Mielipide

Patrik Laineen kannattaa hakea inspiraatiota Saku Koivun tehokkaasta paluusta

NHL / Kolumni
Pelkkä pelikuntoon palaaminen ei riitä, vaan Patrik Laineelta odotetaan kuntoutumisen jälkeen myös onnistumisia.

Polven nivelsiteiden venähdys. Ei tarvetta leikkaushoidolle. Toipumisaika kahdesta kolmeen kuukautta.

Patrik Laineen saama diagnoosi viikonloppuna sattuneen loukkaantumisen jälkeen oli ennakkoarvioihin nähden todella helpottava. Videon perusteella Laineen polvi vääntyi luonnottoman näköisesti, ja jopa koko kauden pituista huilia pidettiin mahdollisena.

Totta kai toipuminen voi tapahtua ennakoitua hitaammin, mutta Montréal Canadiensin tiedote puhuu sen puolesta, että suomalaishyökkääjä voisi päästä uudessa seurassaan peleihin vielä tämän vuoden puolella.

Lähes yhdeksää miljoonaa Canadiens tuskin haluaa kuluttaa palkkakattoon, ellei Laineen suoritustaso täsmää rahasummaan.

Siihen hyvät uutiset Laineen kohdalla loppuivatkin.

Ilman viimeisintäkin vammaa Laine olisi lähtenyt uuteen kauteen takamatkalta. Viime kaudella Columbus Blue Jacketsin kokoonpanossa otteluita kertyi vain 18 aivotärähdyksen, solisluuvamman sekä NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n yhteiseen hoito-ohjelmaan osallistumisen vuoksi.

Täyttä runkosarjaa Laine ei ole pystynyt pelaamaan moneen vuoteen, ja tämäkin kausi jää vajaaksi. Kesällä Canadiensiin kaupatulla suomalaisella on 8,7 miljoonan dollarin keskimääräisen vuosiansion sopimusta jäljellä kevääseen 2026.

Ulososton mahdollisuus saattaa alkaa houkuttaa Canadiensin toimistolla, jos Laineen loppukausi ei suju toivotulla tavalla.

Perinteikäs kanadalaisseura on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle kolmena kautena peräkkäin, mutta kokoonpanossa on paljon tähtipotentiaalia. Lähes yhdeksää miljoonaa Canadiens tuskin haluaa kuluttaa palkkakattoon, ellei Laineen suoritustaso täsmää rahasummaan.

Uskon Laineen motivaation riittävän tekemään töitä, jotta hän olisi mahdollisimman pian taas pelikunnossa. Karu totuus on kuitenkin se, että pelkkä pelikunnossa oleminen ei riitä, vaan Laineelta odotetaan tehoja.

Yksi suomalaisen kiekkoilun legendoista, Saku Koivu, tietää, millaista on palata pitkän sairauspoissaolon jälkeen Canadiensin kokoonpanoon ja tehoilla välittömästi. Koivu oli kaudella 2001–02 lähes koko runkosarjan pois non-Hodgkin-lymfooman vuoksi, mutta pelikuntoon palattuaan suomalaiskapteeni laittoi tiskiin 12 tehopistettä 15 ottelussa.

Laine on pelaajana aivan erilainen, eivätkä tilanteet muutenkaan ole helposti verrattavissa. Pitkä pelaamattomuus ja kovat tulospaineet ovat kuitenkin yhdistäviä tekijöitä.

pelkkä pelikunnossa oleminen ei riitä, vaan Laineelta odotetaan tehoja.

Pienikokoisena keskushyökkääjänä yli 1 200 pelin ja lähes 900 tehopisteen uran raivannut Koivu on malliesimerkki periksiantamattomuudesta. 90-luvulla NHL pursui Eric Lindrosin kaltaisia kaksimetrisiä ja satakiloisia mörssäreitä, mutta 178-senttinen Koivu onnistui parhaimmillaan pelaamaan yli piste per peli -tahdilla.

Laine on tunnetusti ihaillut nyky-NHL:n parasta maalintekijää Aleksandr Ovetškinia. Jätän ottamatta kantaa, onko venäläishyökkääjän ihaileminen tässä maailmantilanteessa enää sopivaa. Sen sijaan kehotan Lainetta hakemaan inspiraatiota Canadiens-historian suurimmasta suomalaispelaajasta.

Koivumainen sitkeys yhdistettynä Laineen hyökkäyspelin erityisominaisuuteen voisi olla resepti, jolla 26-vuotias hyökkääjä elvyttäisi uransa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös