Ässät jahtaa finaalipaikkaa

LIIGA / Ennakko
JYP kaipaa Eric Perrinin onnistumisia.
Kuva © Jarno Hietanen
Viidennen välieräottelun asetelma on selvä. Voitolla Ässät juhlii finaalipaikkaa. JYPin voitto taas pitkittäisi ratkaisua. Paineet ovat joka tapauksessa jyväskyläläisillä.

Suurin osa kiekkoyleisöstä odotti JYP-Ässät-välieräsarjan olevan ohi. Jopa hurrikaanileiristä myönnettiin, että kolmen ottelun tappioasema on liian paljon. JYP pystyi Porissa kuitenkin pieneen ihmeeseen, ja hieno ottelusarja sai jatkoa.

Tasaisen ottelusarjan marginaalit ovat äärimmäisen pienet. Jyväskyläläiset eivät merkittävästi nostaneet tasoaan lauantain ottelussa, mutta alkuminuuttien äärimmäinen tehokkuus riitti lopulta voittoon asti.

Vastaavasti Ässät pelasi jälleen kerran jämäkän ottelun, eikä KalPa-sarjassa nähdyn ohipelin kaltaisesta suorituksesta voi puhua. Patapaidat nukkuivat ensimmäiset viisi minuuttia, ja ääritasaisessa välisarjassa se oli porilaisvinkkelistä liikaa.

JYP muokkasi pelaamistaan neljännessä ottelussa. Aiemmissa otteluissa jyväskyläläiset olivat suurissa vaikeuksissa aktiivisen porilaiskarvauksen alla. JYP pyrki paineen alla nopeasti ylöspäin, mikä ei toiminut lainkaan.

Lauantain ottelussa jyväskyläläiset nojasivat enemmän kiekolliseen peliin. JYP pyrki paineen alta pois nykytrendin mukaisesti syöttelemällä ja hyökkäämällä koko viisikkona. Hurrikaanijoukkue palasi osittain alkukauden jälkeen hylkäämäänsä taktiikkaan. Hyökkäyspäässä JYP oli edelleen suoraviivainen.

Porilaisjoukkue pelasi lauantaina määrätietoisesti omaa peliään. Ässät hallitsi ottelua, mutta tulostaululle asti hallinta ei siirtynyt.

Suuria pelitapamuutoksia maanantain ottelussa ei nähdä. Ässät on löytänyt keinot, joilla JYPin paine pystymään purkamaan. Vastaavasti JYP luottanee edelleen hyökkäyslähdöissä hieman kiekollisempaan vaihtoehtoon.

Tunteet pinnassa

JYP ja Ässät ovat tarjonneet kiekkoyleisölle hienon välieräsarjan. Jokainen ottelu on ollut täynnä tunnetta, taistelua ja taklauksia. Molemmat joukkueet pelaavat osaltaan old school -kiekkoa, mikä on lisännyt pelin intensiteettiä entisestään.

Ottelusarjan edetessä kaukaloon on syntynyt useita taistelupareja. Porilaisista Michael Ryan, Veli-Matti Savinainen, Mika Niemi ja Jyri Marttinen ovat osallistuneet aktiivisesti kärhämiin. JYPin rivejä nenänkääntötalkoissa ovat edustaneet Jonne Virtanen, Miika Lahti, Mikko Viitanen ja Ramzi Abid.

Huomionarvoista on, että molempien joukkueiden riveistä kahnauksiin on osallistunut kärkipään hyökkäyspelaajia.

Torikokouksia, kahnauksia ja kuumia tunteita on taatusti luvassa myös maanantain ottelussa. Edellisissä otteluissa JYPin tunne on läikkynyt osittain jopa yli, mikä on johtanut turhiin jäähyihin. Viidennessä ottelussa jäähyilyyn ei ole varaa.

Kestääkö JYPin puolustuspää?

Joukkueet jatkavat maanantaina samoilla kokoonpanoilla. Kesken välieräsarjan loukkaantuneet Olli Sipiläinen ja Mikko Kalteva puuttuvat edelleen hallitsevan mestarijoukkueen riveistä.

Ottelun ratkaisun kannalta keskeisintä onkin se, miten JYPin puolustuspää kestää Ässien juonikkaan hyökkäyskaluston edessä. Kaltevan ja Olli Malmivaaraan loukkaantumiset tuovat jyväskyläläisten puolustuspäähän ison loven.

Edellisessä Hippoksen kohtaamisessa Ässät viljeli keskialueella paljon levityssyöttöjä, minkä myötä JYP ei pystynyt paineistamaan kiekollista pelaajaa. Paine siirtyi jyväskyläläisten omaan päätyyn, missä raskastekoinen puolustuskalusto on suurimmissa vaikeuksissa.

Ässien kannalta ratkaisu piilee ottelun avauserässä. JYP iskee taatusti kovaa kiinni ja paineistaa porilaispuolustajia hullun lailla. Patapaitojen maltin on riitettävä. Kiekonmenetyksiin ei ole varaa.

Suosikkia viidenteen välieräotteluun on mahdotonta nimetä. Ottelusarjan jokainen kamppailu on ollut erittäin tasainen. Maanantainakin ratkaisu nähdään todennäköisesti jommankumman joukkueen sorruttua virheeseen omalla alueellaan.

Pelin henki on kuitenkin selvä. JYPillä on mahdollisuus pitkittää ottelusarjaa. Ässillä on mahdollisuus ratkaista finaalipaikka. Kävi ottelussa miten tahansa, ovat patapaidat edelleen askeleen lähempänä finaalipaikkaa.

Seuraa Heitä

Éric Perrin #11 |

Keskushyökkääjä

Perrin on ollut toistaiseksi välieräsarjan suurin pettymys. JYP-joukkueen johtaja yrittää ja puurtaa, mutta ei ole tehnyt tulosta. JYPin finaalihaaveiden toteutuminen huutaa Perrinin onnistumisia.

Jyri Marttinen #58 |

Puolustaja

Välieräsarjan paras puolustaja. Ollut alakerran isäntä jokaisessa kohtaamisessa. Puolustaa hyvin ja heittää ensimmäisen syötön oman pelaajan lapaan. Nauttii välieräsarjan kuumasta tunnelmasta.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Kristian Näkyvä 0 3 3
2.Max Wärn 1 2 3
3.Éric Perrin 0 2 2
4.Olli Sipiläinen 0 1 1
5.Ramzi Abid 0 1 1
Ässät M S P
1.Mika Niemi 2 3 5
2.Aki Uusikartano 0 4 4
3.Michael Ryan 2 2 4
4.Joel Armia 1 2 3
5.Tuomas Pihlman 2 1 3

» Lähetä palautetta toimitukselle