Polvivammaansa kuntouttava Ässien Tommi Taimi on päässyt jo hieman harjoittelemaan joukkueensa mukana, ja saanut siten samalla tuntumaa pelaamiseen. Ohjeistus kuuluu kuitenkin, että jos jalkaan alkaa sattua, täytyy kentältä poistua.
- Olen pelannut ylimääräisessä pakkiparissa, siihen on tullut aina joku tuplaamaan. Olen jäällä polvituen kanssa ja punainen paita päällä, eikä mua saa ajella pystyyn. Olen saanut siellä siis pyörittää jätkiä mieleni mukaan, Taimi naurahtaa.
Sekä Taimi että polvituki kärsivät maanantaina pienet haaverit, kun Ässien jääharjoitusten aikana puolustaja kumottiin jäähän vahingossa.
- Leikatun jalan takareisi venähti hieman, mutta se ei ollut vakavaa. Polvituki antoi periksi liikaa, joten se täytyi korjauttaa.
Ässäpakille polvituen pukeminen ensi kertaa päälle oli kuin jalkapalloilija pukisi jääkiekkoilijan peliasun ylleen: kaikki tuntui vieraalta.
- Aluksi ajattelin, että eihän tästä tule mitään. Nyt jos itse saan päättää, niin käytän polvitukea loppuelämäni. Se vaati hetken totuttelua, mutta kun siihen tottui, en halua enää luopua siitä. Se on aivan loistava väline. Varuste se on kuten mikä tahansa muukin, Taimi toteaa.
Taimen päästyä sinuiksi uuden varusteensa kanssa oli harjoittelukin helpompaa. Ässien fysioterapeutti Hero Mali kertoikin, että ensimmäinen viikko tuen kanssa on aina vaikein.
- Tuet ovat yksilöllisiä, ja Tommin oma on valmistettu juuri hänen mittojensa ja tarpeidensa mukaan, Mali toteaa.
Tärkeimmät treenimuodot
Taimi aloitti leikkauksensa jälkeen ahkeran treenaamisen kuntoutukseen soveltuvien harjoitteiden muodossa. Osa liikkeistä on ollut mukana alusta asti, kun taas jotkut ovat tulleet matkan varrella mukaan leikatun jalan vahvistumisen myötä. Myöhemmin matkaan mukaan lähteneistä harjoitteista yhden jalan kyykky tuli Taimen treeniohjelmaan kahden kuukauden jälkeen leikkauksesta.
- Se on varmaan kaikista paras, perusliike. Se antaa reisilihaksille voimaa. Teen sitä periaatteessa koko ajan. Kun toinen jalka oli heikompi, en viitsinyt tehdä takakyykkyjä. Aloitin aluksi tietysti pienemmillä painoilla, nyt teen pääsääntöisesti 24 tai 28 kilon painoilla.
Yhden jalan kyykyn lisäksi puolustaja aloitti takareittä vahvistavan takareisitaljan käyttämisen kolme kuukautta leikkauksen jälkeen. Kaikki liikkeet tehdään molemmille jaloille.
- Kyseessä ovat voimaharjoitukset, joilla tasoitetaan loukkaantuneen ja terveen jalan eroa. Ne vahvistavat leikattua jalkaa, jonka polveen tehtiin siirre, eli otettiin pala jännettä takareidestä eturistisiteeksi. Jalka oli kipeä ja heikompi kuin terve, Mali tuumaa.
Taimen repertuaarista löytyy ilman käsipainoja tehtäviä treenimuotojakin. Lantionseutua ja nivusia harjoittavan liikkeen puolustaja aloitti aluksi kiinnittämällä kumilenkin seinään.
- Liikkeessä on pieni vastus, 7,5 kiloa, mutta paljon toistoja. Sitä pystyy tekemään myös ns. ulospäin, eli seison toinen kylki laitteeseen päin. Molempiin suuntiin tulee tehtyä 15 toistoa.
Taimella on ohjelmassaan mukana myös kahvakuulan kanssa taiteilemista. Maasta nosto tapahtuu yhden jalan varassa. Pakki kertookin Malin pyytäneen myös muita pelaajia kokeilemaan liikettä, sillä kyseessä on erittäin hyvä harjoite.
- Se on tosi raskas, ottaa eniten keskivartaloon ja takareisiin. Liikettä tein alusta asti. Teen sitä 24 kilon kahvakuulalla.
Tasapainoilua läpi kauden
Heti leikkauksen jälkeen ohjelmassa oli tasapainon harjoittaminen BOSU-pallon avulla. Puolipallosta onkin hyötyä moneen.
- Tasapainoharjoittelen pallolla joka päivä, se tekee hyvää polvelle. Sitä oikeastaan pitääkin tehdä joka treenien jälkeen, Taimi tuumaa.
- Tommin tulee tehdä kehonhallintaharjoituksia koko kauden ajan. Se on melkeinpä kaikista tärkein liike. Mitä väsyneempiä lihakset ovat, sitä paremmin se vaikuttaa, Mali kertoo.
Alusta lähtien mukana ollut takareittä treenaava liike oli Taimen mukaan aluksi todella rankka, sillä jalka kramppasi suhteellisen herkästi ja alkoi särkeä.
- Itse liikkeessä en pidä vartaloa ylhäällä pitkään, vaan nostan ja lasken kroppaa. Otin ohjelmaan mukaan heti painoja vastineeksi, etten jäisi junnaamaan kyseisen liikkeen kanssa.
Ässäpakille treenaaminen on intohimo, ja Malin mukaan Ässien joukkue onkin saanut seurata myös tiiviisti Taimen treeni-innokkuutta, kun puolustaja harjoittaa liikkeitään pukukopissa juuri Tapio Sammalkankaan paikan edessä.
- Terveisiä vain Sammalkankaalle, Taimi myhäilee.
Jatkoaika seuraa puolustajan polvea ja sen paranemista kahden viikon välein.
Juttusarjan aiemmat osat:
Kontrollia ja arvuuttelua (11.9.2012)
Kohtalotoveri syysmaisemista (28.8.2012)
Mannertenvälinen polvituki ja ropisevat Mestis-palkinnot (14.8.2012)
Harjoitusotteluita ja turnaushuumaa (31.7.2012)
– Alpo Suhonen: ”Mennään leikkimään ja pelaamaan jotain mukajääkiekkoa”
Kuntoutusta ja omatoimijaksoa (17.7.2012)
Ässäpakilla satanen lasissa (2.7.2012)