Pirteä synttärisankari, aneeminen sarjakärki

LIIGA / Raportti
HIFK piti JYPin tähdet tehokkaasti kurissa.
Kuva © Teemu Eirtovaara
Helsingin IFK palasi tiistaina takaisin oikealle polulle, kun sen onnistui kaataa sarjakärki JYP Helsingissä maalein 3-1 (1-0, 2-1, 0-0). Kotijoukkueen esitys oli ehkä koko kauden ehjin ja vierailija joutui tämän tästä kuluttamaan jäähypenkkiä. Voitto maistui varmasti kotijoukkueelle jo pelkästään sen vuoksi, että kyseessä oli perinteisen seuran 115-vuotisjuhlaottelu.

Ottelutapahtumia jo avauserässä hallinnut kotijoukkue istahti tukevasti kuskin paikalle toisessa erässä. Koko kauden avauspelaamisensa kanssa tuskaillut HIFK näytti senkin osan tarvittaessa toimivan, kun Ville Varakas vapautti omalta alueelta lähteneellä pystysyötöllä Iiro Pakarisen läpiajoon. 21-vuotias suonenjokelainen ei tarjoilusta kieltäytynyt, vaan pamautti komealla rannelaukauksella kotijoukkueen voittomaaliksi jääneen 2-0-osuman.

- Pelattiin toinen hyvä peli putkeen. Pelasimme erittäin vahvan ottelun myös lauantaina. Suunnitelmamme onnistui. Saimme perrinit nollattua. Tiesimme, että hän (Eric Perrin) on todella tärkeä pelaaja JYPille. Siitä iso kiitos (Siim) Liivikille ja (Joakim) Erikssonille. Eriksson on muutenkin ollut näinä vaikeina aikoina meille todella tärkeä johtaja, HIFK:n päävalmentaja Pasi Sormunen kiitteli omiaan.

Päävalmentajan kehuihin oli todellakin aihetta. HIFK pelasi tiistaina hyvän ja ehjän ottelun, jossa alkukaudesta hieman jumissa olleet osa-alueet toimivat.

- Me olemme paljon puhuneet tässä pelaajan vastuusta. Jokaisen pitää ottaa askel eteenpäin, Sormunen kertoi.

JYPin leirissä tunnelmat olivat luonnollisesti päinvastaiset. Viime aikoina alavireisesti pelannut ryhmä ei saanut ulosmitattua itsestään läheskään kaikkia tehoja, josta iso kiitos menee jyväskyläläisten peräti kahdeksalle kaksiminuuttiselle.

- Tietysti ei pidä missään nimessä olla tyytyväinen tähän esitykseen. Oikeastaan saatiin sellaista oikeanlaista ilmettä vasta tuossa kolmenkymmenen minuutin kohdalla. Liikaa hyökkäyspään jäähyjä, mikä sekin tietysti vaikutti peliin, JYPin päävalmentaja Jyrki Aho myönsi.

- Muutamaa jäähyä mietin, että oliko se nyt ihan koukku, kun maila jäi kainaloon, mutta toisaalta voidaan kysyä, että mitä hittoa se maila siellä kainalossa teki, Aho puuskahti.

Robidas avasi maalihanat

HIFK tuli juhlaotteluunsa samanlaisella höngällä kuin lauantaina Hämeenlinnassa. Joukkue nosti karvauksen ylös ja pyrki paineistamaan JYP-puolustusta vaihdosta toiseen. Tästä huolimatta JYP sai parikin vaarallista paikkaa alkuminuuteilla. NHL-apu Rich Peverley kokeili laukauksellaan jopa maalirautoja.

Maalitalkoot aloitti kuitenkin isäntä HIFK. Miika Lahti ja Peverley kuluttivat jäähypenkkiä, kun Dallas Starsista Helsinkiin saapunut Stephane Robidas laukoi Toni Söderholmin tarjoilusta kiekon ohi Tuomas Tarkin. Maali oli 799 NHL-ottelun veteraanille ensimmäinen SM-liigassa.

HIFK:lle tarjoutui oiva paikka lisätä johtoaan avauserän jälkipuoliskolla, kun JYP-puolustukselta karkuun päässyttä Lennart Petrelliä hakattiin käsille rangaistuslaukauksen arvoisesti. Petrell sai yrityksessään Tuomas Tarkin jo jäihin, mutta ratkaisevalla hetkellä Petrell suti kiekosta ohi.

Petrell paikkasi epäonnistumisensa toisessa erässä. HIFK:n pitkä painostus tuotti tulosta, kun voimahyökkääjän lähettämä laukaus kimpoili JYP-puolustuksesta Tarkin ohi kolmannen kerran. JYP sai harmaaseen iltaan laihaa lohtua vielä saman erän puitteissa, kun Antti Jaatinen iski komean ylivoimakuvion päätteeksi 3-1.

HIFK-pelaajia- ja vaikuttajia palkittiin ansioristein

Juhlaottelun luonteiseen kuuluu vanhojen muisteleminen ja perinteiden kunnioittaminen. HIFK jakoi ennen ottelua ansioristejä vuosien varrella meritoituneille seuralegendoille. Ville Peltonen, Mikko Kurvinen ja Toni Söderholm palkittiin pelaavasta kokoonpanosta. Ansioristillä muistettiin myös yhdeksän kautta helsinkiläisseuraa edustanut Turo Järvinen. Nykyisestä joukkueesta ansioristin sai myös huoltaja Mika Pikkumaa.

Juhlallisuudet päättyivät Tor Mechlinin pudottamaan symbooliseen avauskiekkoon. Mechlin edusti HIFK:ta seuran ensimmäisessä virallisessa jääkiekko-ottelussa vuonna 1947 – 65 vuotta sitten.

HIFK nousi voittonsa myötä sarjataulukossa kahdeksanneksi. JYP jatkaa liigan kärjessä 38 pisteellään. Helsinkiläisten kausi jatkuu torstaina Espoossa Bluesin vieraana. JYP kohtaa perjantaina Pelicansin kotonaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle