Saako HPK lisättyä tehokkuuttaan?

LIIGA / Ennakko
Tuomas Santavuorea on vaivannut tehottomuus ja sitä myöden hyökkääjä on ollut pettymys HPK:lle. JYPiä vastaan Santavuorea ei kehissä edes nähdä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Tiistaina Rinkelinmäen jäällä luistelevat SM-liigaseurat HPK ja JYP. Kamppailu on jo tämän kauden neljäs joukkueiden välinen tiimellys. Viime kerralla isäntäjoukkue Kerho oli hurrikaaniryhmää parempi maalein 5-2. Miten on asian laita tällä erää?

HPK lähtee haastamaan JYPiä sarjataulukon sijalta seitsemän. Pallokerho on kyennyt kartuttamaan pistetiliään kahdessa viime matsissaan. Kummatkin kaksi edellistä joukkueen koitosta on venynyt aina voittomaalikilpailuun asti ja tuloksena taistoista on ollut yksi voitto ja yksi tappio.  

Ongelmana hämeenlinnalaisilla on viime aikoina ollut viimeistely. HPK on värkännyt kolmessa edellisessä ottelussaan yhteensä vain viisi niittiä. Pallokerhon on saatava hyökkäyspelaamiseensa enemmän luovuutta ja lisäkikkoja.

Nyt Kerhon hyökkäykset ovat jäänneet kovin mielikuvituksettomiksi. Ja maalinteko on usein maannut liikaa Ville Viitaluoman (laidoillaan Eric Fehr ja Jere Sallinen) johtaman ykkösvitjan harteilla.

HPK-luotsi ei ole huolissaan maalinteosta

Lisää vastuuta häkkien nakuttelusta hämeenlinnalaiset luultavammin odottelevat vain yhden osuman edellisessä 21 pelaamassaan koitoksessaan latoneelta Tuomas Santavuorelta. Santavuori on ollut oranssimiehistölle iso pettymys, sillä mies värvättiin Hämeenlinnaan ratkaisurooliin.

HPK:n apuvalmentaja Pasi Arvonen kertoo maalintekovaikeuksista käydyn keskusteluja joukkueen sisällä. Huolissaan viimeistelyn tökkimisestä Arvonen ei kuitenkaan ole.          

– Kyllä me olemme siitä keskustelleet, harjoitelleet ja käynneet sitä läpi. Niin puhe- kuin videoasteella. Se tulee sieltä, enemmän olisin huolissani, jos emme pääsisi maalintekopaikoille. Kyllä uskon, että se sieltä aukeaa, Arvonen kommentoi.

Helpolla Kerho ei kuitenkaan JYPiä vastaan viimeistelytehokkuuttaan kasvata. Jyväskyläläiset, kun ovat liigan vähiten verkkonsa perukoille osumia päästänyt joukkue. Hurrikaanipaitojen maaliin on ujutettu lätty vain 2,4 kertaa per peli.

Hurrikaanipakiston vahvuuksia on iso koko. Neljä seuran puolustajaa on yli 190 senttimetrisiä. HPK:n laitahyökkääjä Antti Aarnio tiedostaa tämän ja keinon JYP-pakkien ohittamiseen.        

– Kiekko pitää saada pakkien selän taakse, ovat kuitenkin isoja ja kankeita pakkeja. Pitää löytyä röyhkeyttä mennä tilanteisiin, joutuvat sitä myöden rikkomaan. Vauhtia pitää olla, päästään pois kulmista. Uskon, että sillä pääsee pitkälle, Aarnio analysoi.

Jos erinomaisesti ovat puolustaneet JYP-pelaajat, niin siten ovat toimineet oranssipaidatkin tähän mennessä. Pallokerho on SM-liigan toiseksi vähiten osumia maaliinsa päästänyt miehistö. Puolustuspelaaminen on ollut oranssinuttujen iso ase tällä kaudella.

Kerhon oman pään pelaamisesta ovat vahvan tehneet onnistunut maalivahtipeli, liikkuvuus, taisteleva asenne ja äijämäisyys. Rivistöstä löytyy myös Tuomas Vänttisen ja Aarnion kaltaisia hyviä työmiehiä.    


Antti Aarnio tuo energiaa HPK-miehistöön.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

JYP Hämeenlinnaan NHL-avut menettäneenä

JYP saapuu Hämeenlinnaan orastavassa voittoputkessa. Jyväskyläläiset ovat kukistaneet kilpakumppaninsa kahdessa peräkkäisessä matsissaan. Viime lauantaina JYP kaatoi SaiPan luvuin 3-0. Kyseinen voitto oli jyväskyläisille ensimmäinen kolmen pisteen voitto kuuden pelin tauon jälkeen.

Sarjataulukosta hurrikaaniryhmä löytyy tilalta kolme. Keski-suomalaisten isoimpia vahvuuksia on tällä kaudella ollut puolustuspelaaminen. Esimerkiksi edellisessä kamppailussaan SaiPaa vastaan joukkueen oman pään pelaaminen toimi erinomaisesti.

Jyväskyläläisten pakisto loisti SaiPa-pelissä muurina ja lappeenrantalaisten viimeistelypaikat jäivät vähiin. JYP peitti mainiosti SaiPan laukaisupaikat, ajoi lappeenrantalaishyökkääjät kulmiin ja luuti hienosti oman maalinsa edustalla. 

SaiPa-koitos antoi hurrikaaninutuille parempia merkkejä myös toimivammasta hyökkäyspelistä. Ennen kamppailua lappeenrantalaisia vastaan jyväskyläläisten hyökkääminen ja viimeistely olivat hieman takkuilleet, mutta SaiPa-tiimellyksessä JYP sai suoraviivaistettua ja nopeutettua hyökkäämistään ja sitä myöden luotua siitä aikaansaavamman.

Tosin vierailijoiden hyökkäyskalusto koki menetykset sunnuntaina, kun NHL:n työsulku päättyi. Sen seurauksena JYPiä työsulun ajan vahvistaneet Rich Peverley ja Lars Eller jättivät hurrikaaniryhmän. Näiden pelureiden lisäksi, kun vielä JYP-miehistöstä uupuvat loukkaantumistensa vuoksi Ossi Louhivaara ja Petr Hubacek, niin JYPin ratkaisurintama saattaa olla kapea.

HPK:n oma kasvatti jätti Hämeenlinnan

Lopuksi olen ystävällismielinen ja kerron sinulle vielä joukkueiden kokoonpanotietoja.

Sunnuntaina päättynyt NHL:n työsulku aiheutti JYPin lisäksi pienen iskun myös isäntäjoukkue HPK:n riveihin. Kerhon hyvästeli työsulun päättymisen vuoksi seuran oma kasvatti Antti Miettinen

Pallokerhon sairastuvan penkkejä puolestaan tällä hetkellä lämmittelevät aivotärähdyksestä toipuva hyökkääjä Jesse Saarinen ja sormensa murtanut puolustaja Juha Alén. Näistä pitkään jo poissa kaukaloista ollut Saarinen saattaa palata kehiin ensi viikon lopussa.

JYPin toipilasmajalla ovat puolestaan Jyrki Välivaara, Petr Hubacek, Jari Jääskeläinen, Mikko Viitanen ja Ossi Louhivaara. 

Seuraa Heitä

Dan Spang #33 |

Puolustaja

Hämeenlinnaan täksi kaudeksi värvätty Dan Spang käynnisti kautensa erinomaisesti, mutta on sen jälkeen vajonnut monta luokkaa alemmas tasoltaan. Saisiko vähitellen lisää puhtia tekemiseensä?

Aleksi Salonen #9 |

Puolustaja

JYPin nuoret miehet loistivat joukkueen edellisessä kamppailussa SaiPaa vastaan. Uransa avausmaalin värkännyt Aleksi Salonen oli yksi nuorisokaartin jäsenistä. Syntyisikö HPK:ta vastaan lisää onnistumisia?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

HPK M S P
1.Ville Viitaluoma 1 3 4
2.Jere Sallinen 1 3 4
3.Eric Fehr 2 2 4
4.Johan Larsson 2 1 3
5.Tuomas Santavuori 0 2 2
JYP M S P
1.Jonne Virtanen 1 2 3
2.Rich Peverley 1 2 3
3.Éric Perrin 1 1 2
4.Aleksi Salonen 1 1 2
5.Mikko Kalteva 0 2 2

» Lähetä palautetta toimitukselle