Kymmenen minuuttia riitti sittenkin

LIIGA / Raportti
Jyväskylässä rymisteltiin urakalla.
Kuva © Eriikka Hienola
Kärkikahinoissa vääntävä JYP ja sarjajumbo Ilves esittivät tyypilliseen tapaansa tasaisen taiston. Isännät kadottivat alun hurjastelunsa jälkeen lähes katastrofaalisesti otteensa. Ilveksen potku ei kuitenkaan riittänyt ja hurrikaanien alussa tehtailemat maalit pitivät kutinsa loppulukemin 3-2 (3-1, 0-1, 0-0).

Jääkiekossa asennoituminen sarjan kärkinipun ja jumbon välillä on aina tarkastelun arvoinen asia. Miten pakan pohjimmainen kaivaa taisteluilmeensä esiin? Entä mikä on kärkijoukkueen asenne otteluun lähdettäessä?

Sarjakakkonen JYP löysi perjantaina Jyväskylässä asenteen jumboryhmä Ilvestä vastaan. Hurrikaanipaidat takoivat kymmenessä minuutissa tupsukorvat lähelle maanrakoa kolmella osumalla. Tamperelaisten päävalmentaja Tuomas Tuokkola olikin puheissaan suorasanainen.

- Olihan tuo lähtö meiltä luokaton suoritus. Vielä kun isona teemana meillä oli nimenomaan pelin alku. JYP tuli tiiviisti päälle, mutta se ei voi olla selitys, Ilvestä nyt osapuilleen kuukauden luotsannut valmentaja kuvaili.

JYP teki maalinsa tuttuun tapaan laajalla rintamalla. Isäntien oivasti esiintynyt neloskentällinen valmisteli avausmaalin Kristian Näkyvälle, joka sai Jonne Virtaselta nappisyötön keskustaan. Kolmosketju tekaisi seuraavan, kun räväkästä vastahyökkäyksestä Darryl Boyce petasi Mikko Salmion tekopaikkaan.

Kruunuksi Miika Lahti päätti 24 pelin maalittoman putkensa nostamalla Eric Perrinin laukauksesta kimmonneen irtokiekon ylivoimalla ohi Ville Kolppasen.

- Pelattiin alku niin kuin piti. Sitten otettiin vastustaja peliin mukaan, JYP-käskijä Jyrki Aho maalaili.

Kun selkä suoristuu, toinen hurjistuu

Niin, JYPin selän suoristuminen kostautui pian ja Ilves pääsi nopealla vastahyökkäyksellä kaventamaan. Maalintekijänä toimi loistavan illan pelannut Matias Sointu.

- Yksi ylihyökkäystilanne, päälle jäähy ja siinä sitten otettiinkin vastustaja peliin mukaan. Sellaista se on. Meillä on iso opinpaikka tässä oman pelaamisen kannalta, Aho pyöritteli.

- Iso tasonnosto tehtiin pelin sisällä. Tämä on mainettaan parempi joukkue. JYP on kovimpia nippuja tällä hetkellä, joten pitää olla tyytyväinen suorittamiseen, kun pystyttiin kotikentällä haastamaan heidät näin hyvin, Tuokkola kiitteli.

Ilves totisesti taisteli JYPiltä aseet pois välittömästi päästyään peliin mukaan. Toisessa erässä syntynyt toinen kavennusmaali Ville Korhosen lavasti tipahti Ilveksen syliin yllättäen, mutta tämän momentin tupsukorvat käyttivätkin loistavasti. Maali sai JYP-pakan sekaisin ja Ahon turvautumaan pian aikalisään.

Kolmannessa erässä JYP ryhtyi kuitenkin pelaamaan kuten johtoasemassa ollessaan parhaiten osaa. Ilves sai tilanteensa, mutta isossa kuvassa hurrikaanit olivat, jälleen kerran, riittävän tylyjä. Vapaasti suomennettuna vahvoja, yksinkertaisia ja kärsivällisiä.

- Kun tiputat itse pelin tasoa ja kaveri sitä nostaa niin näin voi käydä. Kolmannessa olimme kuitenkin tylyjä ja puolustettiin hyvin johtoa, Aho selvitti.

Linja pätkii edelleen

Ottelussa tunteet kuumenivat useaankin otteeseen. Sikamaisia törkytemppuja ei kaukalossa nähty. Itse asiassa taklauksetkin loistivat poissaolollaan. Sen sijaan maalin edessä nähtiin useitakin tunteikkaita kahnauksia.

Viimeisin näistä päättyi Mikko Viitasen ulosajoon kolmannen erän loppupuoliskolla. Suihkukomennus tuli tosin puhtaasti suunsoittamisesta. Tuomaritoiminta nousi kuitenkin yleisellä tasolla jälleen valmentajien huulille. Keskusteluyhteys kentällä on nimittäin edelleen tukossa.

- Tiedustelin asiallisesti, että missä menee tämä koukkimisen raja. Sieltä tullaan sitten sanomaan, että me hoidetaan tämä ja sua on nyt varoitettu. Jos nätisti kysyn tuomarilta ja siitä varotetaan niin heikoilla jäillä mennään. En ole koskaan haukkunut tuomareita. Yhdessä tätä hommaa tehdään, pelaajat, valmentajat ja tuomarit, Tuokkola avautui tuohtuneena.

- Me tehdään kaikki tosissaan tätä työtä. Toivottavasti tuomareilla olisi tämä mielessä. Jos sanotaan hyvää iltaa tai muuta niin siitä sitten varoitellaan. Välillä voisi valmentajiakin kuunnella, Aho komppasi virkaveljeään.

Tosissaan käytävää kamppailua sarjasijoituksista molemmat joukkueet jatkavat jo lauantaina. JYP kohtaa vieraissa Pelicansin ja Ilves kotonaan HPK:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle