Mielipide

NHL:n ja Blackhawksin johto unohtivat seksirikosvyyhdissä ihmisen

NHL / Kolumni

"Ihmisoikeudet on aina laitettava jääkiekon edelle", lausui IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola, kun oli tehty päätös MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä.

NHL:ssä olisi paljon opittavaa Kummolan kommentista.

Chicago Blackhawksin entisen videovalmentajan Brad Aldrichin ympärillä vellova kohu väitetyistä seksuaalisista hyväksikäytöistä alkaa nimittäin levitä itse epäillystä ylemmäs organisaatioiden johtajiin.

Athleticin jutussa nimetön vuoden 2010 Stanley Cup -voittajajoukkueen pelaaja syyttää Blackhawksin johtoa ongelman salaamisesta: Aldrich erotettiin, mutta ei ilmoitettu poliisille, mikä mahdollisti Aldrichin työskentelyn alaikäisten kanssa, mikä johti tuomioon seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vuoden 2010 Stanley Cup -joukkueen jäsen Brent Sopel puolestaan syyttää koko NHL:n johtoa ja vaatii heille vankeusrangaistusta, koska ongelmaan ei ole reagoitu – eikä reagoida vieläkään.

Jätän tuomitsemisen – tai tuomitsematta jättämisen – oikeusasteille, mutta sekä Blackhawksin että NHL:n johdon valintoja on pakko ihmetellä. NHL:n apulaiskomissaari Bill Daly sanoi suoraan, ettei tällä hetkellä ole minkäänlaista tutkintaa käynnissä eikä myöskään uutta kommentoitavaa.

Blackhawksia on aiheellista kritisoida ongelman lakaisemisesta maton alle ja sysäämisestä muiden niskoille. Jääkiekko meni ihmisoikeuksien edelle.

Blackhawks-organisaatio on kieltäytynyt kommentoimasta vedoten käynnissä olevaan oikeusprosessiin, mutta nimettömiä tietolähteitä on useita. Näiden mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö oli seuran sisällä yleisesti tiedossa, ja poliisitaustainen taitovalmentaja Paul Vincent vei seurajohdolle toiveen tehdä rikosilmoitus Aldrichista, mikä tietolähteiden mukaan evättiin. Blackhawksin väitetään lisäksi antaneen Aldrichista positiivisen suosituskirjeen, vaikka seksuaalinen hyväksikäyttö oli tiedossa.

Jos asiat ovat edenneet, kuten väitetään, on Blackhawksia aiheellista kritisoida ongelman lakaisemisesta maton alle ja sysäämisestä muiden niskoille. Joskus voi olla toimiva ongelmanratkaisu olla tekemättä mitään, mutta tällaisessa tilanteessa se antaa viestin, että seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutunut ihminen ei ole toimenpiteiden arvoinen.

Jääkiekko siis meni ihmisoikeuksien edelle.

Organisaation etu on alhainen prioriteetti inhimillisen kärsimyksen rinnalla. Toisaalta ei pitäisi yllättyä, kun NHL on vuosikausia vähätellyt aivovammoja ja koronakriisin keskelläkin asetti etusijalle otteluohjelman fyysisen tai psyykkisen hyvinvoinnin sijaan.

Seksuaalirikoksen olisi voinut kuvitella olevan niin vakava asia, että se saisi NHL:n kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja toimimaan inhimillisesti.

"Ei kommentoitavaa" on kuitenkin vain aavistuksen kohteliaampi tapa sanoa "ei kiinnosta, meillä on bisnes hoidettavana".

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös