Joukkueet kohtasivat kertaalleen alkulohkossa, jolloin Ruotsi puolusti pisteet lukemin 1-0. Ottelusta ei tuolloin puuttunut vauhtia eikä räiskyviä tilanteita. Isomman kaukalon vaikutus voi tällä kertaa vähentää enimpiä kaksinkamppailuita ottelusta, mutta tempoa pitäisi riittää myös tällä kertaa.
Luonnollisesti vastakkain ovat maanantaina pettyneet välierien häviäjät. Kumpi kokoaa itsensä paremmin tiistan otteluun?
Ruotsille putoaminen loppuottelusta oli lausuntojen mukaan erittäin katkera paikka. Syitä löydettiin etenkin tuomareista, vaikka pelillisesti niukka tappio oli tällä kertaa ansaittu.
Ruotsi karvasi Suomea vastaan sinnikkäästi ja hyvin rytmittäen. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä Suomi pääsi ottelun vanhetessa karvauksesta ohi paremmin ja paremmin, eikä Ruotsi puolestaan löytänyt tarpeeksi kiekkokontrollia kiriinsä. Se sai kolmannessa erässä vain kolme laukausta aikaiseksi.
USA puolestaan oli kirinsä suhteen pettymys. Hyvin ottelunsa aloittanut joukkue ei saanut kunnon kiriä aikaiseksi, eikä se saanut lävistettyä Venäjän tiivistä keskustan puolustamista varsinkaan ottelun loppupuolella.
Joukkueen suurimpia tähtiä turnauksessa ovat olleet superlupaus Auston Matthews, ykköspuolustaja Zach Werenski sekä ykkösmaalivahti Alex Nejdelkovic. Välierä ei ollut keneltäkään kolmikosta turnauksen parhaimmistoa. Werenskille sattui normaalia enemmän virhearvioita, ja maalivahti Nejdelkovic päästi muuten asiallisen ottelun ratkaisun etukulmasta varsin helpon näköisesti.
Pienen kohun aiheuttivat USA:n valmentajan lausunnot ennen välierää. Ron Wilson myönsi avoimesti ennen ottelua, ettei tiennyt vastustajansa pelaajia. Lausunto näyttää etenkin tappion jälkeen ylimieliseltä ja laiskalta.
Motivaatio pronssiotteluun on molempien joukkueiden kohdalla pieni arvoitus. Yleisön kannalta toiveissa on se, että mitalista syntyisi alkulohkokamppailun tavoin fyysinen, suoraviivainen ja sinnikkäästi hyökkäävä mittelö, jossa otetaan mitalin takia hieman aiempia otteluja enemmän riskejä.