Ilveksen pelaaja-arviot 2021−22: Onnistumiset jokaisella pelipaikalla toivat pronssimitalit pitkästä aikaa

LIIGA / Artikkeli
Ilveksen kausi päättyi pronssijuhliin.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves voitti ensimmäisen SM-mitalinsa 21 vuoteen, Joukkueen kollektiivinen suoritus oli koko kauden mitassa hyvä. Suurin osa yksilöistäkin ylsi kiitettävään suoritukseen.

Pelaajien arvosanat on annettu vastaamaan odotusarvoja. Pelaajia, jotka pelasivat alle kymmenen runkosarjaottelua tai eivät esiintyneet pudotuspeleissä, ei ole arvioitu.

Maalivahdit

9
Marek Langhamer
26 ottelua, 90,8%, 2,56pmk
Langhamer oli aina pelatessaan vahva tupsukorvien tolppien välissä. Kautta varjosti pitkä loukkaantuminen. Paluu onnistui ja Langhamer oli kevään ratkaisuhetkillä tärkeä palanen Ilveksen pronssiin päättyneellä kaudella. Pystyi kantamaan vaikeina iltoina eikä päästänyt juuri helppoja kiekkoja selkänsä taakse.
8
Vadim Žerenko
30 ottelua, 90,2%, 2,67pmk
Venäläistorjuja joutui tiukkaan paikkaan Langhamerin loukkaannuttua. Nuorukainen kantoi ison vastuun melko tyylikkäästi ja sai otteillaan myös kannattajien arvotuksen. Viihdyttävä pelaaja, joka jatkaa Langhamerin tavoin Tampereella myös ensi kaudella.

Puolustajat

7
Aleksi Elorinne
45 ottelua, 5+7=12, +8
Kokenut ja varmaotteinen puolustaja oli parhaimmillaan hyvä, mutta huonoina päivinä Elorinteellekin sattui virheitä. Aikaisemmin niin jämäkkä oman pään luuta oli ajoittain vaikeuksissa nopean pelitavan kanssa ja jäi rivirooliin. Elorinne oli kuitenkin arvokas henkinen päällikkö nuoressa ryhmässä. Ura ei jatku Ilveksessä.
6
Daniel Gazda
10 ottelua, 1+0=1, +0
Hankittiin syvyyspuolustajaksi loppukaudella ja syvälle hän jäikin. Paljon puhuttua laukausta ja ylivoimataitoa ei nähty kuin hetkittäin, eikä joukkue saanut häneltä puolustuspäässäkään riittävästi. Istui katsomossa kauden ratkaisuhetkillä.

9
Simon Johansson
58 ottelua, 8+24=32, +6
Kauden parhaita Ilves-puolustajia. Hieman aran alkukauden jälkeen löysi pelillisen tasonsa ja parhaimmillaan oli tupsukorvien paras hyökkäävä puolustaja. Ruotsalainen oli myös omassa päässä varma, eikä vuotanut kiekkoja vastustajalle. Älykäs Johansson kirjoitti kauden päätteeksi NHL-sopimuksen.
8,5
Les Lancaster
57 ottelua, 9+26=35, -5
Viihdyttävä pelaajaa, joka oli monena iltana vaarallinen välihyökkääjä. Kuti lähti napakasti ja usein oikeaan osoittteeseen. Toi etenkin runkosarjassa Ilveksen puolustukseen kaivattua kiekollista rohkeutta ja osaamista. Oli myös kelvollinen puolustussuuntaan. Katosi hieman kuvasta pudotuspeleissä, mikä laskee arvosanaa. Jatkaa Tampereella.
9
Leo Lööf
48 ottelua, 4+6=10, +13
Parhaimmillaan häikäisevä. Nuori puolustaja oli kesken kauden mukana myös Ruotsin U20 MM-joukkueessa, mikä kertoo omaa kieltään Lööfin tasosta. Tasapainoinen kiekkoilija, jolla ei ole suuria heikkouksia. On mielenkiintoista nähdä, kuinka hyväksi Lööf vielä ehtii kehittyä. Pelit Ilveksessä jatkuvat.
8
Dominik Mašin
44 ottelua, 1+10=11, +2
Jämäkkä pakki piti huolen siitä, etteivät vastustajat hyppineet maalivahtien silmille. Yritteliästä peliä ja helppoja ratkaisuja omassa kenttäpäädyssä. Ei yrittänyt liikaa ja tiesi omat vahvuutensa. Toi Ilvekseen sitä, mitä häneltä odotettiinkin.

