Kalervo Kummola, René Fasel, Vladislav Tretjak ja Tony Rossi jäävät pois Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n hallituksesta. Venäläinen kiekkolegenda Tretjak joutuu jättämään paikkansa, koska on maansa Liittokokouksen alahuoneen, eli duuman, edustaja.
− Samalla aukeaa sellainen pesti kuin Senior Vice President, vanhempi varapresidentti. Se olisi ollut minun paikkani, mutta niin tämä maailma heittelee. Oli nuorempi presidentti kuin minä ja kerran minun hänet piti haastaa, mutta vedin sen puihin. Ei harmita, sillä olen varapresidenttinä pystynyt tekemään paljon muitakin asioita, Kummola toteaa.
23 vuotta IIHF:n hallituksessa ollut konkari on johtanut jääkiekon parissa monia eri komiteoita.
− Muun muassa lohkojaot ovat kaikki meikäläisen kädenjälkeä. Myös kolmella pelaaminen. Nyt kun katsoo lohkojakoja, niin näillä on menty aika pitkään. Kun katsotte historiaa, niin aika usein on Suomen kisojen yhteydessä homma muuttunut, Kummola lohkaisee ja toivoo, että häntä muistettaisiin uransa jälkeen hyvällä.
Pitkällä matkalla on sattunut kaikenlaista
Kummola kertoo, että hänen uralleen on mahtunut kaikenlaisia taisteluita: Sarajevon ammattilaispelaajajuttu, Miroslav Sikoran tapaus ja viimeisimpänä Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan takia uudelleenjärjestellyt MM-kisat.
Vuoden 1984 olympiakisoissa Kansainvälinen olympiakomitea päätti ensikertaa, että ammattilaiset saavat osallistua olympialaisiin. Miesten jääkiekkoturnauksessa kultaa vei Neuvostoliitto ennen Tšekkoslovakiaa ja Ruotsia. Pistepörssin vei nimiinsä Länsi-Saksan hyökkääjä, legendaarinen Erich Kühnhackl.
Vuonna 1987 Länsi-Saksa nimesi syntyjään puolalaisen Sikoran joukkueeseensa Wienin kisoihin. Turnauksen aikana kävi kuitenkin ilmi, että Sikora oli jo edustanut Puolaa aiemmin urallaan, joten hän ei olisi edustuskelpoinen Länsi-Saksan joukkueeseen.
Lopulta Sikoran tapaus johti siihen, että MM-turnauksen loppusijoituksia puitiin paikallisessa käräjäoikeudessa. Länsi-Saksa sai pitää ansaitsemansa pisteet, jotka se oli kerännyt Sikoran pelatessa joukkueessa. Sikora itse joutui kuitenkin jättämään turnauksen kesken neljän ottelun jälkeen.
Tämän vuoden MM-kisoja varjosti nahina järjestäjämaista. Alun perin kisat piti jakaa Latvian ja Valko-Venäjän kesken, mutta lopulta IIHF päätti, ettei kisoja voi viedä Lukašenkan hallitsemaan diktatuuriin.
Päätöksessä vedottiin tuolloin turvallisuussyihin ja IIHF:n sääntöjen yhdeksänteen pykälään, jonka mukaan pelaajien, virkailijoiden, tai median turvallisuuden ja terveiden ollessa uhattuna IIHF:llä on mahdollisuus vetää kisat pois järjestäjätaholta.
− Kaikesta on selvitty, Kummola muistuttaa.
Toiveissa kruunu uralle kotikisoista
Tämä haastattelu tehtiin ennen kuin Riian MM-turnaus päättyi. Kummola toivoi totta kai Leijonille menestystä, mutta ei panisi pahakseen kultamitaleita vuoden päästä kotikisoissa. Hän on vielä silloin mukana toiminnassa.
− Olen silloin järjestelytoimikunnan varapuheenjohtajana. Emme ole saaneet vielä koskaan kotikisoista mitalia. Täällä saatu menestys poikisi varmasti myös ensi vuoteen ja lippupakettien myynti onkin lähtenyt hienosti käyntiin, Kummola iloitsee.
Menestystä 2021 MM-kisoista todellakin tuli, sillä Jukka Jalosen päävalmentama leijonalauma saavutti hopeamitalit turnauksen päätteeksi.