Alussa oli maalit, jäähyminuutit ja Jussi.
En tiedä kuka Jussi, mutta se sopi tuohon hyvin. Jääkiekon alkutaipaleella tilastoitiin vain maaleja ja jäähyminuutteja. Pienen ajan päästä myös syöttöpisteitä alettiin laskea.
Näillä kolmella tilastolla pärjättiin lähes 50 vuotta, kunnes 1967 NHL otti käyttöön plus-miinus-tilaston. Jotkin joukkueet olivat tosin laskeneet pelaajiensa plus-miinus-lukemia jo 1950-luvulta lähtien.
Näin nykyään tuntemamme jääkiekon perustilastot ovat olleet käytössä jo yli 50 vuoden ajan lähes muuttumattomina.
Pikakelaus vuoteen 2014.
Tilastoinnissa on tapahtunut pikku hiljaa edistystä, ja erityisesti fancystats tai advanced stats -nimikkeillä tunnetut lisätilastot ovat tehneet tuloaan kuluneen vuosikymmenen aikana. En esittele niitä sen tarkemmin, sillä se on tehty Jatkoajassa jo aiemmin esimerkiksi täällä ja täällä.
Varsinainen tilastovallankumous alkoi päättymässä olevana kesänä. Corsit ja Fenwickit ovat olleet puheenaiheina jo jonkin aikaa ja näitä termejä on kuultu jopa konservatiivisempina pidettyjen NHL-valmentajien suusta. Tietoa niiden hyödyntämisestä päivittäisessä toiminnassa ei ole kuitenkaan kovin paljon ollut. Joillakin joukkueilla tosin tiedetään olleen analyytikkoja palveluksessaan jo joidenkin vuosien ajan.
Toronto Maple Leafs on viime aikojen menestymättömyydestään huolimatta yksi NHL:n puhutuimmista joukkueista. Sen lukemat kehittyneissä tilastomenetelmissä ovat olleet jopa surkeita, mikä on luonnollisesti huomioitu Leafsia seuraavassa ahkerassa bloggaajien joukossa.
Kun Maple Leafs kiinnitti vapaana agenttina hyökkääjä David Clarksonin pitkällä ja rahakkaalla sopimuksella, Cam Charron osoitti blogissaan, miksi se oli suuri virhe. Toinen bloggari Rob Pettapiece käytti niin ikään kehittyneitä tilastomenetelmiä ja osoitti selkeitä ongelmia Leafsin pelaajistossa ja peluutuksessa.
Nyt he molemmat työskentelevät Maple Leafsille, jotta vastaavia virheitä ei enää tapahtuisi ja seura saisi uusista tilastomenetelmistä kaiken irti.
Edellämainitun kaksikon lisäksi seuran presidentiksi palkattu Brendan Shanahan hankki joukkueen apulais-GM:ksi juniorisarja OHL:n Sault Ste. Marie Grayhoundsin GM:nä kannuksensa luoneen 28-vuotiaan Kyle Dubas'n, joka niin ikään luottaa lujasti kehittyneiden tilastomenetelmien voimaan.
Varmemmaksi vakuudeksi seura palkkasi myös alan suosituimman sivuston Extraskater.com:in luoneen Darryl Metcalfin, joka samalla myös ajoi sivustonsa alas. Nyt kilpailijat eivät saa yhtä helposti samaa informaatiota tietoonsa ilmaiseksi.
Toronto ei ole ainoa paikkakunta, jossa on herätty tilastojen hyödyntämiseen uudenlaisella tavalla. Edmonton Oilers palkkasi bloggari MC79hockeyn, oikealta nimeltään Tyler Dellow'n. New Jersey Devils ilmoitti niin ikään palkanneensa tilastoanalyytikokseen entisen ammattilaispokeripelaajan ja tilastobloggarin Sunny Mehtan. Toistaiseksi julkaisematon joukkue kiinnitti myös tunnetun fancystats-bloggari Eric Tulskyn riveihinsä.
Summer of Analyticsiksi kutsutun ilmiön vaikutus NHL:ään ja sen pelaajakauppoihin ja vapaiden agenttien liikkumiseen jää nähtäväksi. Varmaa on kuitenkin, että tilastoanalyysit ovat tulleet jäädäkseen. Jos Maple Leafs voi estää tulevat 35 miljoonan dollarin virheinvestoinnit maksamalla 100 000 dollaria vuodessa tilastoanalyytikolle, on panostus maksanut itsensä hetkessä takaisin.
Puhumattakaan siitä, mitä kehittynyt tilastointi antaa valmennukselle. Mikään ei korvaa harjaantunutta silmää katsomassa ottelua, mutta ihmismieli on petollinen. Ennakkokäsitykset ja -oletukset vaikuttavat pitkänkin ajan kuluttua pelaaja-arviointeihin valmentajien ja pelaajatarkkailijoiden päässä. Numerot ovat lahjomattomia ja tarjoavat korvaamattoman lisäarvon peluutusta ja ketjukokoonpanoja pohdittaessa.
NHL:ssä ollaan siis pitkällä. Entäpä Suomessa?
Olen keskustellut aiheesta useiden valmentajien ja muidenkin kiekkopiireissä vaikuttavien ihmisten kanssa. Toistaiseksi vain kaksi henkilöä on kertonut kuulleensa joskus termit Corsi tai Fenwick. Tietääkseni yksikään seura ei suorita perustasoa kummempaa tilastoanalysointia. NHL:n kaltaista harrastajien nousua blogosfäärin kauttakaan ei ole näköpiirissä, sillä kotimainen Liiga ei tarjoa NHL:n tapaan tarpeeksi kattavia tilastoja kaikelle kansalle - ei, vaikka kyseinen data on heillä kyllä olemassa.
Valtaosa jääkiekossa menestykseen johtavista asioista tapahtuu kaukalossa, mutta analytiikan merkitystä ei sovi väheksyä. Onko Suomella varaa antaa tasoitusta alueella, jossa tietoteknisesti ja matemaattisesti lahjakkaan maamme luulisi olevan kärkipäässä?
Plus-miinuksen ja subjektiivisesti arvioitavien maalipaikkojen tuijottaminen ei ole tulevaisuutta, eikä oikein enää nykyisyyttäkään.
Muokattu 17.56: Korjattu virheellinen tieto Kyle Dubas'n OHL-seurasta.