9+
Jarkko Parikka
52 ottelua, 10+11=21, +15
Yksi Liigan parhaita puolustajia. Parikka oli päättyneellä kaudella paitsi totutun dominoiva puolustussuuntaan, näytti hän myös osaamistaan kiekollisena. Näinköhän Ilves olisi enää saanut jatkossa nauttia Parikan palveluksista, ellei itänaapuri olisi aloittanut sekoiluaan ja siten sulkenut KHL:n ovia monilta ulkomaalaisilta. Terveenä pysyessään tulevaisuudessa kansainvälisen tason pelaaja.
7,5
Juuso Pulli
29 ottelua, 2+4=6, +2
Pulli pelasi taitojensa ylärajalla ja teki sen useimpina iltoina varsin hyvin. Virheitäkin hänelle sattui, mutta ne harvemmin näkyivät tulostaululla joukkuepelin ollessa ympärillä riittävän tiivistä. Toi tupsukorvien takalinjoille särmää ja viihdykettä.
8+
Tuomas Salmela
49 ottelua, 2+4=6, -3
Väkivahva jässikkä sai valmennukselta paljon luottoa etenkin pudotuspeleissä. Jykeviä taklauksia jaellut Salmela tiesi aina kaukaloon hypätessään mitä tehdä. Ei paistattele otsikoissa, mutta hänen edustamansa joukkue pääsee usein lehtien palstoille.

Hyökkääjät

8-
Marko Anttila
10 ottelua, 2+1=3, -1
Monet Ilves-mieliset hykertelivät ja hieroivat käsiään yhteen, kun leijonasankari Anttila saapui loppukaudeksi tupsukorviin Jokerien KHL:stä lähdön jälkeen. Anttila oli hetkittäin se sama "Mörkö", joka on tehnyt sankaritekoja maajoukkueessa. Useimmiten hän oli kuitenkin melko tavallinen, hyvä isokokoinen hyökkääjä. Täytti paikkansa.
9+
Nick Baptiste
52 ottelua, 21+14=35, +9
Maaliahne hyökkääjä oli alkukaudella ehkä hieman varjoissa, mutta voittajatyyppi nosti päätään keväälle tultaessa. Kiekko löysi tiensä maaliverkkoon kiihtyvällä tahdilla ja lisäksi Baptiste oli valmennukselle monikäyttöinen pelaaja. Jokainen joukkue tarvitsee tällaisia yksilöitä. Ura jatkunee muualla.
7
Colton Beck
7 ottelua, 1+2=3, +0
Kanadalainen hankittiin loppukaudeksi tuomaan laajuutta kokoonpanoon mahdollisten koronavirustartuntojen tai loukkaantumisten takia. Beck pelasi mahdollisuuden saatuaan kohtalaista peruspeliä, muttei tuonut jäälle mitään sellaista, mitä moni muukin varamies olisi voinut tuoda. Väritön, ei siis tummanpuhuvakaan, ilmestys.
7+
Jani Nyman
10 ottelua, 0+1=1, +0
Nuori lupaus ei vielä päässyt täysin irti Liiga-ympyröissä, mutta on selvää, että Nymanilla on valoisa tulevaisuus edessään. Kenties ensi kaudella hän saa jälleen lisää näytönpaikkoja.
8,5
Henrik Haapala
9 ottelua, 3+3=6, +-3
Toi Ilveksen ylivoimapeliin tarvittavaa juonikkuutta ja kädentaitoja. Pystyi kamppailuvoimallaan voittamaan tärkeitä irtokiekkoja ja kaksinkamppailuita. Tupsukorvien ja Haapalan itsensä kannalta loukkaantuminen haittasi loppukautta, eikä hän pystynyt pelaamaan esimerkiksi kaikissa pudotuspeliotteluissa.
7,5
Joni Ikonen
56 ottelua, 9+19=28, +0
Oli ajoittain hyvä lisä Ilveksen hyökkäyskalustoon. Ikonen pystyi pelaamaan ehjän kauden, vaikkakin hän katosi hieman kuvasta kauden edetessä. Jos Ilveksessä tehot jäivät vielä hieman piippuun, Pelicansissa lienee tarjolla isompaa roolia. Ura jatkuu siis Lahdessa.
8
Joona Ikonen
55 ottelua, 10+13=23, +8
Taistelijaluonne ja erinomainen alivoimapelaaja. Ilveksen oma kasvatti teki illasta toiseen sitä työtä, jota valmennus häneltä odotti. Kenties se muutaman vuoden ajan tulossa ollut iso läpimurto jäi vielä odottamaan itseään, mutta Ikonen osoitti olevansa joukkuepelaaja henkeen ja vereen.
7
Tomi Iso-Mustajärvi
10 ottelua, 0+0=0, +1
Kauden tarinapelaaja. Aloitti sesongin II divisioonassa ja pelasi monellakin eri sarjatasolla kauden aikana. Toteutti loppukaudesta Ilveksessä hyvin sitä marginaaliroolia, jonka valmennus hänelle soi.
8-
Petri Kontiola
52 ottelua, 8+30=38, +1
Kontiola tuli tupsukorviin kovalla kohulla entisenä Tappara-pelaajana ja viime kauden pistepörssin voittajana HPK:sta. "Konna" oli useimmiten totutun varma ja laadukas keskushyökkääjä, muttei pystynyt aivan odotusten mukaiseen suorittamiseen. Joutui pakon edessä kantamaan muun muassa valtavaa vastuuta aloituksissa pudotuspeleissä. Sopimus jatkuu ensi kaudella.
7
Panu Mieho
48 ottelua, 7+16=23, -2
Hyvä rivipelaaja. Mieho pystyi pelaamaan roolissa kuin roolissa, eikä hänen tekemisensä aiheuttanut valmennukselle harmaita hiuksia. Taistelijaluonteena ja jämeränä pelaajana Mieholta olisi odottanut enemmän pudotuspeleissä. Laskeva käyrä läpi kauden.
9+
Matias Mäntykivi
51 ottelua, 12+19=31, +15
Taitoniekka ihastutti samassa vitjassa Suomen ja Odenin kanssa. Otti hurjan loikan SaiPa-ajoistaan ylöspäin ja oli Ilveksen hyökkäyspelaamisen juonikkaimpia yksilöitä. Boston Bruinsin varaus lienee valmis ottamaan ensi kaudella askeleen kohti Liigan eliittiä.
8-
Miro Nalli
46 ottelua, 3+10=13, +1
Seuran oma kasvatti voitti nyt Ilveksessä ensimmäisen mitalinsa koskaan. Edustusjoukkue voitti ensimmäisen mitalinsa 21 vuoteen, mutta Nalli ei ole ollut mukana myöskään Ilveksen juniorien menestystarinoissa. Työteliäs raataja, joka tekee kaikkensa joukkueen eteen. Ei pettänyt, ei loistanut.
6
Ivan Nikolišin
8 ottelua, 0+2=2, -2
Muutaman muun tavoin täytehyökkääjäksi hankittu venäläinen pysyi taka-alalla läpi kauden. Sai mahdollisuuksia monessa eri roolissa, mutta homma ei lähtenyt kunnolla kulkemaan. Paikkasi loukkaantumisia, kun oli pakko.
8+
Joonas Oden
56 ottelua, 11+18=29, +8
Tuulennopea luistelija aiheutti monena iltana harmaita hiuksia vastustajien puolustajille. Oden ei pelännyt vastuuta tai kiekkoa, vaan pyrki aktiivisesti vastustajan maalille tilanteessa kuin tilanteessa. Maalinteon tehokkuus oli ajoittain hieman hakusessa, mutta nuori pelaaja ehtii vielä terävöittää toimiaan ratkaisuhetkissä.
7,5
Eetu Päkkilä
51 ottelua, 7+12=19, +1
Napakasti laukova Päkkilä oli melko pienessä roolissa tämän kauden Ilveksessä. Potentiaalia olisi enempäänkin ja kenties Päkkilästäkin vielä kuoriutuu Liigaan oivallinen maalintekijä, sillä hän osaa laukoa ja löytää tiensä maalipaikoille. Jätti varmasti itselleen nälkää tulevaisuuteen
8,5
Antti Saarela
37 ottelua, 12+7=19, +6
Saarela muistettaneen tämän kauden osalta parhaiten Nokia Arenan avauspelin hattutempustaan. Vikkelä hyökkääjä teki terveenä ollessaan hyvää jälkeä isossa roolissa, mutta kausi päättyi ennenaikaisesti loukkaantumiseen. Veri veti takaisin kotikonnuille ja Saarelan ura jatkuu ensi kaudella Rauman Lukossa. Potentiaalinen tulevaisuuden huippuhyökkääjä.
8+
Balázs Sebők
49 ottelua, 11+23=34, +8
Unkarilainen esiintyi kelvollisesti, vaikka mitään sensaatioläpimurtoa häneltä ei nähty. Kahteen suuntaan pelaamisen taitava keskushyökkääjä hoiti roolinsa odotusarvoihin nähden tyylikkäästi ja oli tasapainoinen osa pronssista Ilves-ryhmää.
9-
Eemeli Suomi
54 ottelua, 19+30=49, +2
Joukkueen kapteeni oli jälleen kerran taistelun ruumiillistuma. Odotukset ja paineetkin olivat varmasti Suomelle tälle kaudelle kovat, mutta hän kesti ne ja johdatti tupsukorvat historialliseen mitaliin. Ei ollut aivan tuloksenteon eturivissä pudotuspeleissä, mutta johti joukkoja esimerkillisesti myös vaikeina hetkinä. Ura jatkuu Ilveksessä, vaikka ottajia oli varmasti muuallakin.
8
Santeri Virtanen
22 ottelua, 4+7=11, +3
Virtaseen pätevät monella tapaa samat sanat kuin Saarelaan. Rempseä hyökkääjä toi taistelua ja kamppailukykyä kulmiin ja tärkeille hetkille. Virtanen väläytteli potentiaaliaan, mutta paras jäi vielä näkemättä loukkaantumisten ja sairastelujen takia.

Vähäisen pelimäärän vuoksi arvioimatta jäivät Karri Aho, Albin Eriksson, Joona Korhonen, Jeremi Wehmas, Albin Grewe, Riku Tuomola, Jere Jokinen, Janne Seppänen, Santeri Sillanpää ja Nikolai Hakala.

» Lähetä palautetta toimitukselle