Kiekko-Espoo höykytti HPK:ta Ada Erosen johdolla, HIFK kaatoi TPS:n voittomaalikilvassa − "Futiksessa olen kuitenkin hyökkääjä"

Auroraliiga / Artikkeli
Ada Eronen vietti perjantaina kahden maalin iltaa. Arkistokuva.
Kiekko-Espoo takoi Auroraliigan kärkiottelussa HPK:n verkkoon viisi osumaa, joista puolustaja Ada Eronen viimeisteli kaksi. Lahjakas peluri haluaa kehittyä jatkuvasti, jotta naisleijonapaikka vielä aukeaisi. Illan toisessa ottelussa HIFK nappasi jännittävien vaiheiden jälkeen voittomaalikilpailusta voiton TPS:ää vastaan. Iida Lappalainen iski Stadin Gimmojen osuman varsinaisella peliajalla.

Viikonloppupainotteisessa Auroraliigassa pelattiin tavallisuudesta poiketen perjantaina kaksi ottelua, kun Kiekko-Espoo ja HPK kohtasivat kärkikamppailussa ja sarjataulukon keskivaiheilla majailevat HIFK sekä TPS ottivat toisistaan mittaa.

Kiekko-Espoo−HPK 5−1

Muutoin tasaisessa kamppailussa Kiekko-Espoo pisti kunnon vaihteen silmään päätöserässä ja jätti hämeenlinnalaisvastustajansa kauas taakse. Lahjakas puolustaja Ada Eronen, 20, iski kotijoukkueelle kaksi kaunista osumaa.

− Oli ihan nopeaa peliä. HPK haastoi hyvin meidän puolustuspelaamistamme. Onneksi pystyimme tarpeeksi hereillä ja laitoimme paikoista sisään, Eronen ruoti tuoreeltaan.

Auroraliigalle epätyypillinen otteluajankohta eli perjantai-ilta ei aiheuttanut Eroselle sen kummempia kommervenkkejä päivän agendaan.

− Itsellä ei tänään onneksi hirveästi vaikuttanut, kun ei ollut päivässä muuta kuin tämä peli. Monella oli varmasti suoraan töistä tulo peliin ja näin päin pois.

Ottelu lähti liikkeelle kotijoukkueen ylivoimalla, mutta tuloksettoman kaksiminuuttisen jälkeen kenttätapahtumat tasaantuivat merkittävästi. Molemmat joukkueet pelasivat keskialueen tarkasti ja pyrkivät suorittamaan kaukalossa koko viisikon voimin. Maalihanat aukesivat avauserän lopulla, kun espoolaisten Nea Katajamäki tinttasi kauden ensimmäisensä b-pisteen kaarelta. Hämeenlinnalaisten vastaus tuli toisen erän alussa, kun Saimi Lehto purjehti maalille ohittamaan Tiia Pajarisen.

Toisessa erässä nähtiin karu tilanne, kun HPK:n Jutta Stoltenberg sai iskun päähänsä Kiekko-Espoo-pakki Siru Lehtopellon kyynärpäästä. Kokenut peluri kuitenkin nousi jäänpinnasta ylös ja siirtyi vaihtoaition puolelle. Äärimmäisen tasaisiin kenttätapahtumiin saatiin tuloksellista säröä juuri ennen toista erätaukoa, kun puolustaja Ada Erosen kuti yllätti HPK-vahti Anni Keisalan ja emännät siirtyivät jälleen edelle. Osuman jälkeen sinipaidat pääsivät vyörymään pariin otteeseen vastustajansa veräjälle varsin vapaasti.

Ottelun ratkaisuhetkillä nuori puolustaja Eronen nousi jälleen esille, kun hän päätti hyökkäyksen yhdessä Emma Nuutisen kanssa komeaan osumaan. HPK-käskijä Jari Risku kutsui joukkonsa välittömästi ajassa 54.32 tulleen osuman jälkeen aikalsälle. Hämeenlinnalaiset eivät kuitenkaan kavennukseen pystyneet, vaan Lisette Täks upotti pikkumustan tyhjään verkkoon ja Henni Virtanen iski vielä kertaalleen ennen päätössummeria.

− En (henkilökohtaisia) pisteitä juurikaan ajattele, mutta voisin silti tällä kaudella pelata vähän paremmin. Futiksessa olen kuitenkin hyökkääjä, niin kai sitä joskus osaa sitten viimeistellä. Jos ei siellä (jalkapallokentällä), niin sitten kaukalossa, FC Honkaa nurmikentillä edustava pallopelitaituri sanaili.

Eronen teki viime kaudella yhden kauden piste-ennätyksensä 3+22=25. Syy tasonnostopuheisiin on lahjakkaalle kilpaurheilujalle ilmeinen.

− En ole huonosti pelannut aiemminkaan, mutta haluan tietynlaisen tasonnoston, jotta pääsen vielä maajoukkueeseen pelaamaan.

Eronen on pelannut urallaan yhdeksän naisten maaottelua ja syöttänyt niissä kaksi osumaa. Kaudella 2021−22 hän pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa viisi ottelua tehoin 1+1=2. Tämän kauden Auroraliigassa Erosella on nyt kasassa 3+11=14 pistettä.

HIFK−TPS 2−1 vl.

Helsingissä pelatussa kamppailussa vierasjoukkue sai mieluisan pelaajan kokoonpanoonsa, kun SaiPasta Turkuun siirtynyt Iida Haakana puki TPS-paidan ensikertaa ylleen. Stadin Gimmojen leirissä oli puolestaan aihetta iloon, kun keskushyökkääjä Johanna Kemppainen sai vyölleen 300 pääsarjakamppailua.

Varsinainen peliaika ei tuonut Pirkkolan perjantai-illassa ratkaisua, joten viimeistä maalia lähdettiin hakemaan jatkoajalta. Totuus paljastui kuitenkin vasta voittomaalikilpailussa, jossa Stadin Gimmat puristivat itselleen kaksi pistettä Anni Peren osumalla. TPS:n oli tyytyminen yhteen pisteeseen.

− Oma pelimme oli aluksi vähän hätiköityä ja emme ehkä luistelleet ihan tarpeeksi. Loppua kohti lähti kuitenkin paranemaan. TPS oli kova vastus tänään, mutta kyllä meiltä pystyy odottamaan enemmän, HIFK:n Iida Lappalainen ruoti pelin jälkeen.

TPS oli kova vastus tänään, mutta kyllä meiltä pystyy odottamaan enemmän

Ottelu lähti liikkeelle kovavauhtisena, kun joukkueet viipottivat yli keskialueen liki vuorovedoin omiin hyökkäyksiinsä. Varsinaisen peliajan puoliväliin tultaessa HIFK:n Miia Vainion ja TPS:n Tiina Ranteen torjuntamäärät olivat vain muutaman kopin päässä toisistaan. Vainio esitti toisen erän lopulla muutaman huipputorjunnan. Hän esti muun muassa Maija Kosken maalintekoaikeet kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksen päätteeksi. Hetki tästä, ja kiekko oli turkulaisten pömpelissä − Iida Lappalainen sivalsi kauden neljännen kaappinsa.

− Oli itsellä ihan tuore jalka ja sain sen yhden onnistumisenkin, mikä on tietysti aina kiva juttu. Alkukausi on lähtenyt ihan hyvin, vaikka aluksi oli vaikea tottua tempoon. Nyt, kun olen saanut pelejä alle, niin homma on lähtenyt rullaamaan. Meillä on hyvä jengi ja treenit ovat kovempia kuin Rovaniemellä. On ollut tosi hyvä olla täällä, Lappalainen analysoi.

Iida Lappalainen onnistui maalinteossa perjantantaina. Arkistokuva.

Kolmanteen erään oltiin lähteä tasalukemista, kun viime otteluissa kovassa vireessä ollut Emmi Metsä-Tokila kiskaisi limpun HIFK-verkkoon ylivoimalla. Ottelun päätuomari Henna Åberg kuitenkin päätyi hylkäämään osuman. Leijonat TV:n lähetyksen perusteella näytti siltä, että kiekko saattoi osua ylärimaan. TPS sai kuitenkin tasoituksensa kolmannen erän alkuun, kun puolustaja Nella Berg seurasi oman irtokiekkonsa tyylikkäästi vanhanaikaisella sisään.

HIFK jäähyili kolmannen erän lopussa, mutta TPS ei onnistunut hyödyntämään ylivoimiaan kolmen pisteen arvoisesti. Pelikello valui 60 minuutin osalta loppuun ja ratkaisu meni ylitöiden puolelle, aina voittomaalikilpailuun asti. Ero syntyi seitsemännessä parissa, kun Pere ohitti Ranteen ja Eevi Ilvosen yritys kilpistyi Vainioon.

Lappalaisen siskokset Iida ja Emma Lappalainen siirtyivät täksi kaudeksi RoKista HIFK:hon. Ainakin Iida Lappalaisella on omalle uralleen määrätietoiset tavoitteet − eikä kaksoissiskonkaan aikeita ole syytä epäillä.

− Minulla on tavoitteena pystyä näyttämään osaamistani ihan tuloksellisestikin sekä pystyä kasvattamaan roolia ja vastuuta kokoonpanossa, hyökkääjälupaus lupaili.

Muokattu: 18.10.2024, kello 21.40: Iida Lappalaisen kommentit lisätty.

» Lähetä palautetta toimitukselle