Ai että onko viime kauden Vezina Trophy -voittaja pudonnut huipulta? Jo pelkkä ajatus on absurdi.
Raskilla on pelattuna nyt kahdeksan ottelua, sen määrän perusteella ei voi vielä tehdä mitään johtopäätöksiä. Kaikille tulee hyviä ja huonoja jaksoja, ja Tuukalla on nyt menossa se jälkimmäinen.
Viime kesänä voitettu Vezina Trophy ei ole ainoa meriitti, jolla Rask on vahvistanut paikkansa aivan NHL:n ehdottomien kärkimaalivahtien joukossa. Jos katsotaan koko NHL:n historiaa ja lasketaan yli 200 ottelua pelanneiden maalivahtien joukosta paras torjuntaprosentti, niin savonlinnalainen sijoittuu siinä tilastossa kohtalaisen korkealle.
Hän on nimittäin ykkösenä, heti siinä Dominik Hasekin ja Henrik Lundqvistin edellä. 92,7% on järkyttävän kova lukema koko uran ajalta. Viime kaudella vähintään 30 ottelua pelanneista maalivahdeista sen yli pääsi vain yksi. Arvannet, kuka hän oli.
Päästettyjen maalien keskiarvollakin mitattuna Rask sijoittuu koko listauksessa kymmenen parhaan joukkoon. Modernin ajan maalivahdeista ainoastaan Roman Cechmanek pääsee edelle.
Tarkastelee tilastoja miten päin vaan, Rask on kovaa vauhtia matkalla kohti jopa kaikkien aikojen parhaiden maalivahtien tilastoja. Stanley Cup -voittojakin kun on Boston Bruinsin tolppien välissä hyvä mahdollisuus voittaa vielä jokunen kappale, eikä maajoukkuemenestyskään ole uuden suomalaissukupolven nousun myötä aivan poissuljettu juttu.
Myönnetään, alle 90:n torjuntaprosentti on millä tahansa mittarilla heikko. Voin kuitenkin vaikka ottaa vetoja vastaan, että kauden päättyessä Raskin torjuntaprosentti on ainakin 92.
Zdeno Charan loukkaantuminen tuo tietysti tehtävään vähän lisää haastetta, koska se vaikuttaa väkisinkin kohti tuleviin laukausmääriin ja laukausten laatuun. Bruins on kuitenkin yksi NHL:n laajimmalla materiaalilla varustetuista joukkueista, eikä puolustus jää ongelmaksi tässäkään asiassa.
Mitään huolta Raskin putoamisesta huipulta ei ole. Ammattimies on ammattimies, ja nousee tästäkin suosta.