Mielipide

Ritarin uudet vaatteet

LIIGA / Kolumni
Railakkaasta hyökkäyspelistään viime kausina tunnettu HPK oli pakotettu muuttamaan vanhaa tuttua hyökkäyskokoonpanoaan railakkaalla kädellä NHL-peikon viedessä parhaat ritaripelurit taalakaukaloihin. Seuraavassa HPK-luotsi Jukka Jalosen mietteitä tulevasta kaudesta.

Useiden loukkaantumisten takia harjoituskausi on ollut HPK:n osalta hyvinkin rikkonainen. Koeajalla olevia pelaajia on testattu eri ketjuissa, eivätkä joukkueen kaavaillut runkopelaajat Vujtek ja Voutilainen ole jäällä usein käyneet.

- Ideaaliketjujahan ei tässä vaiheessa pysty millään kokoamaankaan. Vanha hyökkäysrunko revittiin maan tasalle, eikä siitä ole jäljellä kuin muutama pelaaja. Pyritään tässä vaiheessa keskittymään hyvien tutkaparien löytämiseen; Esimerkiksi Vujtek - Kucharcik sekä Burström - Virta. Näitä pyörittelemällä koitetaan löytää hyvät ketjut. Edetään päivä kerrallaan ja pyritään löytämään toimivat kokoonpanot sitä kautta.

Kysyttäessä harjoituskauden tappioista, Jalonen toteaa tappioiden huolestuttavan aina.

- Tämän kauden HPK ei ainakaan tässä vaiheessa kykene samanlaiseen kiekolliseen hallintaan kuin edellisten kausien aikana on totuttu. Nyt koitetaan löytää sitä optimaalista pelityyliä tälle uudelle joukkueelle. Muutokset pelaajamateriaalissa sanelevat tietyt ehdot tulevalle pelitavalle.

Maalivahtien tullessa kyseeseen, HPK-luotsi päätyy molempien maalivahtien peluuttamiseen suhteellisen tasaisesti.

- Toinen luultavasti tulee kuitenkin pelaamaan enemmän. Ei kuitenkaan niin, että Tallas pelaisi 50 peliä, Jonin jäädessä kuuteen peliin. Siinähän ei olisi Puurulan kannalta mitään järkeä, sillä hän on hyvä ja kehittyvä maalivahti. Mennään peli kerrallaan
ja katsotaan asiaa sitä kautta.

HPK:lla on tulevalla kaudella heittää kentälle nippu nuoria ja kehittyviä pelaajia. Osa heistä nousee joukkueeseen HPK:n oman juniorimyllyn kautta, osan taas tullessa organisaation ulkopuolelta. Ritariryhmässä on myös ryhmä koeajalla pelaavia miehiä. Mikä on asetelma heidän suhteensa?

- Kylmä totuus on se, että HPK pelaa pisteistä. Tätä ei pelkästään tehdä hyvän fiiliksen ja urheilun kannalta - se on kylmä fakta. Toki olisi hienoa, jos näyttöpaikkoja ja peliaikaa voisi antaa kaikille. Nyt kuitenkin olemme semmoisessa tilanteessa, etteivät kaikki pelaamaan mahdu. Joukkueeseen pääsevät ne, jotka pelipaikkansa ansaitsevat.

Eräille pelaajille valmentaja on kuitenkin valmis antamaan kunnon mahdollisuuden läpilyöntiin.

- Suutarisen Harri on sellainen pelaaja. Myös Sillanpää on todistanut olevansa kunnollinen ikitaistelija.

HPK:n kokoonpano muuttui hyökkäyksen osalta varsin dramaattisesti sitten edellisen kauden. Löytyykö valmentajan toivomuslistalta kenties vielä lisää nimiä? Minkälaisia pelaajia haluaisit nähdä HPK:ssa tulevalla kaudella?

- HPK elää taloudellisten realiteettien alla. Valmentajana tietysti haluaisin nähdä joukkueessa kaikenlaisia pelaajia, mutta HPK:n kokoisella organisaatiolla tietyt taloudelliset rajat tulevat vastaan näissä asioissa aika nopeasti. Jos nyt toivomuslistalle jotain laittaisin, sinne kuuluisi yksi 3. ketjun sentteri sekä fyysinen pakki. Kuitenkin alkuun näyttää siltä, että kauteen lähdetään tällä kokoonpanolla. Kotimaan pelaajamarkkinat kun ovat kyseisistä tyypeistä jo aika tyhjät.

- Lisääntynyt kokemus Vujtekin, Virran ja Tallasin muodossa toivottavasti vahvistaa meitä varsinkin pudotuspelejä
silmälläpitäen. Kokeneemmilla pelaajilla kun on tapana vertyä huippusuorituksiin vasta keväämmällä - kokemus painaa paljon panosten kasvaessa.

Puhuttaessa seuraavan kauden tavoitteista ja SM-liigasta yleensä, Jalonen toteaa suoralta kädeltä HPK:n olevan dramaattisesti erilainen kuin muutamina viime vuosina.

- En usko, että pystyisimme tällä kaudella tappelemaan Liigan terävimmässä kärjessä. Vahvoina joukkueina näin "mutu"-pohjalta mainitsisin TPS:n, Kärpät, HIFK:n ja Bluesin. Muuten yleisesti ottaen Liiga
vaikuttaa tasaisemmalta nyt - kärki ei enää ole niin kaukana, ja häntäpään joukkueet ovat kirineet lähemmäksi.

Poikkeuksellisen monta pelaajaa viime kauden HPK:sta lähti ulkomaille - pienen osan kunniasta voi varmasti helposti antaa myös valmentajille. Mitä itse Jalonen tuumaa asiasta?

- Kyllä tuollaisen lahjakkaan ryhmän valmentaminen oli jo kokemus sinänsä, enkä usko että tulen urallani enää ikinä moista näkemään - siis sitä, että yhden kauden jälkeen näin monta pelaajaa lähtee NHL:n puolelle. Kyllähän se sinänsä lämmittää ja kertoo siitä, että jotain on oikein tehty. Mukavahan se on katsoa teksti-tv:stä Miettisen edesottamuksia tulevina vuosina.

» Lähetä palautetta toimitukselle