Pakkovoiton metsästäjät

LIIGA / Ennakko
Vahvan alkukauden jälkeen Ramzi Abid on hiipunut varjojen maille. JYPissä odotetaan Abidilta parempaa hyökkäyspelaamista.
Kuva © Antti Romsi
Epätoivo ja tuska, siinä kiteytettynä Hippoksen torstai-illan liigakamppailun ennakkoasetelma. JYP on valumassa lopullisesti pois kuuden parhaan joukosta. Ässät on jäämässä kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. Epävireiset joukkueet kaipaavat kipeästi kurssimuutosta.

Hippoksella pelataan elintärkeistä pisteistä. Molemmat joukkueet kaipaavat kipeästi kolmen pisteen voittoa pysyäkseen pudotuspelitaistossa mukana. Normaalisti tammikuussa on turha puhua pakkovoitosta, tällä kerta kertaa termin voi huoletta iskeä kummankin joukkueen ylle.

Kotijoukkue JYP on lasketellut jyrkkää alamäkeä jo kuukausien ajan. Jyväskyläläisten kannalta huolestuttavinta on se, että viime viikkoina alamäessä vauhti on kasvanut ja käännökset vähentyneet.

Kuudesta edellisestä ottelusta hurrikaanipaidat ovat voittaneet vain yhden. Pisteitä samalta jaksolta kertyi neljä, se oikeuttaa kuntopuntarin häntäpään sijoitukseen.

Vahva alkukausi toi jyväskyläläisille paljon pisteitä ja tukevan sarjajohdon. Sen myötä JYP taistelee yhä paikasta kuuden parhaan joukossa. Trendin on kuitenkin muututtava nopeasti tai hurrikaaniryhmä aloittaa pudotuspelinsä säälipleijareista. Peli-ilme on pakko kääntää voitolliseksi.

Ässät-otteluun JYP lähtee sijalta kahdeksan.

JYPin alapuolella Ässät käy omaa taisteluaan paikasta auringossa. Sarjasijoitus, yhdestoista, ei varmasti miellytä porilaisia. Pudotuspelit ovat jäämässä nykytahdilla kokonaan väliin. JYPin tavoin Ässät kaipaa nopeaa kurssimuutosta tai kevätkausi jää liian lyhyeksi.

Edellisestä kuudesta ottelustaan Ässät on saalistanut kolme voittoa ja yhteensä kymmenen sarjapistettä. Tilastojen valossa saldo on erinomainen. Porilaiset näyttivät jo heränneen pudotuspelitaistoon mukaan, kunnes viime viikonlopun Blues-otteluissa patapakka oli täysin vastaantulija. Ailahtelevuus on ollut patapaitojen suurin ongelma koko kauden ajan.

Nyt Ässien on pakko palata voittokantaan, muutoin vastustajat karkaavat liian kauaksi.

Ryanin loukkaantuminen paha takaisku Ässille

Ässien kannalta kuluva viikko alkoi murheellisesti. Joukkueen ykköspyssy Michael Ryan loukkaantui harjoituksissa ja on sivussa kokoonpanosta parin viikon ajan. Ryan on mättänyt alkukaudella peräti 15 maalia ja ratkaissut useita peliä Ässien hyväksi, joten porilaisten maalintekotehokkuus kärsi ison kolauksen.

Ryanille seuraa porilaisten sairastuvalla pitää puolustaja Tommi Taimi, joka huilaa alaraajavamman vuoksi ainakin kuluvan viikon ajan. Kiekollisesti taitavan Taimen poissaolo heikentää Ässien iskukykyä entisestään. Vastapainoksi Ässät saa takaisin kokoonpanoon käsivammasta toipuneen hyökkääjä Sami Lähteenmäen.

Myös JYPin vemppaosastolla on kaksi joukkueelleen tärkeää pelaajaa. Puolustaja Jyrki Välivaara huilaa sormivamman vuoksi. JYPin taistelevan peli-ilmeen ruumiillistuma, hyökkääjä Petr Hubacek, on sivussa aina runkosarjan loppumetreille saakka.

JYPin maalilla aloittaa koko kauden vahvasti pelannut Tuomas Tarkki. Viimeksi tiistaina Jokerit-ottelussa Tarkki piti JYPin voittotaistossa mukana. Ässillä on heittää maalinsuulle kaksi tasaisen vahvaa maalivahtia, oli Karri Kiven valinta sitten Antti Raanta tai Juha Järvenpää, maalivahtiin Ässät ei kaadu.

Kuka tuo valoa synkkyyteen?

JYP pelasi tiistaina puolustuspelin kannalta erinomaisen jääkiekko-ottelun. Vastapainona jyväskyläläisten hyökkäyspelaaminen oli edelleen heikkoa. Hurrikaanipaitojen pelinopeus hyökkäyssuuntaan ei ole riittävän suuri. Myös ajoitukset ja viisikon etäisyydet ontuvat, minkä myötä JYPin hyökkäyspeli puuroutuu keskialueen taisteluksi.

Harvoissa maalipaikoissa JYPiläisten ruuti on ollut märkää, ja laukaukset menevät miltei järjestään ohi maalin. Kotijoukkueen osalta suurin kysymys onkin: kuka mahdollisesti tuo valoa synkkyyteen? Katseet kohdistuvat ennen kaikkea kaksikkoon Eric Perrin-Ramzi Abid.

Ailahtelevista otteistaan huolimatta Ässät on puolestaan pelannut hyökkäyssuuntaan vähintäänkin kohtalaisen hyvin. Ryanin loukkaantuminen heikentää kuitenkin porilaisten ratkaisuvoimaa merkittävästi. Nyt jos koskaan Ässät tarvitsee Joel Armian ja Veli-Matti Savinaisen maaliruiskuja.

Ennakkoasetelma torstaille on tuttu, luvassa on jälleen kerran yhden maalin peli. Ennusmerkit viittaavat erittäin tasaiseen otteluun. JYP on vahvoilla, jos se saa parhaan aseensa, ylivoimapelaamisen käyttöön.

Pysymällä jäähyaition ulkopuolella Ässillä on täydet mahdollisuudet kolmeen sarjapisteeseen. JYPin heikko hyökkäyspelaaminen osaltaan tasoittaa Ässien puolustuspelin ongelmia.

Negatiivista lähtökohdista huolimatta Hippoksella nähtäneen torstai-iltana todellista ja aitoa taistelukiekkoa. Asetelmat ovat varmasti molemmissa leireissä tiedossa, joten kaukalossa nähdään kaksi nälkäistä joukkuetta.

Pelin viihdyttävyyden kannalta toivottavaa on, ettei pakkovoittotilanne tee pelaamisesta väkinäistä.

Seuraa Heitä

Éric Perrin #11 |

Keskushyökkääjä

Perrin kantaa suurta taakkaa. JYPin ykköskeskushyökkääjä, hyökkäyspelin sielu, kapteeni ja tärkein pelaaja. Koko sydämellään JYPille pelaavan Perrinin pelaaminen on väkinäistä ja vaikeaa. Perrin selvästi kärsii JYPin heikoista otteista. Kaipaisi henkilökohtaisia onnistumisia, jotta löytäisi rentouden pelamiseensa.

Veli-Matti Savinainen #19 | Tappara

Laitahyökkääjä

Michael Ryanin loukkaantumisen myötä Savinaisen rooli korostuu. Stephen Dixon heittää lättyä ja tarjoaa maalipaikkoja. Ryan viimeisteli niistä tehokkaasti. Nyt on Savinaisen pakko ottaa ykkösratkaisijan rooli.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Ossi Louhivaara 3 2 5
2.Miika Lahti 0 5 5
3.Antti Jaatinen 2 2 4
4.Jonne Virtanen 1 2 3
5.Éric Perrin 1 2 3
Ässät M S P
1.Veli-Matti Savinainen 4 0 4
2.Stephen Dixon 0 3 3
3.Joel Armia 1 1 2
4.Michael Ryan 0 2 2
5.Aki Uusikartano 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle