Diskos tavoittelee Mestis-paikkaa realiteettien ehdoilla

MESTIS / Artikkeli
Diskoksen kymmenvuotiselle taipaleelle mahtuu niin menestyksen hetkiä kuin kriisejäkin. Tällä hetkellä jyväskyläläisseura kuuluu Suomi-sarjan ehdottomaan eliittiin, mutta takavuosien taloudelliset erehdykset rajoittavat vielä toimintamahdollisuuksia.

”Diskosta uhkaa konkurssi, ja sen johdosta seuran jatkaminen Mestiksessä on uhattuna”

Jatkoajan juhannuksena 2001 julkaisema uutinen oli Diskoksen kannattajille tylyä luettavaa. Kauhuskenaario ei kuitenkaan toteutunut. Diskos välttyi konkurssilta ja pelasi seuraavan Mestis-kauden alusta loppuun. Menestys tosin jäi vaatimattomaksi, ja kevään päätteeksi Kajaanin Hokki pudotti jyväskyläläiset Suomi-sarjaan.

Konkurssin partaalla käynyt ja Mestiksestä tipahtanut seura on kuitenkin edelleen hengissä. Mitä Diskokselle kuuluu joulukuussa 2003?

- Ei kurjuutta kummempaa. Eihän tämä mitään ruusuilla tanssimista ole, sillä taloudelliset rasitteet ovat rankat. Koko ajan ollaan kuitenkin hoidettu velvoitteitamme, ja suunta on ylöspäin, vakuuttaa Diskoksen puheenjohtaja Jyrki Korpivaara.

Diskoksen edustusjoukkuetta pyörittävä Diskos 93 ry. juhli marraskuussa 10-vuotissyntymäpäiviään yhdessä junioritoiminnasta vastaavan Diskos-juniorit ry.:n kanssa. Edustusseuran kymmenvuotiselle taipaleelle mahtuu niin ylä- kuin alamäkiäkin. Keväällä 2000 Diskos pelasi liigakarsinnoissa, nyt tahkotaan Suomi-sarjan pohjoislohkossa.

- Menestyksen hetkellä olisi pitänyt luoda paremmat edellytykset jatkuvuudelle. Junioripuoli jäi ehkä silloin turhan vähälle huolenpidolle, pohtii viidettä vuottaan Diskoksen organisaatiossa työskentelevä päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi.

- Asevarustelu oli menestysvuosina liian rajua. Seurassa tehtiin liian kalliita ratkaisuja, tiivistää Korpivaara.

Leikekirja jää laihaksi

Suomi-sarjan pohjoislohkossa pelaaminen ei ole vähävaraiselle seuralle mikään kultakaivos. Jyväskylästä käsin operoidessa pelimatkat venyvät pitkiksi, kun sarjan muut joukkueet tulevat Pohjanmaalta tai Pohjois-Suomesta. Vastaavasti sarjan julkisuusarvo vähäinen.

- Eihän tässä sarjasysteemissä ole järjen häivääkään. Suomi-sarjaan osallistumisen kustannukset ovat matkojen vuoksi samaa luokkaa kuin Mestiksessä, mutta tulojen kerääminen on hankalaa, sillä sarjan näkyvyys on olennaisesti Mestistä huonompi. Sponsoreita on Suomi-sarjassa vaikeampi löytää, valittelee Korpivaara.

Suomi-sarja-seurat saavat toiminnalleen elintärkeää näkyvyyttä lähinnä niillä paikkakunnilla, joissa ne ovat kaupungin ykkösjoukkueen asemassa. Kakkosjoukkueiden asema on huomattavasti hankalampi. Niiden julkisuusarvo valahtaa helposti lähelle nollaa.

- Jääkiekkoliitostakaan ei tässä asiassa ole mitään apua. Edes heidän oma lehtensä ei kirjoita Suomi-sarjasta, mikä kuvaa sarjan arvostusta liitossa, kritisoi Korpivaara.

Moitteilta ei säästy Jyväskylän paikallisaviisikaan. Maakuntalehti Keskisuomalainen on ottanut tavakseen jättää pohjoislohkon sarjataulukkokin julkaisematta.

- Keskisuomalainen kiinnostuu lähinnä silloin, kun tapahtuu jotain ikävää, kuten tämän meidän entisen pelaajan Mikko Lähteelän saama pelikielto. Toisenlaisia juttuja ei sitten juuri olekaan, harmittelee Ahvenjärvi.

Vetovoima säilynyt Suomi-sarjassakin

Vaikka sponsoreiden ja julkisuuden saaminen ei ole ollut helppoa Diskokselle, on pelaajapuolella tilanne ollut valoisampi. Jyväskylä on kasvava opiskelukaupunki, joka vetää amatöörikiekkoilijoita puoleensa.

- Diskoksen vetovoima on näinä Suomi-sarja-kausinakin ollut hyvä. Yhteydenottoja on tullut paljon, ja välillä on jopa pystytty valitsemaan parhaat päältä. Edellytyksenä on kuitenkin ollut työ- tai opiskelupaikan olemassaolo. Leipäänsä ei meillä pelaamalla tienaa - ellei oteta huomioon sponsorien ottelun parhaille pelaajille jakamia leipiä ja lounaita, muistuttaa Ahvenjärvi.

Diskoksen nykyinen joukkue on tasainen sekoitus muualta Suomesta Jyväskylään muuttaneita kiekkoilijoita, JYPin kasvatteja sekä Diskoksen oman juniorikoulun hedelmiä.

Joukkueen vahvuus on Suomi-sarja-tasolle poikkeuksellisen laaja ja tasainen materiaali. Ratkaisuihin kykeneviä hyökkäysketjuja on useita, puolustus on tasaisempi ja taitavampi kuin viime kaudella, ja Jukureista palannut Ville Vähäsalo takaa Mestis-tasoisen maalivahtipelin.

- Nyt on kasassa tälle tasolle lähes ihanteellinen ryhmä. Erityisesti puolustuksen kiekollinen pelaaminen on laadukkaampaa. Nyt kiekkoa uskalletaan pitää rohkeammin, ja tämä kehittää kiekollista peliä edelleen.

Ryhmän laadukkuudesta huolimatta kulunut kausi käynnistyi kankeasti, ja alkukierroksilla Diskos jämähti sarjan häntäpäähän. Loppusyksystä punakone kuitenkin saatiin vihdoin käyntiin. Joulutauolle Diskos lähti kymmenen ottelun voittoputkessa. Sarjasijoitus on kolmas, mutta ottelukohtainen pistekeskiarvo sarjan paras.

- Harjoituskausi oli repaleinen, ja se näkyi ensimmäisillä kierroksilla. Pelitavan oppiminen ja harmonian löytyminen kesti jonkin aikaa. Kokonaisuutena syksy meni kuitenkin suunnitellulla tavalla. Olen todella ylpeä tästä joukkueesta, kehuu Ahvenjärvi.

Horisontissa siintää Mestis

Päävalmentaja Jukka Ahvenjärvestä ja kakkosvalmentaja Mika Paanasesta koostuva valmennusjohto on asettanut Diskokselle kovan menestystavoitteen: nousun Mestikseen. Viime kaudella joukkue pääsi karsimaan Mestis-paikasta, mutta eväät eivät karsintasarjassa riittäneet juuri alkua pidemmälle.

- Suurin ero Mestiksen alemman kastin ja Suomi-sarjan kärkijoukkueiden välillä on tasaisuus. Monien Suomi-sarja-joukkueiden, esimerkiksi Jeppiksen ja PaKan, parhaat pelaajat pärjäisivät mainiosti Mestiksessäkin, mutta rivimiehet eivät. Tasaisuutensa ansiosta Mestis-joukkueet pystyvät myös pitämään yllä kovempaa tempoa, analysoi Ahvenjärvi.

Mutta olisiko Diskoksella resursseja pelata Mestistä, jos nousu tapahtuisi?

- Ei nousulle mitään estettä ole, jos se pelaamalla ansaitaan, vastaa puheenjohtaja Jyrki Korpivaara.

- Meidän on kuitenkin tunnustettava rajalliset resurssimme. Pelaamme nyt amatöörijoukkueella, eikä mahdollisuutta tämän suurempiin satsauksiin juuri ole.

Sarjatasosta riippumatta Diskos ei aio lähteä enää sille tielle, joka suisti sen vuosikymmenen alussa konkurssin partaalle. Seuran tulevaisuusstrategiassa painottuu ammattimainen valmennus kalliin edustusjoukkueen asemesta.

- Meillä on huipputason valmentajat koko organisaatiossa: sekä edustusjoukkueessa että juniorijoukkueissa. Tämä vie eteenpäin koko seuraa. Ja kun menestystä tulee, auttaa se myös seuran taustavoimia jaksamaan, miettii Korpivaara.

Jukka Ahvenjärvi toivoo Diskoksen saavan lähitulevaisuudessa taloutensa kuntoon ja saavuttavan paikan Mestiksessä. Hänen mielestään katseet voisi jossain vaiheessa kääntää myös naapuriseuran suuntaan.

- Yhteistyö JYPin kanssa on sellainen asia, jonka toivon parantuvan tulevaisuudessa. Jyväskylässä on kaksi hyvää juniorityötä tekevää seuraa, joten täällä on tarvetta sekä SM-liiga- että Mestis-joukkueelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle