HPK:ssa tällä kaudella pelannut Viivi Iso-Kouvola teki Suomen Jääkiekkoilijat ry:lle eli Pelaajayhdistykselle opinnäytetyön, jossa hän tutki haastatteluiden avulla Naisten Liigan ammattimaisuutta sekä talouden ja kaksoisuran haasteita. Tutkimukseen osallistui 123 pelaajaa eli noin puolet Naisten Liigan pelaajista.
Kukaan vastaajista ei pelkästään pelaa jääkiekkoa. Yli puolet, 54 prosenttia vastaajista opiskelee pelaamisen ohella. 33 prosenttia tekee töitä ja 12 prosenttia tekee näistä molempia yhtä aikaa. Iso-Kouvola sanoo, että moni maksaa pelaamisesta jopa tuhansia euroja kaudessa. Pelaajista neljäsosa ei maksa kausimaksuja Naisten Liigassa ja vain muutama saa jotain tuloja pelaamisesta.
− Taloudelliset haasteet ovat arkipäivää ja pelaaminen Naisten Liigassa on monelle edelleen kallis harrastus, Iso-Kouvola sanoo SJRY:n Instagram-päivityksen haastattelussa.
Ammattimaisuudessa parannettavaa, harrastaminen on kallista
Tutkimuksen tekijä Iso-Kouvola toteaa, että pelaajat eivät hänen mukaansa koe Naisten Liigaa järin ammattimaisena sarjana.
− Uskon, että moni kokee olosuhteet, harjoittelun ja muut toiminnat joukkueen sisällä hyvinä, mutta kausimaksujen takia toimintaa ei koeta ammattimaisena. Ammattimaisuuden ja ammattilaisuuden käsitteet sekoittuvat toisiinsa.
Iso-Kouvolan tutkimuksessa selvisi, että noin 70 prosentilla vastaajista kuluu kauden aikana kausimaksujen lisäksi muihin jääkiekkokuluihin noin 500 euroa. Taloudellisten haasteiden lisäksi vastaajat kertoivat kokeneensa jaksamisen, ajanhallinnan ja ammatillisen etenemisen haasteita.
Peräti viidesosa, 20 prosenttia vastaajista kertoi suunnittelevansa pelaavansa Naisten Liigassa enää korkeintaan kaksi kautta. Tästä porukasta reilu kolmasosa eli 37 prosenttia on kuitenkin kiinnostunut jatkamaan uraansa ulkomailla.
Iso-Kouvola peräänkuuluttaa, että kausimaksuista eroon pääseminen olisi ensimmäinen askel kohti parempaa.
− Suomessa naiskiekon medianäkyvyydestä löytyy kehitettävää. Naiskiekkoa kohtaan tarvittaisiin ennakkoluulojen ja asenteiden muutosta, HPK-hyökkääjä päättää.