Ilveksen pelaaja-arviot 2022–23: Takalinjoilla onnistumisia – kärkihyökkääjien tehot sulivat lumien mukana

LIIGA / Artikkeli
Les Lancaster ja Marek Langhamer tekivät Ilves-historiaa.
Kuva © Jarno Hietanen
Tampereen Ilvestä pidettiin yhtenä kauden mestariehdokkaista. Paperilla hyvältä näyttänyt nimilista jatkoi keltavihreää pronssikautta.

Ilveksen kauteen mahtui kaikenlaista. Maalivahdit sekä puolustus onnistuivat hyvin, toisaalta runkosarjassa tehoilleet kärkihyökkääjät pettivät keväällä. Henkisesti joukkue ei ollut valmis, ja peli meni helposti pakottamiseksi. Ilves voitti koko kaudella vain kuudesti, jos vastustaja oli tehnyt avausmaalin.

Arviot on tehty pelaajista, jotka pelasivat Ilves-paidassa vähintään kymmenessä ottelussa. Arviot koskevat vain Ilveksessä pelattuja otteluita.

Maalivahdit

9 ½ Marek Langhamer
Runkosarja: 40 ottelua, 92,38%, 1,83pmk
Pudotuspelit: 9 ottelua, 91,3%, 2,01pmk
Turhaan ei ole Ilves-yhteisö häntä kutsunut "King Marekiksi". Langhamer oli joukkueen tärkein pelaaja ja henkinen selkäranka. Runkosarjassa oli Liigan paras maalivahti ja torjui Ilveksen yhden kauden nollapeliennätyksen uuteen uskoon. Suuntaa ensi kaudeksi Ruotsiin ja jättää ison aukon Ilveksen maalille.

8- Jakub Málek
Runkosarja: 22 ottelua, 90,87%, 2,15pmk
Pudotuspelit: 3 ottelua, 87,04%, 2,39pmk
Nuoren tšekkivahdin alkukausi oli varsin nihkeä, mutta paransi toisella puoliskolla. Joutui välieräsarjassa haastavan paikan eteen Langhamerin loukkaannuttua, mutta tarjosi kuitenkin joukkueelle mahdollisuuden voittoon. Tarvitsee lisää rauhallisuutta ja erityisesti sijoittumisessa vielä kehitettävää.

Puolustajat

Arvioimatta jääneet pelaajat:

MV Ondrej Bizon

P Santeri Airola

P Otto Heinonen

H Joona Korhonen

H Jakub Kos

5+ Karri Aho
Runkosarja: 15 ottelua, 0+0=0, -2
Pelasi suurimman osan kaudesta lainalla HPK:ssa. Ilveksessä jäi rotaatiopuolustajan rooliin ja paikkasi lähinnä loukkaantumisia. Tupsukorvissa oli paljon epävarmempi ja ajoittain ongelmissa omalla puolustusalueella.

6 Kevin Czuczman
Runkosarja: 31 ottelua, 2+4=6, -4
Sukunimi on yllättävän haastava, kuten Antero Mertarantakin sai selostuksissaan huomata. Kanadalaispuolustajalla kesti jonkin aikaa tottua suomalaiseen pelityyliin ja isompaan kaukaloon. Alkoi saada juonesta kiinni ennen kuin loukkaantuminen päätti kauden.

7 ½ Jyrki Jokipakka
Runkosarja: 50 ottelua, 5+14=19, +9
Pudotuspelit: 12 ottelua, 1+4=5, +5
Odotuksiin nähden Jokipakan kausi oli pienoinen pettymys. Runkosarjassa puolustuspelaaminen oli välillä melko heikkoa ja flegmaattista, ainakin hänen kaltaisensa pelaajan maineeseen nähden. Kevään tullen löysi tiikerinsilmän ja oli pudotuspeleissä parhaimmillaan. Ilveksen oma kasvatti matkaa ensi kaudeksi Saksan Mannheimiin.

9 Les Lancaster
Runkosarja: 60 ottelua, 13+34=47, +20
Pudotuspelit: 9 ottelua, 2+5=7, -2
Teki runkosarjassa Ilves-puolustajien yhden kauden piste-ennätyksen. Erinomainen kiekollinen puolustaja, jolla on loistava laukaus. Heikkoudet ovat puolustuspelaamisessa ja fyysisessä pelissä, mutta paransi näillä osa-alueilla edelliskauteen verrattuna. Jatkaa Ilveksessä myös ensi kaudella.

8 Otto Latvala
Runkosarja: 54 ottelua, 2+7=9, +6
Pudotuspelit: 12 ottelua, 0+1=1, -2
Toi Ilveksen joukkueeseen jämäkkyyttä. Puolustava puolustaja pelasi niin alivoimat kuin ottelun loppuhetketkin ja vartioi miehekkäästi oman maalin edustaa. Pelityyliin nähden yllättävän vähän jäähyjä.

9- Leo Lööf
Runkosarja: 55 ottelua, 4+12=16, +22
Pudotuspelit: 12 ottelua, 1+2=3, +1
Lööf oli Ilves-puolustajien parhaimmistoa. Erittäin hyvä kiekon kanssa ja ennen kaikkea pelirohkeus on huima. Hoitaa myös puolustusvelvoitteet hyvin ja jakelee kohtuullisen mojovia taklauksia. Ilveksessä annetut näytöt toivat kauden päätteeksi NHL-sopimuksen.

9 Dominik Mašín
Runkosarja: 36 ottelua, 4+4=8, +4
Pudotuspelit: 12 ottelua, 2+2=4, +5
"Jokainen joukkue haluaa Dominik Mašínin kaltaisen yleispuolustajan kokoonpanoonsa", pohtivat CMoren asiantuntijat Mašínin palattua kaukaloon loukkaantumisensa jälkeen. Todella varmaa suorittamista illasta toiseen. Vahvuudet ovat puolustuspäässä, mutta pystyi edistämään Ilveksen hyökkäyspelaamistakin. Pudotuspeleissä ainoa ilvesläinen, jonka keskimääräinen peliaika ottelua kohden oli yli 20 minuuttia.

6 Greg Moro
Runkosarja: 10 ottelua, 0+1=1, +5
Pudotuspelit: 3 ottelua, 0+0=0, 0
Hankittiin tuomaan leveyttä loukkaantumisten varalle. Suoriutui tyydyttävästi pelaamissaan otteluissa. Enemmän huomiota keräsi kuitenkin miehen sukunimi kuin peliotteet.

8 Jarkko Parikka
Runkosarja: 48 ottelua, 3+8=11, +24
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+0=0, 0
Runkosarjassa puolustajien paras plus-miinus-tilasto koko Liigassa. Lancasterin kanssa muodosti varsin tasapainoisen pakkiparin. Parikka on varma suorittaja, jolta harvemmin näkee isoja virheitä. Pudotuspeleissä kärsi mitä ilmeisimmin loukkaantumisesta eikä pystynyt pelaamaan kovin paljoa.

6 ½ Tuomas Salmela
Runkosarja: 34 ottelua, 1+2=3, +8
Pudotuspelit: 6 ottelua, 0+1=1, +2
Salmela jakaa mielipiteitä yleisön keskuudessa. Fyysisenä pelaajana hyödyllinen tiukoissa väännöissä, mutta puutteet tulevat kiekollisena esiin. Toisinaan avaussyötöt jättivät toivomisen varaa, ja sortui välillä turhiin jäähyihin. Pelannut Ilveksessä jo niin monta kautta, että seurajohto tietää, mitä Salmelalta saa.

7- Filip Westerlund
Runkosarja: 20 ottelua, 2+2=4, +2
Pudotuspelit: 10 ottelua, 1+1=2, -2
Tuli HV71:stä kesken kauden. Aluksi pelissä oli paljon haparointia, ja esimerkiksi merkkausvirheitä sattui omassa päässä melko paljon. Luisteluvoimainen puolustaja paransi kauden loppua kohden otteitaan ja pääsi pudotuspeleissä pelaamaan myös ylivoimaa Lancasterin ollessa sivussa.

Hyökkääjät

6 Samu Bau
Runkosarja: 25 ottelua, 1+1=2, 0
Pudotuspelit: 3 ottelua, 0+1=1, +2
Nousi Liiga-joukkueen matkaan hieman yllättäen. Vakiinnutti vuodenvaihteessa paikkansa pelaavassa kokoonpanossa, mutta kevään tullen ei vielä ihan puhti riittänyt. Pelasi tasaista peruspeliä ja luistelee pitkäksi mieheksi hyvin. Kauden kohokohtana uran avausmaali TPS:ää vastaan.

8 Henrik Haapala
Runkosarja: 47 ottelua, 15+32=47, +9
Pudotuspelit: 11 ottelua, 2+1=3, -2
47 ottelussa yhtä monta tehopistettä. Pystyy oivaltaviin ratkaisuihin kiekollisena. Pisteet syntyivät jaksoittain, ja välillä oli pitkiä kuivia kausia. Pudotuspeleissä katosi pelin kuvasta. Ensimmäinen kausi pitkään aikaan, kun pystyi pelaamaan näinkin paljon.

9 Joona Ikonen
Runkosarja: 54 ottelua, 23+22=45, +9
Pudotuspelit: 12 ottelua, 5+4=9, +1
Ilveksen maalitykki. Loistava maalitahti hyytyi runkosarjan puolenvälin jälkeen, mutta 23 maalia on silti erinomainen suoritus. Pudotuspeleissä verkko heilui myös kiitettävästi. Maalitehtailu ei ollut pois Ikosen muista vahvuuksista, kuten puolustus- ja alivoimapelaamisesta. On erittäin kokonaisvaltainen pelaaja.

8 Petri Kontiola
Runkosarja: 58 ottelua, 12+39=51, 0
Pudotuspelit: 12 ottelua, 1+3=4, -4
Pelasi loistavan runkosarjan. Pudotuspeleissä kuitenkin "Konnan" johtama ykkösketju vajosi varjojen maille. Koko kauden kuva Kontiolan tapauksessa tiivistyi oikeastaan ylivoimapeliin: ajoittain jakeli huikeita syöttöjä, mutta toisinaan hukkasi kiekon vastustajalle melko helposti. Vaikka mestaruutta ei tullutkaan, pääsi lopettamaan kunnioitettavan uransa voitolla.

8- Jarno Koskiranta
Runkosarja: 19 ottelua, 1+3=4, +5
Pudotuspelit: 11 ottelua, 2+3=5, +4
Ilveksen täsmähankinta siirtorajalla. Pääsi pelaamaan omilla vahvuuksillaan ja toi joukkueeseen sitä, mitä häneltä odotettiin. Muodosti yhdessä Eetu Päkkilän ja Santeri Virtasen kanssa Ilveksen parhaan ketjun pudotuspeleissä. Myös Koskirannan pelaajaura päättyi tähän kauteen.

5+ Panu Mieho
Runkosarja: 23 ottelua, 2+5=7, +3
Mieho ei pystynyt pelaamaan yhtä hyvällä tasolla kuin aiemmilla kausilla. Tehopisteitä kertyi kohtuullinen määrä, mutta putosi vakiokokoonpanon ulkopuolelle. Lähti kesken kauden Ruotsiin hakemaan uutta nostetta uralleen.

9 Matias Mäntykivi
Runkosarja: 60 ottelua, 12+21=33, +9
Pudotuspelit: 12 ottelua, 3+9=12, +6
Kohtuullinen runkosarja pisteiden valossa. Välillä oli pitkiä tehottomia jaksoja, mutta silloinkin pelasi muilla osa-alueilla varsin kelvollisesti. Pudotuspeleissä Ilveksen paras pistemies. On erittäin näppärä kiekon kanssa ja pystyy pitämään kiekkoa ahtaissa paikoissa. Hankki omalla mailataituruudellaan vastustajalle lukuisia jäähyjä. Ainoa Ilves-pelaaja, joka pelasi kaikki kauden ottelut.

7 Jani Nyman
Runkosarja: 29 ottelua, 10+4=14, 0
Pudotuspelit: 6 ottelua, 0+1=1, +1
Nousujohteinen kausi otti takapakkia pidemmän loukkaantumisen seurauksena. Nälkää nuorella miehellä ainakin riittää. Kun muu joukkue välillä turhaan karttoi laukomista, kiskoi Nyman kiekkoa maalille heti paikan tultua. Hyvä kesäharjoittelu alle ja voi hyvin ylittää 20 maalin rajan ensi kaudella, jos ei jo lähde Pohjois-Amerikkaan.

4 Joonas Oden
Runkosarja: 16 ottelua, 0+3=3, -5
Odenin kausi oli pannukakku. Pelillinen anti jäi olemattomaksi. Mitä tapahtui nuorelle pelaajalle, joka viime kaudella iski 29 tehopistettä? Siirtyi SaiPaan kesken kauden.

8 Eetu Päkkilä
Runkosarja: 54 ottelua, 9+9=18, +13
Pudotuspelit: 12 ottelua, 1+3=4, +3
Päkkilä oli yksi kauden onnistujista. Oli omassa roolissaan erinomainen. Nopea ja työteliäs pelaaja sai usein karvattua kiekon pois vastustajalta. Sai myös paljon alivoimavastuuta. Paikkasi kärkihyökkääjiä kauden aikana onnistuneesti moneen otteeseen.

5 Miro Ruokonen
Runkosarja: 28 ottelua, 2+1=3, +2
Pudotuspelit: 1 ottelu, 0+0=0, -1
Kausi ei ollut varmasti sitä, mitä Ruokonen tai Ilves odotti. Kaudesta muotoutui todella rikkonainen, ja epäselväksi jäi, oliko hän loukkaantuneena vai eikö yksinkertaisesti mahtunut kokoonpanoon. Purki kauden päätteeksi sopimuksensa Ilveksen kanssa ja palasi HPK:hon.

8+ Aku Räty
Runkosarja: 53 ottelua, 18+24=42, +26
Pudotuspelit: 10 ottelua, 1+0=1, -5
Otti Ilveksessä seuraavan askeleen urallaan. Paikka löytyi lopulta ykkösketjusta, jossa pelasi erinomaisen runkosarjan. Liigan paras plus-miinus-tilasto runkosarjassa. Pudotuspeleissä kokemuksen puute tuli esille, eikä ensimmäisen ottelun jälkeen saanut tehopistemerkintöjä. Suunta on nyt kuitenkin oikea matkalla kirkkaampiin valoihin.

7 Balázs Sebők
Runkosarja: 53 ottelua, 5+15=20, +14
Pudotuspelit: 10 ottelua, 1+3=4, -1
Unkarilaishyökkääjä ei yltänyt viime kausien tasolleen. Sopivaa ketjukoostumusta ei oikein tuntunut löytyvän, mikä varmasti vaikeutti pelaamista entisestään. Kärkisentterin odotuksiin nähden oli pettymys. 

8 Eemeli Suomi
Runkosarja: 46 ottelua, 11+25=36, +7
Pudotuspelit: 12 ottelua, 3+6=9, -2
Kausi oli joukkueen kapteenille vaikea. Pistelukema oli heikoin kuuteen vuoteen, tosin 36 pistettä 46 ottelussa on silti varsin kelvollinen. Hyvän alkukauden jälkeen tasaista puurtamista, muttei mitään ihmetekoja. Pudotuspeleissä palasi tasolleen, ja oli Ässät-sarjassa parhaimmillaan. Vielä ei Suomi kyennyt johdattamaan Ilvestä mestaruuteen.

9- Tommi Tikka
Runkosarja: 53 ottelua, 17+13=30, +8
Pudotuspelit: 12 ottelua, 3+5=8, +1
Kahden suunnan keskushyökkääjä pelasi mainion kauden ja pääsi pukemaan myös Leijonat-paidan ylleen. Hoiti velvoitteensa kummassakin päässä kaukaloa tunnollisesti, ja voitti hyvällä prosentilla aloituksia. Henkilökohtainen maali- ja piste-ennätys menivät samalla uusiksi. Myös tommitikkamaiset ylilyönnit jäivät vähäisiksi, joskin niistä räikein sattui huonoon aikaan välieräsarjan ratkaisseeseen otteluun.

6- Eetu Tuulola
Runkosarja: 54 ottelua, 5+9=14, +1
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+0=0, 0
Moni odotti Tuulolalta tulosta, mutta toisin kävi. Iski maalin heti kauden avauksessa, mutta pelasi sen jälkeen 47 ottelua ilman maalia. Putosi jämärooliin, eikä runkosarjan lopun onnistumisetkaan tuntuneet enää muuttavan kauden suuntaa. Yritti parhaansa, mutta tällä tasolla pelkkä yritys ei valitettavasti riitä. Alaketjuissa ei ollut katastrofi, mutta alun perinkään ei olisi kuulunut olla siellä.

7 ½ Santeri Virtanen
Runkosarja: 43 ottelua, 4+9=13, +11
Pudotuspelit: 12 ottelua, 3+2=5, +4
Parina edelliskautena vakavista terveyshuolista kärsinyt Virtanen pääsi vihdoin pelaamaan normaalin kauden. Tasainen suorittaja, joka tekee kaikkensa joukkueen menestymisen eteen. Ei suurempia virheitä, mutta pystyy vielä parempaankin. Pronssimitalin ratkaissut voittomaali meni oikeaan osoitteeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle