KalPan Keräsellä tuttu vastustajajoukkue: "Ei nyt kaikkia aseita saa kertoa."

LIIGA / Haastattelu
Janne Keränen teki runkosarjassa uuden maaliennätyksensä, 18 maalia.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
Janne Keränen ehti kiekkoilla Rauman Lukon paidassa viisi kautta, ennen siirtymistään KalPan riveihin täksi kaudeksi. Nurmijärven Kurran kasvatti keräsi Lukon vuosilta mukaansa kaksi pronssimitalia. Nyt tavoitteena on kaataa vanha seura puolivälieräsarjassa.

Keränen lähtee hyvillä fiiliksillä ja innoissaan pelaamaan Lukkoa vastaan.

− Hyvät on fiilikset ja hieno lähteä pelaamaan Lukkoa vastaan. Meillä oli tasaisia vääntöjä runkosarjassa, mutta tietysti playoffit on aina oma maailmansa.

Hyökkääjä tuntee vastustajajoukkueen pelaajistoa ja valmennusta hyvin. Hän jättää kuitenkin ässän hihaansa Lukon akilleenkantapäistä kysyttäessä.

− Ei nyt kaikkia aseita saa kertoa, Keränen nauraa.

− Luistelupelaaminen ja kiekollinen peli on meidän vahvuuksia ja joukkueena ollaan paljon liikkuvampia kuin Lukko. Se on meidän isoin ase. Moni joukkue on ollut helisemässä, kun ollaan saatu hyvin pelattua vahvuuksilla.

Keränen iski runkosarjassa 18 maalia, mikä on hänen uusi ennätyksensä. Erityisen hyvin hyökkääjä onnistui vanhoja seurojaan HIFK:ta ja Lukkoa vastaan.

− Ainakin sitä lähdetään hakemaan, että hyvä vire vanhaa seuraa vastaan jatkuisi nyt pudotuspeleissä, Keränen naurahtaa.

"Loppupeleissä ihan sama kuka ne maalit tekee."

− Maaleja tekemällä pystyy tietenkin auttamaan joukkuetta. Kuitenkin se on se vanha klisee, että loppupeleissä ihan sama kuka ne maalit tekee. Tärkeintä olisi nyt pystyä tekemään niitä maaleja.

Paikkoja on, kiekot vaan maaliin

Maalintekon tuskaisuus onkin ollut KalPa-leirissä murheenkryyninä ja joukkue näkee paljon vaivaa yhden osuman eteen. Keräsen mukaan siitä ei kuitenkaan ole tehty liian isoa numeroa pudotuspeleihin valmistautuessa.

− Ei olla erityisemmin treenattu tai keskitytty maalintekoon, vaikka siinä on ollut vähän vaikeuksia. Paikkoja on ollut paljon, mutta ei ole vaan mennyt sisään. Ehkä se nyt aukeaa paremmin pudotuspeleissä, se on ainakin tavoitteena.

Kummankin joukkueen maalivahdit ovat olleet hyvässä vireessä, joten paikkojen käyttäminen tehokkaasti nousee isoon rooliin.

− Playoffeissa ei ottelut ole välttämättä niin isomaalisia ja viidellä viittä vastaan -peli on todella tarkkaa. Erikoistilanteet nousee isoon rooliin ja ylivoima saattaa ratkaista ottelun.

− Ollaan treeneissä käyty alivoimaa ja ylivoimaa läpi. Uskon, että ne lähtee toimimaan nyt kun pelit jatkuu.

Ennakkoon katsottuna Lukko on joukkueena paljon fyysisempi ja puolustuspäästä löytyy näköä ja kokoa. Keränen ei näe tätä ongelmana ja väläyttää, että KalPastakin löytyy tarvittaessa kovuutta.

− En koe, että mahdollinen fyysisyyden puute olisi meillä ongelmana. Me saadaan tarvittaessa pelattua myös fyysistä peliä, siitä ei pitäisi jäädä kiinni. Ei me mun mielestä jäädä siinä mielessä Lukosta jälkeen.

Nälkää löytyy, kokemuksen puute ei haittaa

Lukosta löytyy paljon enemmän pudotuspelikokemusta kuin KalPan joukkueesta. Joukkue onkin rakennettu paljolti juuri kevättä ja pudotuspeleissä menestymistä silmällä pitäen. Keränen onkin joukkueen kokeneimpia pudotuspelipelaajia ja toimii tarvittaessa mentorina nuoremmille ja kokemattomimmille.

"Ei meitä haittaa mennä bussilla."

− Totta kai täytyy yrittää auttaa parhaansa mukaan. Toisaalta sitä kautta sitä kokemusta tulee, kun vaan pelataan. Tietysti vastustajan puolella on paljon enemmän kokemusta. En kuitenkaan usko, että meillä homma kaatuu kokemuksen puutteeseen.

Välimatka Kuopion ja Rauman välillä on 441km. Perjantain ja lauantain tuplapelin välit kuopiolaiset lentävät, mutta muuten matka taittuu bussilla. Lukko sen sijaan lentää koko sarjan ajan. Keränen ei ala valittamaan bussimatkailusta.

− Ei meitä haittaa mennä bussilla, kun ollaan koko kausi pääasiassa niin kuljettu. Ollaan totuttu siihen. Mennään bussilla päivää ennen, sitten pelataan ja sen jälkeen takaisin Kuopioon. Tietenkin hyvä että nyt saadaan lentää, kun on heti alkuun tuplapeli.

Pudotuspelien alkaessa tuomarit antavat pelaajien yleensä pelata vähän vapaammin ja etenkin kiekotonta pelaajaa sai estää aika paljon jo runkosarjan loppuvaiheissa. KalPan pelityylille tällainen pelaaminen on myrkkyä. Hyökkääjän mukaan vaihtoehtoja löytyy KalPan pelikirjasta.

"Ollaan nähty, että pystytään voittamaan mikä joukkue tahansa."

− Totta kai on aina vaihtoehto, mutta omaa peliä lähdetään pelaamaan. Sillä menestyttiin runkosarjassakin. Uskon, että kun pysytään hyvin kiekossa, niin vastustaja joukuu rikkomaan eikä tuomarit voi niitä kaikkia jättää viheltämättä.

− Luotetaan siihen, että Lukon iso pakisto joutuu rikkomaan ja päästään sitten ylivoimalle, Keränen luottaa.

Kauteen lähdettäessä KalPan tavoitteena oli palauttaa pudotuspelit Kuopioon. Keräsen mukaan tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla ja joukkueesta löytyy nälkää menestyä.

− No totta kai löytyy nälkää ja pitääkin löytyä. Pitkä kausi ollaan menty yhdessä ja hyvin pelattu. Samalla ollaan nähty, että pystytään voittamaan mikä joukkue tahansa. Olisi tyhmä lähteä pelaamaan, ellei olisi se kirkkain tavoite mielessä. Sitä lähdetään tavoittelemaan.

− Sarjaan lähdettäessa Lukko on kuitenkin iso ennakkosuosikki. Jo syksystä asti jotkut puhuivat, että raumalaiset on ihan mestarijoukkue. Mutta KalPa kun tulee vastaan, niin ei se tule helppoa olemaan niille, Keränen uskoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle