Tilanne Auroraliigan tyvessä kävi entistä tukalammaksi − Ilves palautti peli-ilmeensä Noora Myllärin johdolla

Auroraliiga / Artikkeli
Noora Mylläri latoi kolme osumaa TPS:n verkkoon.
Kuva © Timo Savela
Vierasjoukkueet hakivat pisteet kolmella auroraliigapaikkakunnalla lauantain kierrokselta. HPK toipui suvereenisti RoKin alkurykäyksestä, KalPa punnersi lisää piste-eroa Kärppiin ja Ilves palasi voittojen tielle TPS:n kustannuksella.

Auroraliigan lauantaikierroksella pelattiin neljä ottelua. HIFK:ta lukuun ottamatta sarjan kaikki joukkueet olivat siis tositoimissa. Kärpät ja RoKi kaipaisivat kipeästi pisteitä, jotta loppukaudesta ei muotoutuisi heille ainoastaan keskinäinen mittelö karsintapeikkoa vastaan. Ilveksellä oli muutaman nihkeän ottelun jälkeen kasvojenpesun paikka Turussa.

Kärpät−KalPa 3−5

Ennen tositoimien alkua kärppäkapteeni Aino Kaijankoski kukitettiin 200 pääsarjaottelun kunniaksi. Ottelun alku oli varsin verkkaista pelaamista, eikä kumpikaan joukkue ryskännyt kohti toisen maalia ylettömällä intensiteetillä. Toisaalta kentällä näkyi myös se, että kaksikko kamppailee sarjataulukossa samoista sijoista ja taitotasot kohtasivat luoden jännitystä jääntasolle. Kahden huippuveskarin, Kärppien Emilia Piekkarin ja KalPan Salla Sivulan kohtaamisessa mukaan mahtui toki myös liuta hyviä torjuntoja. Avauserässä nähtiin ylivoimaakin puolin ja toisin, mutta toteutukset jäivät häilyviksi viritelmiksi.

Sama, tasainen meno jatkui myös toisessa erässä. Erona ensimmäiseen kaksikymppiseen oli kuitenkin se, että nyt maalihanat aukesivat KalPan Tanja Koljonen siirsi ryhmänsä johtoon tarkalla kudilla b-pisteen kaarelta. Kärpät tuli kuitenkin tasdihin Sari Wäänäsen osumalla, kun hän onnistui taivuttamaan Jasmine Ylitalon lähettämän kiekon maalinedustalta kuopiolaisnuottaan. Ja kun oli alkuun päästy, niin tulvaa oli hankala pysäyttää − Tilli Keränen vei KalPan uudestaan johtoon, mutta Emmi Puusaari toi oululaiset rinnalle alle minuutti edellisosumasta.

Kolmannessa erässä KalPan tuore kanadalaisvahvistus Emma Hall sai 2+10 minuutin rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta. Kärpät ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään erikoistilannettaan. Tovia myöhemmin KalPa siirtyi matsin aikana jo kolmannen kerran kuskin paikalle, kun Jessica Pappinen purjehti keskeltä iskemään nyytin. Välittömästi osuman jälkeen KalPa-veskari Sivula esitti yhden huikean pelastuksen etukulmalta. Tulos alkoi kääntyä lopullisesti, kun Noora Oksanen napautti siniviivalta maalieroksi jo kaksi täysosumaa. Kärpät kuitenkin taisteli mukana, kun Anna-Kaisa Antti-Roiko petasi juonikkaasti päätylaudan kautta paikan Ylitalolle, joka kavensi lukemia.

− Olihan se aika tasaista vääntöä. Välillä oli paikkoja ja välillä sitten pyörimme omissa, kunnes taas olimme vähän pidempään vastustajan päädyssä. Alkukaudesta ensimmäiset erät ovat olleet meille hankalia ja olemme niissä vähän katselleet. Toiset erät ovat aiemminkin olleet ensimmäisiä eriä parempia. Niissä olemme olleet alusta asti valmiita. Tarvitsemme vain huolellisuutta ensimmäisiin eriin, voittomaalin tehnyt Oksanen virkkoi.

Noora Oksanen iski lauantaina KalPan voitto-osuman.

Päävalmentaja Teemu Koivula kutsui kärppälaumansa aikalisälle pari minuuttia ennen ajan täyttymistä, mutta punotut juonet eivät johtaneet enää tasoitukseen. Pappinen viimeisteli toisella osumallaan päivän loppuluvut. Voittonsa myötä KalPa kasvatti eronsa oululaisiin sarjataulukossa jo 13 pisteeseen. Näin Kärpät ja RoKi ovat ylhäisessä yksinäisyydessään kolmessa ja nollassa pisteessä pahnan pohjimmaisina.

− Menemme peli kerrallaan, emmekä tuijottele sillä tavalla sarjataulukkoa. Lähdemme ottamaan jokaisesta ottelusta kolmea pistettä ja pidämme jalat maassa, lähestyi KalPa-pakki Oksanen sarjataulukon asetelmaa.

Oksanen palasi täksi kaudeksi HPK:ssa ja Ilveksessä vietetyn ajan jälkeen takaisin Kuopioon. Paluu Savoon on ollut pelurin mieleen.

− On ollut ihan älyttömän kiva päästä takaisin Kuopioon, joka on ollut minulle aina sellainen koti. Sitä se tulee aina olemaankin. Osa täällä on tuttuja ja osa uusia. Siitä se kuitenkin lähtee, että jokaisesta oppii aina jotain uutta. Joukkueessa on ollut hyvä fiilis, vaikka välillä on ollut tiukkaakin. Jokainen yrittää päivästä toiseen tuupata kaveria, jotta saamme hyvän tatsin kauteen, Oksanen päätti.

RoKi−HPK 2−9

Rovaniemellä kotijoukkue siirtyi yllätysjohtoon muutaman minuutin pelin jälkeen, kun Alexandra Mateičkován heitto maalille upposi ohi Janika Järvikarin. Lisää vettä myllyyn iski Moona Keskisarja, jonka ohjaus lähietäisyydeltä yllätti HPK-veskarin täysin. Myös vieraat pääsivät tulostaululle ennen ensimmäistä erätaukoa, kun Saimi Lehto ohjasi kiekon vastustamattomasti Iina Kankaanpään selän taakse.

Ennakkosuosikki HPK hiipi tasoihin, kun norjalaispakki Iben Tillman pääsi puttaamaan takatolpalta joukkueensa toisen osuman melko vapaaseen tyyliin. Kenttätapahtumat alkoivat hahmottua ennakoitavissa olleeseen päiväjärjestykseen toisen erän aikana. Vieraat siirtyivät jo johtoon, kun puolustaja Mikaela Saukkonen upotti pikkumustan RoKi-reppuun suoran hyökkäyksen päätteeksi. HPK iski toiseen erään vielä neljännen kerran, kun ykkösketjun vastuun otteluun saanut Eva Lamberg onnistui ylivoimalla.

Kiti Seikkula vei HPK:n kolmen maalin karkumatkalle kolmannen erän alussa. Osuman syöttäjänä toimi Barbora Juřičková, joka alusti Rovaniemellä neljä joukkueensa maaleista. RoKin ahdinkoa kuvasti osuvasti kokeneen puolustajan Anna Venhon selkäpuolelta tullut holtiton taklaus HPK:n Noora Puhtoon. Venho sai tuomioksi 2+10-minuuttisen tuomarien neuvonpidon päätteeksi. 

Barbora Juřičková tyylitteli RoKia vastaan tehot 0+4.
Kuva © Timo Savela

Júlia Matejková rokotti myöhemmin hämeenlinnalaisten kuudennella maalilla ja Lamberg siirsi lukemat jo 7−2:een. Kaltoin kohdeltu Puhto oli syöttämässä tehot 2+2 tehneen Seikkulan lataamaa HPK:n kahdeksatta rysää. Ottelu päättyi lopulta samoihin lukemiin kuin perjantainen Ilveksen ja Kiekko-Espoon kärkikohtaaminen, kun Lehto niittasi vieraille yhdeksännen kaapin.

TPS−Ilves 1−6

Turkulaiset lähtivät haastamaan viime aikoina hapuilevia otteita esittänyttä tamperelaisryhmää hanakasti. Emmi Metsä-Tokilalla oli kamppailun alkupuolella hyvä tilaisuus ohittaa Neea Pohjamo, mutta limppu ei löytänyt tietään vieraiden rysään. Erän lopulla tupsukorvat iskivät kahdesti pikatahtia, kun ensin Noora Mylläri survoi etukulmasta kiekon verkkoon ja seuraavassa hetkessä Emma Ekoluoma upotti lätkän läpiajosta ohi Suvi Saarisen. Vielä, kun Jenna Lehtiniemi yllätti Saarisen kertaalleen ennen erätaukoa, alkoi ilmassa olla ratkaisun tuoksua.

− Peli oli parempi kuin eilinen ja hyvä tasonnosto sen puolesta, Mylläri totesi lisäsi, että tuloksellisesti joukkue olisi voinut olla vieläkin tylympi.

− Tiedämme mihin pystymme ja millaista peliä kykenemme pelaamaan. Vaikka eilinen oli niin sanotusti turpasauna,niin kyllä siinäkin ensimmäiset 30 minuuttia olivat ihan hyvää peliä meiltä. Saimme siitä hyvät jutut tälle päivälle ja jatkettua niitä. Hyvä peli tänään teki hyvää kaikkien itseluottamukselle, Ilves-hyökkääjä puntaroi voiton jälkeen tuoreeltaan.

Hattutemppu maistui Ilveksen Noora Myllärille.
Kuva © Timo Savela

Tupsukorvat jatkoivat maalitehtailuaan toisen erän alussa, kun Mylläri onnistui jo toistamiseen. Hyökkääjän kihauksen syöttäjiksi ylsivät ei niin yllättäen taitoniekka Emilia Varpula sekä jokseenkin enemmän yllättäen maalivahti Pohjamo. Kolmannenkin kaksikymppisen tamperelaiset aloittivat terävästi, kun Ekoluoma viimeisteli alivoimalla toisen maalinsa. Hetkeä myöhemmin kuitenkin TPS:kin pääsi maalin makuu, kun Siiri Friederiksen viimeisteli hyvää jaksoa pelaavan puolustajan Sinna Varjosen esityöstä.

Vieraiden sankari oli lauantaina hyökkääjä Mylläri, joka upotti hattutempun kolmannessa erässä läpiajon päätteeksi edellisosuman tavoin Ilveksen pelatessa vajaalukuisena. Ottelun päätösminuutit pysyivät varmaotteisesti tamperelaisten näpeissä, eikä TPS pystynyt enää esittämään vastalauseita kolmen pisteen kohtalosta ennen päätössummerin soittoa. Tamperelaiset pääsevät nyt viettämään pelitöntä sunnuntaita.

− Maalit ja pisteet maistuvat aina, vaikka aina pitää muitakin hyviä juttuja löytää. Emmeköhän me ota vapaapäivän ihan levon kannalta ja huollamme kroppaa, että olemme ensi viikolla taas iskussa, Mylläri kiteytti.

Kiekko-Espoo−Kuortane 3−2 ja.

Kamppailun tasaisen, mutta hienokseltaan Kiekko-Espoon hallitseman alun myötä kotijoukkue siirtyi johtoon. Lisette Täks punnersi röyhkeästi maalille ja Emma Nuutinen rusikoi pelivälineen Kerttu Kuja-Halkolan selän taakse. Päätuomari Johanna Oksanen vietti pitkän tovin videotarkistuksen parissa osumaa tutkien.

Väkevää alkukautta pelannut Kuortane pystyi haastamaan mestarisuosikin toden teolla, vaikka sinipaitainen kotijoukkue viettikin pidempiä aikoja hyökkäysalueella. Erityisesti kova karvauspelaaminen tuntui tuottavan vierasjoukkueelle hedelmää. Syvältä hyökkäysalueelta rakentui myös Kuortaneen tasoitus toisen erän lopussa, kun Senja Siivonen ehti päätykiekkoon ennen huippupakki Minttu Tuomista ja käänsi maalillle, josta Kerttu Lehmus sivalsi limpun ohi Minja Drufvan. Kuitenkin vielä ennen huilitaukoa Täks ohjasi hienon kuvion päätteeksi kotijoukkueen toisen osuman ylivoimalla.

Sama hurja maalien paukuttelija jatkoi latomista välittömästi kolmannen erän alkajaisiksi, kun hän onnistui Nuutisen tyylikkäästä syötöstä lisäämään kotijohtoa. Kun hetken aikaa oli pelattu ilman osumia, osoitti Kuortane jälleen kerran sinnikkyytensä ja tuli maalin päähän Hannele Tarkiaisen tyylikkään suorituksen päätteeksi. Ja kuten aiemminkin tällä kaudella, jälleen Kuortane punnersi tasoihin – Tuuli Tallinen sivalsi painostuksen päätteeksi joukkueensa kolmannen kihauksen. Kuten edellistäkin, myös tätä maalia tarkasteltiin pitkä tovi videolta.

Kun paremmuudesta ei 60 minuutin aikana selvää saatu, piti viimeistä osumaa hakea jatkoajalta. Siellä kotijoukkueelle kaksi pistettä takasi Nuutinen, joka lapioi oman irtokiekkonsa Kuja-Halkolan nenän edestä sisään.

Muokattu: 26.10.2024, kello 17.27: Kiekko-Espoon ja Kuortaneen välisen ottelun tapahtumat päivitetty.

» Lähetä palautetta toimitukselle