Tappara jäi telineisiin Jyväskylässä

LIIGA / Raportti
Markus Nenosen ranne puhui jälleen voittomaalin arvoisesti.
Kuva © Hannu Rainamo www.hannuphoto.com
JYP otti tärkeät pisteet kotietutaistelussa. Varsin hyvätasoisessa ottelussa erot tulivat maalintekopelille ominaisimmilla osa-alueilla.

Jos ennakkoon odotti vähämaalista ja tiukkaa ottelua, niin pettymään joutui. JYP asettui heti alusta kuskin paikalle eikä luovuttanut ohjaksia oikeastaan missään vaiheessa. Maalimäärää lukuun ottamatta Tappara toki oli pelissä ainakin näennäisesti mukana, mutta jäi lopulta selkeästi jälkeen tärkeimmässä. Myös Jukka Rautakorpi tunnusti joukkueensa ongelmat.

- JYP riisti, hyökkäsi ja iski muutaman vastahyökkäysmaalin. Eivät tarvinneet montaa paikkaa maaleihin ja saivat sitä kautta hallittua pelin virtausta. Pidimme kiekkoa, mutta ei päästy sota-alueelle.

Ottelun ensimmäinen erä oli yleisöönmenevää ja vauhdikasta kiekkoa. Olennaista kuitenkin oli Tapparan huono lähtö ja JYP kuittasi kahdella nopealla maalilla reiluun kahteen ja puoleen minuuttiin. Ramzi Abid kuittasi vastahyökkäyksestä Dragan Umicevicin kiekonmenetyksen jälkeen ja hetkeä myöhemmin Markus Nenonen ampui jo hiljalleen tavaramerkkinsä mukaisesti ranteella kovaa ja ylös upottaen kiekon Juha Metsolan hanskakäden puolelta yläpesään.

- Joukkueen latautuneisuuden aisti jo aamulla. Kaksi paikkaa ja kaksi maalia alkuun ja se myös rakensi pitkässä juoksussa pelin kuvaa, JYP-valmentaja Jyrki Aho kertoi.

Koko ottelun ajan maalineduspelaamisensa kanssa tuskailleen Tapparan paikat tulivat lähinnä ylivoimilla. Vaikka Rautakorpi harmitteli omiensa valmistautumista, Juha Leimu näytti kuitenkin olevan ainakin erikoistilanteissa hyvin pelin sisällä. Huomattava osa Tapparan tilaisuuksista lähtikin puolustajan lavasta. Apuja ei vaan tullut riittävästi, joten muutama vaarallinen veto ja oivaltava syöttö jäivät vierailta hyödyntämättä.

- Muutamia paikkoja oli, mutta ison pelin makua ei ollut meidän joukkueella tänään. Siinä kohtaa tietysti allekirjoittaneen täytyy katsoa peiliin kun valmiustila ei ollut sitä mitä vaaditaan. Kollektiivista verkkaisuutta, Rautakorpi harmitteli.

Pelin faktinen ratkaisu tuli jo toisessa erässä kun Abid jatkoi Mikko Kaltevan syötön takatolpalta tyhjiin. Pitkään maaleitta pelanneet Eric Perrin ja Max Wärn kasvattivat päätöserässä isäntien karkumatkaa ennen Niclas Luceniuksen kavennusosumaa reilu minuutti ennen pelin loppua. Jo hetkeä ennen tätä Tapparalla oli huippupaikka kaventaa, mutta maalin edessä kiekkoa asetellut Olli Palola ei lopulta saanut kiekkoa nousemaan yli maassa makaavan Tuomas Tarkin.

- Tapparan oli pakko avata pelaamistaan kolmannessa erässä takaa-ajoasemassa ja pystyimme käyttämään sen hyväksemme. Kamppailuissa oli oikeanlaista tylyä meininkiä, Aho kiitteli.

Kaksinkamppailua ja vähän kuohuvia tunteita

Jos ottelun loppulukemat repesivätkin hieman isoiksi, niin pientä pudotuspelien etukäteistunnelmaa oli silti havaittavissa. Tappara pelasi peliään paljon laitojen kautta kohti maalia, mutta viimeinen rypistys jäi puuttumaan ja kotijoukkue hallitsi oman alueensa pahimpia tekopaikkoja melko suvereenisti iskien samalla vastahyökkäyksistä tarvittavat osumat. Toisaalta myös maalivahtien taistelussa Tarkki oli selkeästi edellä. Metsola vaikutti jokseenkin epävarmalta heikon pelin alun jälkeen ja kotijoukkueen maaleista kolme upposi hanskapuolelle yläpesään. Maaleista Tappara-vahtia ei voi syyttää, mutta voittavat torjunnat jäivät ottamatta.

Oman osansa peliin toivat pari välikohtausta. Darryl Boyce haki hyvitystä Tuukka Mäntylän rajatapaukseksi laskettavalle taklaukselle, mutta linjatuomareiden ripeän toiminnan vuoksi isompaa nujakkaa ei päässyt syntymään vaan molemmat ehtivät roikkua ainoastaan toistensa rinnuksissa.

SM-liigan kautta aikojen jäähy-ykkönen Markus Kankaanperä puolestaan ajettiin ulos selästä taklaamisesta. Kovalla vauhdilla Ossi Louhivaaraa numeroihin ajaneella tapparapakin taklaus oli kieltämättä varsin rajun näköinen, mutta tilannetta edesauttoi myös JYP-pelurin kääntyminen juuri pahimmalla mahdollisella hetkellä. Louhivaaralle ei ensitiedon mukaan sattunut mitään vakavampaa pieniä hammasvaurioita lukuun ottamatta eikä tilanne myöskään mene kurinpitäjälle asti.

Fyysisenä taistelujoukkueena tunnettu Tappara jätti lauantai-illastaan muutoin hieman valjun kuvan. Tähtihyökkääjistä Alexander Barkov oli näennäisesti pelissä mukana, mutta normaalisti räiskyvää Ville Niemistä oli jo vaikea erottaa kentältä. Tuloksen kannalta oleellista vertailukohtaa voi hakea vaikka kotijoukkueen Henri Auvisesta, joka tuli kovaan paikkaan loukkaantuneen Olli Malmivaaran tilalle ja vei lähes poikkeuksetta jokaisen kaksinkamppailun vahvoja Tappara-hyökkääjiä vastaan.

- Pidimme näennäisesti kiekkoa ja hallitsimme tavalla, jolla ei ole mitään tekemistä voittamisen kanssa, Rautakorpi tiivisti.

Voiton myötä JYPin etumatka seitsemäntenä olevaan KalPaan ja suoraan pudotuspelipaikkaan kasvoi seitsemään pisteeseen. Jokerit on karannut sarjan kärjessä 10 pisteen päähän, mutta Jyväskyläläisillä on kolme ottelua vähemmän pelattuna. Tappara jatkaa sarjakolmosena nyt neljä pistettä JYPin perässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle