Olen itse kiekkofanina onnekkaassa asemassa, sillä olen päässyt todistamaan tarunhohtoista NHL:ää paikan päällä useaan otteeseen. Olen Tampereen Global Series -otteluiden jälkeen nähnyt kahdeksan NHL-ottelua Pohjois-Amerikassa, ja kuusi Euroopassa. Etenkin Nokia-areenan lauantai-illan ottelun tunnelma menee omien paikan päällä koettujen pelieni kärkikastiin.
Olen katsonut NHL:ää Pohjois-Amerikassa kaikkiaan seitsemällä eri paikkakunnalla, joista kaikki sijaitsevat Yhdysvaltojen puolella. Uniset -kategoriaan lukeutuu suorinta tietä Anaheimin, Los Angelesin, Floridan, New Jerseyn ja Washingtonin ottelukokemukset.
On toki muistettava, että omat kokemukseni ovat kuuden vuoden takaisia, ja tuossa ajassa esimerkiksi Panthersin kotiotteluiden tunnelma on voinut hyvinkin radikaalisti kohentua joukkueen menestyksen myötä.
Syksyn 2018 NHL-kiertueellamme vain kaksi peliä kahdeksasta oli jotain aivan toista. Carolina Hurricanesin ja Vegas Golden Knightsin kotiottelut tarjosivat varsin päräyttävän elämyksen. Silti yhdessä asiassa kotimaassa pelattu ottelu on ollut katsojana miellyttävin NHL-kokemus.
Oma havaintoni on täsmälleen samanlainen kuin Panthersin päävalmentaja Paul Mauricella, joka analysoi yleisöä viikonloppuna seuraavasti.
− Oli loistava tunnelma. Nautin eniten siitä, että he pitivät ääntä oikeilla hetkillä. Yleisö oli ikään kuin kokenutta. He ymmärtävät peliä todella, todella hyvin.
− Alueilla, jossa peli on ollut pitkään, yleisö reagoi peliin oikeilla hetkillä. Kun joku pelitilanne on lähellä onnistua, tai joku pelaaja tekee jotain spesiaalia kiekon kanssa, voit kuulla yleisön huomaavan sen. Ihmiset, jotka ovat nähneet paljon jääkiekkoa huomaavat asioita jo tilanteen rakentuessa. He tuntevat jotain olevan tapahtumassa ja reagoivat siihen. He tuntevat lajin.
Pohjois-Amerikassa on ottelutapahtumien yhteydessä myös se eroavaisuus, että ennen jokaista ottelua kuullaan kansallislaulut. Niitä ei Suomessa kuulla, ellei kyseessä ole hieman normaalia merkityksellisempi ottelu.
Tampereella kuultiin ennen kumpaakin ottelua sekä Yhdysvaltojen että Suomen kansallislaulut. Maurice tykkäsi erityisen paljon Suomen kansallislaulusta.
− Rakastan sitä laulua. Kansallislaulut ovat yksi suosikkiosistani peleissä. Sillä hetkellä kaikki työ on tehty. Vaikka minun on valmennettava pelin aikanakin vaihtopenkkiä, sillä ei ole niin väliä. Kansallislaulut muistuttavat siitä, että käsillä on spektaakkeli ja viihdettä.
− Kun suomalaiset lauloivat sitä, se oli mahtavaa. Nautin siitä todella paljon, se oli hienosti tehty heiltä.
Palataan kuitenkin yleisön reagointiin eri pelitilanteissa.
Mauricen mainitsemien seikkojen puuttuminen Yhdysvalloissa katsomissani NHL-peleissä häiritsivät todella paljon ottelukokemustani etenkin Vegasissa, jonne NHL oli rantautunut edellisellä kaudella.
Muistan elävästi nauraneeni ottelussa yleisön reaktiolle, kun Marc-André Fleury koppasi keskialueelta heitetyn päätykiekon räpyläänsä. Tuo suoritus sai valtaisat suosionosoitukset, mutta yleisöltä meni täysin ohi kaikki huikeat harhautukset tai syötöt, joita varsin laadukas ottelu tuolloin tarjosi.
Toki Vegasin yleisö hurrasi kovaa maaleille, mutta niitäkin mehevämpää ottelunautintoa tarjosi tietysti tappelut. Se huvitti suuresti paljon jääkiekkoa nähnyttä itseäni.
Vegasissa tunnelma oli korkealla. Kaikesta kuitenkin huomasi, että siellä keskiössä on show ja viihde, ei niinkään jääkiekko.
NHL-otteluista puuttuu kokonaan myös yksi eurooppalaisille oleellinen seikka, nimittäin kannustuslaulut. NHL-pelissä yleisöllä on vain kaavoihin kangistuneet, uniset kannustushuudot, kuten vaikkapa "Let's Go Panthers, Let's Go Panthers". Tällaisia kuultiin hieman myös Tampereella.
Euroopassa jokaisella joukkueella on oma laulava fanipäätynsä, ja etenkin Sveitsin ja Saksan liigojen otteluissa tunnelma hallissa on usein aivan järisyttävä. Sen voi aistia jopa videoiden kautta, ja voi vain kuvitella millaista tuollaisessa hornankattilassa on ottelua seurata.
On otettava huomioon, että en ole toistaiseksi käynyt kiekkohullussa Kanadassa katsomassa NHL:ää, joten oma analyysini rajautuu vain keskivertoon Yhdysvalloissa pelattuun NHL-otteluun.
En silti usko, että vaikkapa kiekkohullussa Kanadassakaan, esimerkiksi Montréalista tuttu "Go Habs Go" kuulostaa yhtä vaikuttavalta kuin eurooppalainen hornankattila parhaimmillaan.
Pieni ripaus eurooppalaista tunnelmaa oli havaittavissa Tampereella, ja etenkin lauantain ottelussa yleisö oli varsin äänekästä. Myös aalto kiersi areenaa, ja se on NHL-ottelussa erittäin harvinaista. Kannatuksen kohteena ei kuitenkaan tuntunut olevan erityisesti kumpikaan joukkue, vaan suomalaiset pelaajat Aleksander Barkov etunenässä. Se muutti ottelun tunnelmaa totutusta.
− Kyllä se (yleisö) vähän eroaa (Floridan kotiottelun yleisöstä). Täällä on vähän tällainen eurooppalainen tunnelma, täällä eletään pelissä mukana. Siellä ei lauleta mitään, vaan kannustetaan perusjutuilla. Täällä on enemmän sellaista futismeininkiä, ja se oli hienoa vaihtelua, Barkov kertoi viikonloppuna.
Myös Roope Hintz vertaili hieman yleisöjen eroa, vaikka tappio-ottelun jälkeen sen syvempää analyysiä ei kuultu.
− Dallasissa ei ainakaan hirveän usein tule aaltoja, eikä ylivoimalla kukaan taputa. En tiedä, vähän erilaista, mutta molemmissa on hyvä meininki, Hintz kertoi.
Ei Tampereen ottelut mitään varsinaista ilotulitusta tunnelmaltaan ollut, mutta NHL-otteluksi tunnelma ja kokemus oli hyvällä tasolla. Olemme kuitenkin yleisön suhteen Suomessa onnekkaita, vaikka kirittävää meilläkin on verrattuna muutamaan muuhun Euroopan kiekkoliigaan.
NHL-ottelusta paras tunnelma löytyy varmasti joko jostakin Kanadan kaupungista tai jonkun Yhdysvaltojen Original Six -joukkueen kotiluolasta. Siellä yleisö tuntee lajin, ja joukkueilla on perinteitä. Mitään euroopasta tuttua kannattamista sielläkään ei kuitenkaan koskaan nähdä.
Uskon, että täydelliseen jääkiekko-ottelun tunnelmaan vaaditaan seuraavat neljä tekijää: kannatuskulttuuri, jossa ei jännitetä kannattaa omaa joukkuetta, äänekäs fanijoukko, joka laulaa ja rummuttaa koko ottelun ajan ja lajin läpikotaisin tunteva yleisö, joka osaa reagoida oikeisiin asioihin. Viimeisen silauksen tarjoaa laadukas jääkiekko-ottelu, joka ruokkii yleisöä suorituksillaan.