Kauden kohokohta: Huima kevät katsomossa ja kaukalossa
Ennen tätä kevättä Liigassa pelattiin pudotuspelejä yleisön edessä vuonna 2019. Pudotuspelinälkä oli Liiga-yleisöllä melkoinen, minkä huomasi jo HIFK-sarjasta lähtien. Turkulainen kiekkoyleisö juoksee totutusti menestyksen perässä, mutta siitä huolimatta kunniaa on annettava Gatorade Centerin tunnelmalle.
TPS:n joukkue oli todella turkulaispainoitteinen, mihin oli helppo paikallisten ihmisten liittyä mukaan. Superketju Markus Nurmi − Juuso Pärssinen − Mikael Pyyhtiä huudatti TPS-kannattajia ilta toisensa jälkeen.
Palloseura vastasi kaukalossa myös yleisön huutoon. TPS kaatoi puolivälierissä laadukkaan HIFK:n, vaikka lähtökohtaisesti helsinkiläisten materiaali oli selvästi TPS:ää edellä.
Välierissä TPS:n jalkoihin jäi Ilves. Jussi Ahokkaan tiivis pelitapa sai Ilveksen vahvan hyökkäyspelin polvilleen.
Finaalisarjassa TPS-kannattajien harmiksi Tappara oli lähes kaikissa osa-alueissa Palloseuraa edellä.
Kauden synkin hetki: Siirtoraja ja ulkomaalaiset pelaajat
Rehellisesti voidaan sanoa, että TPS:n toiminta siirtorajalla oli poikkeuksellisen heikkoa. TPS tiedotti helmikuussa, että seuraa vahvistavat venäläiskaksoset Vladislav ja Vjatšeslav Ušhenin. TPS oli koko kauden elänyt ykkösketjun tehoista, joten venäläisistä odotettiin leveyttä yskineeseen tuloksentekoon.
Jos lasketaan veljesten runkosarja- ja pudotuspeliottelut yhteen, niin 26 ottelussa syntyi neljä tehopistettä. Komealla ansioluettelolla Turkuun saapuneet hyökkääjät eivät pärjänneet Liigan luistelu- ja kamppailupelaamisessa, mikä on varsin hämmentävää.
Jokereiden KHL-vetäytymisen jälkeen Liigaan saapuivat esimerkiksi Teemu Turunen, Iiro Pakarinen, Veli-Matti Savinainen, Otto Leskinen, Henrik Haapala sekä David Sklenička. TPS ei onnistunut itselleen KHL-vahvistuksia hankkimaan, sillä Rauli Uraman mukaan TPS ei pystynyt taloudellisesti pelaajista kilpailemaan.
Jälkiviisaana on helppo miettiä ajatusta, että olisiko TPS pystynyt haastamaan Tapparaa muutamalla vahvalla hyökkääjähankinnalla?
Koko kauden otannalla erityisesti ulkomaalaiset TPS-hyökkääjät olivat varsin kesyjä. Kärkiketjuihin hankittu Mitch Hults sai tulosta alkukaudesta, mutta onneton kahden suunnan pelaaminen ei miellyttänyt TPS-valmennusta. Pudotuspeleissä Hults kuitenkin taisteli miehekkäästi, ja puolustuspelaaminen oli selvästi alkukautta laadukkaampaa.
Jack Rodewald ei periaatteessa pettänyt, mutta tuloksenteossa kanukki ei pystynyt juuri TPS:ää auttamaan. Rodewald on koulutukseltaan laitahyökkääjä, mutta ohkaisessa hyökkäyskalustossa hyökkääjä joutui pelaamaan sentterinä, mikä näkyi varsinkin heikkona aloitustaitona.
Pudotuspeleissä Rodewald nosti selkeästi puolustus- ja kamppailupelaamisensa tasoa.
Mitä kesän aikana on tehtävä:
Tällä hetkellä TPS ei ole vielä tiedottanut ensi kauden pelaajarunkoaan, joten useaan kysymykseen saadaan vastaukset lähiviikkojen aikana. Supervahti Andrei Karejev jatkaa huhujen mukaan Turussa, mutta kovat näytöt maalinsuulla saattavat avata tiet Euroopan isoihin sarjoihin.
Urheilujohtaja Urama kommentoi TPS:n omassa Hunajacast-podcastissa, että seura etsii tällä hetkellä yhtä sentteriä ja kahta puolustajaa, mikä kertoo siitä, että julkaisemattomia sopimuksia on tällä hetkellä runsaasti.
On sanomattakin selvää, että hyökkäyskalustoon TPS tarvitsee vahvistuksia. Runkohyökkääjistä seurassa jatkavat ainakin Topias Haapanen, Nurmi, Aarne Intonen, Juhani Jasu, Jonne Tammela sekä NHL-tulokassopimuksen tehnyt Mikael Pyyhtiä.
Kotimaista laatua hyökkäyksessä riittää, mutta leveyttä ja juonikkuutta se vielä kaipaa. TPS operoi Liigan paremman keskitason budjetilla, joten Uraman ja kumppaneiden tulisi löytää laadukkaita hyökkääjiä.
Tulevaa kautta silmälle pitäen TPS:n on ehdottomasti onnistuttava naaraamaan itselleen ykkössentteri, joka on kiekollisesti taitava ja lisäksi pystyy tuottamaan yli 40 tehopisteen kauden. Uusien kärkipelaajien hankinta on kriittistä myös sen takia, että pohjoisamerikan pelikentille siirtynyt Pärssinen ei enää ensi kaudella johda turkulaisia finaaleihin.