TPS ja Ilves pakkovoiton edessä

LIIGA / Ennakko
Ilves on ollut TPS:lle ylitsepääsemätön este tällä kaudella.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
TPS:n ja Ilveksen kauden kolmannessa kohtaamisessa on kovat panokset. Vierasjoukkue Ilves tarvitsee pisteitä noustakseen karsijan paikalta, kun taas TPS pyrkii pitämään elossa toiveitaan playoff-paikasta. Huomionarvoisen lisän ottelun ennakkoasetelmiin tuo se, että Ilves on voittanut molemmat kauden aiemmat kohtaamiset.

Ilves on esittänyt vahvoja otteita joulutauon jälkeen. Neljästä tauon jälkeisestä pelistään tamperelaiset ovat napsineet kaksi kolmen pisteen voittoa sekä pisteen jatkoaikatappiosta JYPiä vastaan. Molemmat tappiopelit ovat olleet niukkoja maalin tappioita.

TPS on sitä vastoin onnistunut voittamaan vain yhden viidestä tauon jälkeisestä ottelustaan. Toki mukaan mahtuu myös niukkoja tappioita, mutta kaiken kaikkiaan trendi on ollut laskeva. TPS on kerännyt suurimman osan pisteistään juuri kotipeleistään, mutta joulun jälkeen myös hyvä kotivire on näyttänyt hiipumisen merkkejä.

TPS:n valmennus lähtee tiistain koitokseen luottavaisin mielin, mutta vastustajan vaarallisuuden tunnustaen.

- Ilves ei ole missään nimessä heittänyt pyyhettä kehään. Ilves on taisteleva joukkue ja meidän pitää olla valmiita pelaamaan. Olemme näyttäneet, että kun pelaamme omaa peliämme, niin pystymme haastamaan kenet tahansa. Jos taas tulee herpaantumisia, niin olemme myös näyttäneet sen, että silloin olemme vaikeuksissa ketä tahansa vastaan. Tämä on iso peli meille, niin kuin kaikki muutkin jäljellä olevat pelit. Kolme pistettä on jälleen jaossa ja uskon, että jos viisikkomme tekevät oman juttunsa, niin me hoidamme tämän pelin, toteaa TPS:n apuvalmentaja Miika Elomo.

Perusasiat kunniaan

Sarjasijoituksia katsoessa ei juurikaan yllätä se, että kumpikin joukkue löytyy ylivoimatilaston alhaisimmilta sijoilta. Erikoistilannepelaamisessa etu kääntynee siinä mielessä TPS:n puolelle, että se on kauden mittaan ollut kuitenkin yksi liigan parhaista alivoimajoukkueista.

TPS-leirissä yskineen ylivoimapelin kehittämiseen on panostettu ja Ilveksen ollessa myös alivoimalla liigan huonoimpia, avautunee TPS:lle paikkoja iskeä. Tätä tukee se, että lauantain HIFK-pelissä Palloseura onnistui ylivoimalla kahdesti.

- Ne maalit tulivat laukauksien kautta. Tällä hetkellä SM-liigassa tehdään toisiksi eniten ylivoimamaaleja reboundeista. Jo NHL-miestenkin ollessa mukana meillä oli taipumusta siirrellä kiekkoa liikaa. Kyse on kuitenkin yksinkertaisista asioista. Syöttö, laukaus ja sen jälkeen irtokiekon voitto. Siitä ehkä sitten aukeaa kuvio luonnollisemmin sen sijaan, että kuviota pakottaisi. Alivoimat ovat nykyään niin hyviä, että kuvioiden poispelaaminen on itse asiassa aika helppoa. Kun tulee laukaus, niin alivoimapelaajien pitää etsiä kiekko ja pidettävät miehet uudestaan. Uskon, että kun pelaamme yksinkertaisesti ja miestä on maalilla, niin ylivoimamme tulee olemaan tehokkaampi, näkee Elomo.

Samoja elementtejä TPS:n hyökkäyspeli kaipaisi myös tasakentin pelatessaan. Liian usein TPS:n pakit ampuvat viivalta ilman, että miestä on maskissa eivätkä turkulaishyökkääjät ole juurikaan kunnostautuneet kakkoskiekkojen voittamisessa. Tätä TPS:n täytyy pystyä terävöittämään, sillä vain harvalta kotijoukkueen pelaajalta löytyy arsenaalistaan niin laadukas laukaus, että se yllättäisi maalivahdit ilman tukitoimia.

Kevättä kohti mennessä kauneusarvoille ei ole sijaa jääkiekossa. Tämä TPS:nkin tulisi muistaa. Viivan tulee olla entistä suorempaa ja jollain ilveellä TPS-hyökkääjien selkäytimestä olisi löydyttävä laukauksen liikkeelle saattava impulssi silloin kun sen aika on. Joulutauon jälkeen TPS:n hyökkääjät ovat näet entistä enemmän hukanneet selkeitä maalintekopaikkoja syöttämällä, kun olisi oman ratkaisun aika.

Ilveksen etu TPS:ää vastaan on perustunut pitkälti sen kykyyn iskeä vastaan tehokkaasti. Tähän tarjoutunee tilaisuuksia myös tiistaina, sillä TPS:n kiekkollinen pelaaminen ja etenkin syöttöjen laatu on jättänyt paljon toivomisen varaa. Ilvekseltä löytyy luisteluvoimaa, joten sen on käytettävä riistot hyväkseen säälimättä. Tamperelaisten tulee pystyä myös vahvaan maalineduspeliin hyökkäyspäässä, sillä TPS-pakeilta jää paljon irtokiekkoja siivoamatta.

Ottelu on molemmille erittäin tärkeä, joten valmennusten on osattava valmistaa joukkueensa oikein. Se, kumpi pystyy kärsivällisempään ja kurinalaisempaan peliin, on lähellä voittoa.

Kokoonpanot

TPS:n sairaslistalta löytyvät puolustajat Travis Ehrhardt, Markus Palmroth, Timo Seppänen sekä hyökkääjä Timo Salo. Puolustaja Rasmus Ristolainen puolestaan tekee paluun kokoonpanoon nuorten maajoukkuekomennukselta.

Ilvekseltä poissa ovat puolustaja Miro Hovinen sekä hyökkääjä Masi Marjamäki.

Seuraa Heitä

Rasmus Ristolainen #55 | Philadelphia

Puolustaja

Ristolainen palaa TPS:n kokoonpanoon nuorten MM-kisapettymyksen jälkeen. Etenkin nyt, kun NHL:n työsulku puhallettiin päättyneeksi, on Ristolaiselle tarjolla iso rooli TPS:n takalinjoilla. Kuinka kivuttomasti nuorukaisen paluu arkeen sujuu ja onko hän valmis vastuuseen?

Ville Kolppanen #30 | Jokerit

Maalivahti

Kolppanen on ollut mies Ilveksen viime aikojen voittojen takana. Kolppanen on ensi kertaa urallaan ykkösmaalivahtina, joten hänen täytyy pystyä kannattelemaan joukkuettaan tasaisesti vaikeampina aikoina. Toistaiseksi hän on vastannut huutoon, miten käy tiistaina?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Marko Anttila 2 5 7
2.Brian Willsie 4 1 5
3.Tapio Laakso 0 4 4
4.Ville Vahalahti 1 3 4
5.Tero Koskiranta 1 2 3
Ilves M S P
1.Matias Sointu 2 4 6
2.Kai Kantola 3 3 6
3.Daniel Paille 1 2 3
4.Samuli Kivimäki 0 2 2
5.Antti Kangasniemi 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle