Pantterit johtavat edestä, Canadiens ei jumbosijalta nouse − Atlantin divisioonan alkukauden raportti

NHL / Artikkeli
Sam Reinhart on johtamassa pantterilaumaa divisioonavoittoon toisena kautena peräkkäin.
Kuva © Jarno Hietanen

NHL-kautta on pelattu noin neljännes, mutta jo tässä vaiheessa joukkueiden voimasuhteet alkavat erottumaan. Tässä artikkelissa tarkastellaan Atlantin divisioonan joukkueiden alkukausia ja arvioidaan, mikä on lopullinen järjestys runkosarjan loppuessa huhtikuussa. Artikkelissa olevat tilastot on katsottu 20. marraskuuta.

1. Florida Panthers

Hallitseva mestari voitti ennen New Jersey Devilsiä vastaan kärsittyjä peräkkäisiä tappioita seitsemän ottelua putkeen. Pantterit ovat divisioonansa vahvin joukkue ja suurin suosikki voittajaksi.

Mikä on toiminut?

Tehokkuus maalipaikoissa. Panthers on tehnyt yli puoli maalia per ottelu odotusarvoa enemmän maaleja, eli noin kymmenen maalin verran tässä vaiheessa kautta. 

Mikä on tökkinyt?

Yleisellä tasolla maalivahtipeli. Sekä Sergei Bobrovski että Spencer Knight ovat torjuneet alle 90 torjuntaprosentilla heitä kohti suuntautuneista kiekoista, mutta Panthersin onneksi tehokas hyökkäys on tuonut tästä huolimatta voittoja.

Alkukauden onnistuja?

Sam Reinhart. Alkukauden tehot 14+15=29 eivät jätä paljoakaan parantamisen varaa. Tehot ovat syntyneet 19 ottelussa. Sabresin aikoinaan ykköskierroksella varaama taituri on noussut tähtiluokkaan ja on matkalla kohti uransa ensimmäistä yli sadan pisteen kautta.

Alkukauden epäonnistuja?

Carter Verhaeghe. Huippuluokan ratkaisumaalien tekijä on saanut paljon peliaikaa, mutta hävinnyt omat minuuttinsa täysin kentällisin maalein 14−16. Pikakiituri on marraskuun ajalta jo kuuden maalin verran miinuksella, eikä tehopisteitäkään ole syntynyt alkukauden aikana totuttuun tahtiin.

Seuran suomalaiset:

Aleksander Barkov on pelatessaan ollut varsinkin hyökkäyspäässä dominoiva, ja maaliero täysillä kentällisillä pelatessa on 12−5 Barkovin ollessa kentällä.

Anton Lundell on saanut loukkaantumisten myötä aiempaa enemmän vastuuta, ja pisteitä on syntynyt liki pinna per peli. Espoolainen olisi valmis vakituisestikin isompaan rooliin, mutta nyt hän on yksi liigan eliittitason kolmossenttereistä.

Eetu Luostarinen on tuttuun tyyliinsä pelannut Lundellin rinnalla työteliästä fyysistä duunarilätkää, ja suomalaiset ovat olleet alivoimalla ensimmäiset hyökkääjät kentällä.

Puolustaja Niko Mikkola on pelannut Panthersin kakkospakkiparissa yhdessä Dmitri Kulikovin kanssa normaalia hyökkäävämmässä roolissa, ja Mikkolalle on kertynyt alkukauden aikana peräti kahdeksan syöttöpistettä. Ellei ihmeitä tapahdu, 17 tehopisteen kausiennätys rikkoutuu.

Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:

105−113 pistettä

Yhdysvaltojen maajoukkuepaidassakin nähty Jake McCabe on ollut alkukaudesta Maple Leafsin paras puolustaja.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

2. Toronto Maple Leafs

Kanadalaismedian tiukassa syynissä oleva ryhmä on napsinut voittoja tiuhaan tahtiin, vaikka joukkueen kapteeni ja supertähti Auston Matthews on ollut telakalla. Samalla joukkue on noussut haastamaan pantterilauman divisioonan parhaan joukkueen asemasta, mutta ainakin toistaiseksi Maple Leafs on laadultaan selvä kakkonen.

Mikä on toiminut?

Maple Leafs on onnistunut pitämään vastustajajoukkueet täysin kentällisin pelatessa likipitäen liigan parhaiten poissa vaarallisimmilta maalintekosektoreilta. Tämä on osaltaan mahdollistanut maalivahti Anthony Stolarzin sensaatiomaisen hyvän alkukauden.

Mikä on tökkinyt?

Perinteisesti eliittitason ylivoima ei ole oikein lähtenyt käyntiin ja on ollut alkukaudella vain keskitasoa. Yleensä vastustajien maalivahteja ylivoimalla liigan parhaalla laukauksellaan nöyryyttänyt Matthews on tehnyt vasta yhden ylivoimamaalin.

Alkukauden onnistuja?

Jake McCabe on voittanut täysillä kentällisillä pelatessa omat minuuttinsa maalein 15−8, vaikka hän on pelannut paljon vaikeita oman pään aloituksia ja saanut peliaikaa joukkueen puolustajista eniten. Ykkösalivoiman luottomies on hoitanut myös sen ruudun moitteetta.

Alkukauden epäonnistuja?

Max Domi. Alkukauden 19 ottelun jälkeen maalisarake näyttää puhdasta nollaa, eikä syöttöjäkään ole kertynyt kuin kuusi. Taistellakseen kärkisijoista on Maple Leafsin saatava tehoja irti muiltakin kuin terävimmän kärjen pelaajilta.

Seuran suomalaiset:

Jani Hakanpää palasi pitkän loukkaantumisen jälkeen edellisessä Maple Leafsin ottelussa kentälle ja debytoi uudessa joukkueessaan heti kärkiparissa Morgan Riellyn vierellä. Parimetrinen hujoppi on saanut välittömästi myös alivoimavastuuta. Kevään 2019 maailmanmestarin otteista laajemman arvion tekeminen ei tässä vaiheessa ole millään tavalla järkevää. Paluu pelikuntoon on joka tapauksessa erinomainen uutinen myös Suomen maajoukkueelle, sillä 4 Nations Face-Offiin ei potentiaalisesti valittavista puolustajista ole varsinaisesti runsaudenpulaa.

Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:

97−105 pistettä

Anthony Cirelli on pelannut syksyllä uransa parasta jääkiekkoa.

3. Tampa Bay Lightning

"Boltsin" marraskuun alku oli nuhainen, mutta esitykset kovia Winnipeg Jetsiä ja New Jersey Devilsiä vastaan olivat vakuuttavia. Joukkue on kuitenkin perustasoltaan kärkikaksikkoa hieman jäljessä.

Mikä on toiminut?

Kärkiketjujen peli. Ennen Brayden Pointin loukkaantumista ykkösketju oli voittanut omat täysin kentällisin pelatut minuuttinsa maalein 14−4, eikä Anthony Cirellin johtama kakkonen ole jäänyt paljon jälkeen.

Mikä on tökkinyt?

Erikoistilanteet, erityisesti alivoimapeli. Lightning on ollut perinteisesti alivoimalla liigan eliittiä, mutta tällä kaudella tilastot ovat olleet keskitasoa, alivoimalla jopa keskitasoa heikompia. Joukkueen historia on näyttänyt, että tilanne todennäköisesti vielä muuttuu, mutta kevyeen huolestumiseen lienee jo aihetta.

Alkukauden onnistuja?

Cirelli. Yleensä Cirelli on ollut yksi NHL:n tehottomimpia kakkossenttereitä, mutta nyt tehopisteitä on tullut suunnilleen pinna per peli. Mikä parasta, niin hänen kokonaisvaltainen pelaamisensa ei ole tästä kärsinyt. Hän voi olla jopa musta hevonen parhaalle puolustavalle hyökkääjälle jaettavaan Selke Trophyyn.

Alkukauden epäonnistuja?

Cam Atkinson. Pienikokoinen luistelukone oli aikoinaan Columbus Blue Jacketsin yli 40 maalin tähtilaituri, mutta Lightningissa 35-vuotias loukkaantumisista kärsinyt veteraani on saanut vasta yhden syöttöpisteen. Jopa kakkosketjun laitaan ennakoitu kesähankinta onkin tippunut pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle ja hänen tulevaisuuteensa NHL-tasolla on enemmän kuin vaakalaudalla.

Seuran suomalaiset:

Montreal Canadiensissa aiemman NHL-uransa pelannut Jesse Ylönen joutui pettymyksekseen aloittamaan kautensa AHL-sarjan Syracuse Crunchissa, ja heikosti sujuneen alkukauden jälkeen paikka Lightningissa ei tällä hetkellä ole näköpiirissä.

Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:

97−105 pistettä

Joonas Korpisalo on ollut Boston Bruinsin maalivahdeista se parempi.
Kuva © Josh Lavallee / NHLI via Getty Images

4. Boston Bruins

Karhupaitojen alamäkeä on odotettu vuosikaudet, ja nyt se vaikuttaisi alkaneen. Bruins on divisioonan kärkikolmikkoa selvästi jäljessä, mutta haastajat ovat vielä odotusarvoltaan perässä. Jos joukkueen peli ei parane, niin tilanne voi hyvinkin muuttua.

Mikä on toiminut?

Täysin kentällisin pelatessa Bruinsin puolustus on ollut totutulla tasolla. Vastustajien maaliodotusarvo on joukkueella viidenneksi pienin.

Mikä on tökkinyt?

Yleisellä tasolla hyökkääminen. Joukkue on tehnyt maaleja per ottelu kuudenneksi vähiten NHL:ssä ja ylivoimatehokkuus on ollut liigan kehnointa. Saavutus sinällään, kun Bruinsilta löytyy David Pastrňákin tasoinen hyökkäyspään maestro.

Alkukauden onnistuja?

Hampus Lindholm. Ruotsalaispuolustaja on voittanut omat minuuttinsa vastustajajoukkueiden parhaita pelaajia vastaan maalein 11−7, ja kyseessä ovat olleet enimmäkseen puolustuspään vaihdot. Oman pään pelaamisen suurvisiiri johtaa myös Bruinsin puolustajien pistepörssiä tehoillaan 3+4=7.

Alkukauden epäonnistuja?

Elias Lindholm. Kesään 2032 voimassaolevalla sopimuksella Bruinsiin siirtynyt ruotsalainen on ollut toistaiseksi floppi, ja alkukauden 19 ottelussa on syntynyt vasta kaksi maalia. Ykkössentteriksi hankitulta entiseltä 40 maalin mieheltä olisi lupa odottaa enemmän kuin mitä alkukaudella Bruinsissa tai yleensäkin viime vuosina on nähty.

Seuran suomalaiset:

Joonas Korpisalo on Bruins-uran aloittaneen karmaisevan avausottelun jälkeen ollut oikeastaan aika hyvä. Kun edellämainitun Panthers-tappion jättää pois laskuista, on Korppi torjunut 91,8 % häntä kohti suuntautuneista laukauksista. Otoskoko on erittäin pieni, mutta joka tapauksessa Korpisalo on ollut Bruinsin maalivahdeista se parempi.

Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:

86−94 pistettä

Tage Thompson on noussut jälleen supertähtiluokkaan.
Kuva © Ben Ludeman / NHLI via Getty Images

5. Buffalo Sabres

Puhvelilauman kausi alkoi tuplatappiolla Prahassa New Jersey Devilsiä vastaan ja kuudesta ensimmäisestä ottelusta joukkueen voittoon päättyi ainoastaan yksi. Tuon jälkeen Sabres on voittanut 12:sta ottelusta seitsemän ja edellisestä kuuudesta matsista tappioita on tullut vain kaksi. Jos sama tahti jatkuu, joukkue nousee haastamaan tosissaan Bruinsia.

Mikä on toiminut?

Tage Thompsonin ykkösketju laidoillaan JJ Peterka ja Alex Tuch on ollut erinomainen. Thompsonin maaliero täysillä kentällisillä pelatessa on 15−6 ja vaaralliset maalipaikat 53−26. Likipitäen totaalista dominointia.

Mikä on tökkinyt?

Kakkosketju ja varsinkin heidän maalitilanteiden luominen. Dylan Cozensin ketjun maaliodottama pelattua tuntia kohden on suunnilleen kaksi, ja konkreettisten maalien määrä ei ole juuri sen enempää. Tuo ei riitä alkuunkaan menestymiseen.

Alkukauden onnistuja?

Thompson. Pelatuissa 16 ottelussa tehot 11+7=18, ja jokainen syöttöpiste on ollut ykkössyöttö. Tämä kaikki on vieläpä tullut likipitäen olemattomilla ylivoimatehoilla.

Alkukauden epäonnistuja?

Jack Quinn. Kesän 2020 varaustilaisuuden kasivaraukselle on annettu kaikki mahdollisuudet onnistumiseen, mutta koko alkukauden aikana on syntynyt yksi maali ja yksi ykkössyöttö. Mikä huolestuttavinta, hän ei ole oikein tahtonut päästä edes ykkössektorin maalipaikoille. 23-vuotiaalta taitoniekalta voidaan vaatia enemmän.

Seuran suomalaiset:

Ukko-Pekka Luukkonen ei ole säkenöinyt viime kevätkauden tapaisesti, mutta ei hän ole varsinaisesti pettänytkään.

Henri Jokiharju on pelannut enimmäkseen ykköspakkiparissa Rasmus Dahlinin vierellä ja hänen maalieronsa täysillä kentällisillä on 8−4. Jokiharju on saanut jonkin verran myös alivoimavastuuta.

Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:

78−86 pistettä

Todennäköisesti myös 4 Nations Faceoffissa Yhdysvaltojen paidassa nähtävän Brady Tkachukin pelatessa ei kommelluksilta voida välttyä.

6. Ottawa Senators 

Senaattorit ovat pelanneet turhauttavan ailahtelevasti. Välillä peli on ollut mitä mainiointa, mutta sitten seuraava ottelu onkin ollut epätasaista koheltamista. Pelistä on puuttunut tasaisuus.

Mikä on toiminut?

Viimeistely ylivoimalla. Senators on maalannut 16 kertaa ylivoimalla, ja ainoastaan Winnipeg Jets, New Jersey Devils ja Colorado Avalanche ovat olleet tehokkaampia. Joukkueen odotusarvoinen maalimäärä on kuitenkin noin yhdeksän, eli konkreettisia maaleja on tullut likipitäen tuplasti siihen nähden.

Mikä on tökkinyt?

Maalivahdit. Linus Ullmarkin hankinnan toivottiin tuovan varmuutta puolustuksen taakse, mutta ainakaan toistaiseksi homma ei ole toiminut. Täysillä kentällisillä Senatorsin maalivahtien yhteinen torjuntaprosentti on kuudenneksi huonoin koko liigassa.

Alkukauden onnistuja?

Brady Tkachuk. Nuorempi Tkachukin veljeksistä on tehnyt aivan kaikkea ja enemmänkin, ja hänen kaltaisiaan pelaajia ei montaa koko liigan mittakaavassakaan nykyisellään löydy.

Alkukauden epäonnistuja?

Jake Sanderson. Tutun puolustajaparinsa Artjom Zubin ollessa loukkaantuneena Sanderson ei ole kärkiparissa pärjännyt. Täysien kentällisten maaliero 6−14 on tyly lukema.

Seuran suomalaiset:

Maalivahti Leevi Meriläinen ja puolustaja Nikolas Matinpalo pelaavat AHL-seura Belleville Senatorsissa, mutta kumpikaan heistä ei ole erityisen lähellä pelipaikkaa NHL:ssä.

Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:

78−86 pistettä

Patrick Kane on menneisyyden mies, josta on täysillä kentällisillä pelatessa joukkueelleen enemmän haittaa kuin hyötyä.
Kuva © Dave Reginek / NHLI via Getty Images

7. Detroit Red Wings 

Punasiivet ovat olleet otteluissaan jatkuvasti altavastaajana, eikä hyökkäyskään ole juurikaan juhlinut. Voittoja on silti tullut liki joka toisesta ottelusta. Meiningin jatkuessa samana tulee Red Wings olemaan lopulta lähempänä jumbojoukkue Montreal Canadiensia kuin edellä olevia tiimejä.

Mikä on toiminut?

Red Wingsin ylivoima on ollut tehoiltaan likipitäen liigan kärkitasoa. Kyseessä ei ole edes pelkkä hyvä tuuri ja sattuma, vaan joukkue on luonut maalipaikkoja, joista on sitten pistetty kiekot sisään hyvällä prosentilla.

Mikä on tökkinyt?

Peli täysillä kentällisillä. Oikeastaan kaikki muut ketjut paitsi ykkönen ovat olleet täysin purjeessa, eikä Dylan Larkinin johtama ykkönenkään ole kyennyt erityisiin urotekoihin.

Alkukauden onnistuja?

Simon Edvinsson. 21-vuotias roikale on ottanut paikkansa kärkiparista ja saanut omalta osaltaan Moritz Seiderin tulokset huomattavasti paremmiksi kuin mihin Seider umpisurkean Ben Chiarotin kanssa pystyi. Edvinssonista tulee olemaan Punasiiville iloa vielä pitkään.

Alkukauden epäonnistuja?

Patrick Kane. Pysynyt vielä jotenkin pinnalla, mutta vaaralliset maalipaikat ovat jenkkilegendan pelatessa täysin kentällisin 27−47. Ainoastaan Red Wingsin maalivahtien huipputorjunnat ovat estäneet täyden mahalaskun.

Seuran suomalaiset:

Ville Husso ei saa nykyisin NHL-tasolla kiinni edes silmiään, ja hänet on tiputettu farmiin jo pariinkin kertaan kauden aikana. Mitä luultavimmin tulee saamaan lisää näyttöpaikkoja Red Wingsissä vain pahassa loukkaantumissumassa, jos silloinkaan, ja ensi syksynä Hussolla on edessä paluu Eurooppaan.

Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:

72−80 pistettä

Cole Caufield on NHL:n maalipörssissä jaetulla kakkossijalla.
Kuva © Saimi Airaksinen

8. Montreal Canadiens 

Habsin johtoporras kertoi kauden alla tavoitteekseen pudotuspelit, mutta ainahan sitä voi kaikenlaisesta haaveilla. Canadiens on voittanut nyt kaksi ottelua putkeen, mutta tätä edeltäneistä kahdeksasta pelaamastaan ottelusta Canadiens voitti ainoastaan yhden. Tuskinpa oleellista parempaa on jatkossakaan tiedossa.

Mikä on toiminut?

Canadiens on ollut ylivoimalla kymmenen kärjessä NHL:ssä. Cole Caufield on iskenyt jo kuusi maalia miesylivoimalla.

Mikä on tökkinyt?

Puolustuspeli. Habsin peli on näyttänyt juuri siltä kuin näin nuoren puolustuksen pelin voi aikuisia miehiä vastaan olettaakin näyttävän. Höntyilyä, vapaita maalipaikkoja vastustajille ja maalivahditkaan eivät ole pelastaneet pinteestä.

Alkukauden onnistuja?

Caufield. Pikkuruinen jenkkilaituri on NHL:n maalipörssin jaetulla kolmossijalla 12 tekemällään maalilla, ja useampi kuin joka neljäs joukkueen tekemä maali on ollut Caufieldin käsialaa.

Alkukauden epäonnistuja?

David Savard. 34-vuotias hidas, mutta kankea möykky ei ole enää mitenkään päin katsottuna NHL-tasoa. Jos hänet onnistutaan vaihtamaan edes kassilliseen kiekkoja, voi Canadiens olla tyytyväinen.

Seuran suomalaiset:

Joel Armia yrittää selviytyä pohjaketjuissa huonoin tuloksin maalieron ollessa täysillä kentällisillä rapsakka 3–14, ja nykyisin hänen tärkein tehtävänsä onkin alivoimapeli, jossa hän on hyökkäyksen kärkikaksikossa Jake Evansin parina oikein hyvä.

Oliver Kapanen ei oikein pysynyt NHL-vauhdissa mukana, sai pari kakkossyöttöä ja hänet palautettiin Ruotsiin kehittymään.

Luistelemaan jo palanneen Laineen ensimmäistä kilpailullista ottelua legendaarisessa Canadiensin paidassa odotellaan jo vesi kielellä.

Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:

68−76 pistettä

» Lähetä palautetta toimitukselle