehellä on vähän vihamiehiä lajin sisällä.

Ja nyt hän pelaa New Yorkissa, paikassa jossa ammattilaisurheilu on ehkä suuremmassa roolissa kuin missään muussa Yhdysvaltain suurkaupungissa. Hänen kotihallinsa on Madison Square Garden, yksi pohjoisamerikkalaisen ammattilaisurheilun pyhätöistä. Siellä Brendan Shanahanilla on mahdollisuus nousta suurten joukkoon. Siellä Brendan Shanahanilla on mahdollisuus kerätä meriittejä, jotka auttavat häntä uran jälkeiseen elämään. Elämään jääkiekkojohtajana.

– Rehellisesti sanottuna, keskityn tällä hetkellä jääkiekon pelaamiseen. En usko, että jääkiekkomaailmassa olisi jotain tiettyä kaupunkia, jossa pitäisi olla, jos haluaa olla mukana lajissa myös peliuran jälkeen. Yhdessä tietyssä seurassa pelaaminen ei vaikuta siihen, jos valitsee sen suunnan peliuran jälkeen, Shanahan toteaa.

Näin puhuu vain tuleva kiekkojohtaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle