Näyttämötaidetta parhaimmillaan - kuka yllättää tällä kertaa?

LIIGA / Ennakko
Tarkasta vartioinnista huolimatta Ramzi Abidin on ryhdyttävä iskemään paikoistaan maaleja.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Kiistapukarit nostivat sarjansa tason torstaina tähtiin. Jo nyt on varmaa, että JYP ja HPK tulevat esittämään puolivälierissä loputtoman työteliään pudotuspelikiekkonäytelmän. Lauantaina Jyväskylän näytöksessä luodaan jälleen uusi tarina, joka tulee varmasti yllättämään.

JYPin ja HPK:n välinen puolivälieräsarja hypähti torstaina Hämeenlinnassa sille tasolle, mitä siltä on odotettu. Joukkueet maalasivat Ritari-areenalla täysin uudenlaisen tarinan keskiviikon avauskamppailuun verrattuna. Tuo näytös oli vertaansa vailla. 

Tunteet nousivat nyt ensimmäistä kertaa selvästi pinnalle, ja myös draamankaarta nähtiin pelin sankarin Teemu Rautiaisen (2+0) lentäessä taklauksestaan pihalle ottelun lopussa. Tilanteessa iskun päähänsä saaneen Darryl Boycen pelaaminen on vielä epävarmaa.

Draamaa siis kuitenkin syntyi ja nämä kaikki elementit lupaavat makoisia hetkiä kaksikon tulevilta kohtaamisilta. JYP ja HPK voivatkin luoda jokaiseen taistoon täysin uniikin käsikirjoituksen.

Hämeenlinnalaiset sivuuttivat kotiottelussaan keskiviikon ongelmat avauspelaamisessaan. Itse asiassa niin puolustajien kuin koko muunkin pakan jännittyneisyys loisti poissaolollaan koko pelin ajan. Tästä suurin kiitos Juho Mielosen aikaiselle, vapauttavalle johto-osumalle. 

HPK teki rohkeammalla pelaamisellaan vuorostaan JYPin aseettomaksi. Erityisesti Kerhon erien alussa tykittämät tappovaihdot hyydyttivät JYP-koneiston käynnistymistä pahasti. Oranssipaitojen keskialueen ylitykset olivat koko viisikon tasolla vauhdikkaita ja jyväskyläläisten riistopeli siten purjeessa. 

Ylivoimatehokkuus kunniaan

Ottelun koko kuva ei ollut kuitenkaan HPK:n kannalta positiivinen. JYP nimittäin loi erityisesti ensimmäisessä erässä lukuisia todella vaarallisia tekopaikkoja. HPK:n puolustajilla oli suuria vaikeuksia erityisesti keskustan tukkimisessa. 

Vastaavia paikkoja ei hämeenlinnalaisten ole varaa JYPille antaa sen kotiareenalla. Ryhmityksen tunnetaso heitteli myös johtoasemassa hävyttömän helposti kiehumispisteen yli. Täysin turhia jäähyjä seuraavilta takaiskuilta HPK:n pelasti vain hurrikaanipaitojen luokaton ylivoima.

JYPin suurin petraamisen paikka löytyy siis ylivoimapelaamisesta. Erityisesti ykköskoostumus Eric Perrin, Petr Hubacek, Ramzi Abid, Miika Lahti ja Kristian Näkyvä olivat pahasti yössä oman tekemisensä kanssa. Kotonaan JYP on toki ylivoimallaan ollut tehokkaampi, mutta pikaisia lääkkeitä onnistumisprosentin kasvattamiseen tulisi kuitenkin löytyä. 

Lauantain peliä ajatellen huomionarvoisinta on kuitenkin se, että pelipäivä on jälleen uuden tarinan alku. HPK:n on hyvin vaikea toteuttaa torstain pelisuunnitelmaansa sisuuntunutta JYPiä vastaan sen kotikaukalossa.

Onkin hyvin todennäköistä, että oranssipaidat joutuvat taistelemaan samojen ongelmien kanssa, joita se kohtasi keskiviikkoisessa koitoksessa. Asetelmat tulevat siis heittämään jälleen kuperkeikkaa.

Avausmaalin merkitystä korostetaan merkityksettömissä runkosarjaotteluissa aivan liikaa. Se vie pohjaa tosipeleistä, joissa ensimmäisen osuman iskeneellä ryhmällä on selvä etu. JYP ja HPK ovat tasaväkisyydellään juuri siinä pisteessä, että erityisesti hyvin aikaisessa vaiheessa rikki menevä nollatulos muokkaa todennäköisesti koko pelin kulkua.

HPK tekeekin pelinsä itselleen huomattavasti helpommaksi, mikäli se onnistuu yllättämään JYPin heti kättelyssä. Hurrikaanien aikainen maali taas enteilee hämeenlinnalaisille painajaista. 

Seuraa Heitä

Ramzi Abid #16 |

Laitahyökkääjä

Mies on nyt tuhlannut sarjan kahdessa ensimmäisessä osassa kymmenkunta tekopaikkaa mielisektoriltaan. Abid ei hyödytä JYPiä millään tasolla, ellei kanukki kykene maalintekoon. Paikkoja hyökkääjällä on niin paljon, että kun sihti löytää kohdilleen on HPK isoissa vaikeuksissa.

Juho Mielonen #4 |

Puolustaja

Mielonen iski valtavan maalin Hämeenlinnassa. Maalien sijasta katse lauantaina kohdistuu kuitenkin siihen, miten Mielonen ja muu HPK-pakisto pystyy vastaamaan JYPin ahnaaseen paineistukseen. Jos Mielonen selviää voittajana, on HPK samalla askeleen lähempänä voittoa.

Éric Perrin #11 |

Keskushyökkääjä

Ensimmäisessä osaottelussa Perrin oli vielä hiljaa. Torstaina kapteeni jaksoi katsoa joukkojensa esitystä sivusta kolmanteen erään asti. Sen jälkeen Perrin vaihtoi "ratkaisen koko homman itse" -vaihteensa päälle. Abidin ja Antti Jaatisen tehottomuus söivät hävyttömän upeasti pedatut yritykset. Perriin tulee kantamaan joukkuettaan lauantaina.

Tuomas Vänttinen #91 |

Keskushyökkääjä

Pudotuspelejä kiihkeästi rakastava hyökkääjä antoi torstaina kasvot HPK:n taistelulle JYPin rynnistäessä ylivoimalla. Vänttinen kirjaimellisesti söi kiekkoja minkä ehti, ja omalla pelaamisellaan tuskastutti hurrikaanien pakkopeliä. Jatkaa täydellä varmuudella samalla linjalla myös jatkossa.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Mikko Kalteva 0 6 6
2.Kalle Koskinen 1 2 3
3.Petr Hubacek 0 2 2
4.Yohann Auvitu 0 2 2
5.Olli Sipiläinen 0 2 2
HPK M S P
1.Teemu Rautiainen 3 2 5
2.Ville Viitaluoma 0 4 4
3.Marko Luomala 1 2 3
4.Jere Sallinen 2 1 3
5.Arsi Piispanen 0 2 2

» Lähetä palautetta toimitukselle