Liigan sarjajärjestelmästä on saatu kuulla viime aikoina monia eri mielipiteitä eri suunnilta. HIFK:n puheenjohtaja Timo Everiltä riitti asiaa CHL:n finaalipäivänä myös siihen liittyen.
Everi käyttää esimerkkinä pohjoisamerikkalaisia urheilusarjoja, joissa Liigan tavoin ei pelata karsintasarjoja. Hän ihmettelee sitä, että miksi suomalaiset pitävät rapakon takana olevia järjestelmiä normaaleina liiketoimina, mutta Suomessa tilanteeseen suhtaudutaan eri tavalla.
– Hirveän harva avautuu ja paheksuu sitä, että Pohjois-Amerikassa myydään kapteeneja ja parhaita pelaajia kulujen säästämisen vuoksi tai siksi, että tehdään tilaa palkkakattoon, Everi vertaa.
Pitkään jääkiekkobisneksessä toiminutta Everiä kismittää selvästi se, että tyhjennysmyyntejä on kuvattu häpeällisiksi. Hän korostaa sitä, että terveen liiketoiminnan merkitys on erittäin iso.
– Pyytäisin vähän pysähtymään, että mitä tämä ammattilaisurheilu oikeasti on. Täytyy olla sellaiset olosuhteet, että näillä yrityksillä ja niiden työntekijöillä on työpaikat myös ensi vuonna.
Talousalueet vaikuttavat liiketoimintaan
Liigassa on tällä hetkellä siitä mielenkiintoinen tilanne, että 1,2 miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudun talousalueelta on vain yksi liigaseura. Samaan aikaan Etelä-Savosta, Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta on jokaisesta yksi liigaseura. Yhteensä tällä alueella asuu noin 400 000 ihmistä ja väestöennuste on laskemaan päin.
Everi sanoo, että on hyvä kysymys, onko liigaseurojen alueellinen levittäytyminen kestävällä pohjalla. Hänen mielestään talousalueen koko pitää ottaa huomioon, mutta ei silti lähtisi polarisoimaan asiaa.
– Ei pidä ruveta väheksymään tai estämään pienten paikkakuntien toimintaa.
– Otetaan esimerkiksi Rauman Lukko, joka tulee yhdeltä Liigan pienimmistä talousalueista, ja on silti kärjessä. Kaiken lisäksi he pyörittävät todella fiksusti liiketoimintaa, Everi muistuttaa.
"Ei pidä ruveta väheksymään tai estämään pienten paikkakuntien toimintaa."
Toiveissa hyvinvoiva suomalainen jääkiekko
Liiga on tällä hetkellä 15 joukkueen sarja. Se on ainoa suomalainen täysammattilaissarja, mutta Everi toivoo Liigan ottavan tulevina vuosina harppauksia eteenpäin erityisesti kansainvälistymisen muodossa.
– Toivon, että Liiga olisi viiden vuoden kuluttua astetta isompi suhteessa meidän lähimpiin kilpailijoihin.
Ylimmän sarjatason alapuolella tilanne on huomattavasti tukalampi. Moni seura painii talousvaikeuksien kanssa, ja yleisön kiinnostus Mestistä kohtaan on melko alhainen. Everi toivoisi tähän muutosta, mutta ei lähtenyt avaamaan keinoja siihen.
– Se ei ole Liigan varsinainen tehtävä, mutta kyllä minä toivoisin, että suomalainen kiekkogenre voisi vielä paremmin. Meillä on kaikki mahdollisuudet siihen, Everi paaluttaa.
Tampereella on päästy nauttimaan paikallisotteluista läpi pitkän kiekkohistorian. Ilveksen ja Tapparan väliset ottelut ovat nostaneet profiilia entisestään Nokia-areenan myötä.
Everi ei lähtenyt anelemaan Jokereita takaisin Liigaan, mutta rivien välistä pystyi lukemaan, että paikallisottelut tekisivät terää myös Helsingissä.
– Pääkaupunkiseudulla on paljon muitakin tapahtumavaihtoehtoja. Toivon tietysti, että jääkiekko saisi enemmän jalansijaa sielläkin, Everi päätti.