Viisi tehokasta minuuttia ja kolme pistettä

Janne Keränen onnistui maalinteossa kahdesti.
Länsirannikon derby lähti käyntiin turbovaihde silmässä, sillä vaivaisessa viidessä minuutissa ilmestyi tulostaululle neljä maalia, lukemien ollessa 1-3 vierasjoukkueen hyväksi. Lukon vahva alku siivitti joukkueen viidenteen perättäiseen voittoon, vaikka lukemat eivät ottelun vanhetessa pahemmin revenneetkään.

Vaikeassa tilanteessa olevan TPS:n kannalta ei ottelu olisi voinut huonommin alkaa, sillä käytännössä jokainen turkulaisten virhe johti takaiskuun. Lukko käytti tilaisuutensa hyvällä prosentilla ja johti ottelua nopeasti kahdella maalilla.

Kotijoukkueen tehot lepäsivät jälleen liian harvoilla harteilla, kun vain Dan Sexton onnistui yksilösuorituksillaan ohittamaan Lukko-vahti Ryan Zapolskin. Lukon kaltainen nopeasti vastaiskuja kääntävä joukkue on tämän hetken TPS:lle erittäin myrkyllinen vastustaja. Tätä kuvasti myös Lukon neljäs maali, joka kääntyi TPS:n hyökkäysalueen sokkosyötöstä. Virheen hinta oli jälleen kallis, sillä maali osui keskelle TPS:n hyvää painostusjaksoa.

Kolmannessa erässä Lukko vetäytyi puolustamaan johtoaan antaen TPS:lle tilaa hyökätä, mutta todellisia huippupaikkoja ei kotijoukkue aikaiseksi saanut. Vaikka aloitteet Lukko antoikin TPS:lle, niin nöyrän ja tehokkaan puolustuspelin myötä pisteet matkasivat Raumalle.

"Emme olleet tarpeeksi nälkäisiä"

Lukon ratkaisijoina hääri tänään duo  Janne Keränen-Aleksi Saarela, joka juoni Lukon ensimmäisen ja neljännen maalin. Saarela alusti molemmat Keräsen hoitaessa viimeistelyn. Keräsen mukaan ratkaisu tapahtui nopeasti, vaikkei alku aivan täysin suunnitelmien mukaan mennytkään.

− Oli kyllä melkoista hurlumheitä. Hyvä alku käänsi pelin meille. Pääsimme 1-3-johtoon ja toisessa erässä teimme vielä neljännenkin. Vastustaja tosin terästäytyi hieman kavennusmaalistaan, mutta uskoin meidän omaan peliimme, Keränen totesi.

Lukon tehtyä 1-3-maalin jo ajassa 4.45, oli TPS:n reagoitava. TPS-käskijä Kai Suikkanen herätteli joukkuettaan vaihtamalla maaliin Ville Hostikan. Suikkanen ei kuitenkaan syyttänyt takaiskuista kentältä vaihdettua Fredrik Norrenaa.

− Eiväthän ne Norrenan maaleja olleet, mutta pakkohan sillekin asialle on jotain tehdä, kun on jo kolme maalia taulussa, Suikkanen perusteli.

Lukon parasta osaamista on viime peleissä ollut tiukka keskialueen puolustus. TPS tosin teki Lukon puolustamisen paikoin melko helpoksi, sillä kotijoukkue sortui jälleen kuskailemaan kiekkoa ja roiskimaan pitkiä poikittaissyöttöjä, jotka Lukko katkoi helposti. Toisaalta, kun TPS pelasi järkevämmin, se onnistui aiheuttamaan Lukolle ongelmia. Keräsen mukaan olosuhteilla oli vaikutusta asiaan.

− Kun tuo kaukalo on niin iso, niin en tiedä onnistuimmeko siinä niin hyvin kuin aiemmin. Varsinkin heidän ”ulkomaalaisketjunsa” (Mikko Rantanen-Francis Paré-Sexton) pääsi suorista hyökkäyksistä hyvin paikoille, Keränen pohti.

− Sijoittuminen keskialueella ja puolustuspäässä on vähän hankalampaa isossa kaukalossa, kun sitä tilaa on, niin omissa voi sitten vastustajan pakkikin päästä kiertämään hyökkääjiä helpommin, hän jatkoi.

TPS pääsi loppua kohden paremmin peliin mukaan, eikä asiaa haitannut toki se, että Lukko laski karvaustaan selvästi kolmannessa erässä. Vaikka Lukko varmistelikin voittoa, niin passivoituminen ei ollut täysin alitajuista.

− Ehkä siinä oli vähän takaraivossa sitäkin, että passivoiduimme, mutta toisaalta kun heidän pakkinsa kiekottelivat hyvin, niin eipä kärkikarvaajan sinne syvälle olisi kannattanut edes mennä, Keränen sanoi.

Paikkoja TPS:llä oli ottelun kääntämiseen päätöserässä määrällisesti riittämiin, mutta tilanteiden laatu jätti Suikkasen mielestä toivomisen varaa.

− Saimme sellasia näennäisiä paikkoja rakennettua. Kyllä sieltä reboundeja tuli ja putoili, mutta emme olleet tarpeeksi nälkäisiä saamaan niitä verkon perukoille, Suikkanen tiivisti.