JYPin kausi päättyi runkosarjaan. Joukkue paransi edellisvuoden sijoitustaan, mutta se ei varmasti lämmitä jyväskyläläisiä. Viime kaudella joukkue jäi ensimmäistä kertaa sarjajumboksi.
Synkkyyden keskellä nähtiin yksittäisiä suonenvetoja ja pilkahduksia. JYPin alkukausi oli hyvä, mutta mitä lähemmäksi joulua mentiin, alkoivat vaikeudet lisääntymään. Juha-Pekka Hytösen jäähyväisottelu oli yksi kauden valopilkuista. Myös runkosarjan loppu jätti hyvän kuvan hurrikaanipaitojen periksiantamattomuudesta. JYP kiusasi isompiaan viimeisillä kierroksilla, kun se pääsi pelaamaan paineettomasti pudotuspelihaaveiden kaatumisen johdosta.
Tämän kauden kirkkaimmaksi tarinaksi JYPin paidasta nousee yksi nimi ylitse muiden: syksyn sensaatio Joakim Kemell. Nuoren hyökkääjän syksy oli mieletön. Hän johti ennen loukkaantumistaan Liigan piste- ja maalipörssiä. Loukkaantuminen kuitenkin pilasi Kemellin kauden, eikä mies ole sen jälkeen ollut ihan entisensä.
Myös osa JYPin ulkomaalaishankinnoista nousi joukkueen kantaviksi voimiksi. Liigan maalipörssin voitosta kamppaillut Reid Gardiner takoi ison osan JYPin maaleista ennen siirtymistään HIFK:hon. Ykköstorjujaksi hankittu Konstantin Šostak seisoi välillä päälläänkin, mutta se ei JYPiä luvattuun maahan vienyt. Myös ruotsalaishyökkääjä Adam Brodecki paljastui ihan hyväksi hankinnaksi.
Braden Christofferista jäi ristiriitainen mielikuva. Christofferista tulee mieleen Boston Bruinsia edustava NHL-hyökkääjä Brad Marchand. Heissä on paljonkin samaa, muutakin kuin pelinumero. Kanadalainen taitaa pisteiden teon lisäksi, myös likaisen pelin.
Hurrikaanipaitojen kautta kuvaa hyvin se, että ovi kävi jatkuvasti molempiin suuntiin. Välillä oli hankalaa pysyä kärryillä ketkä seuran värejä kantavat. Kansaa kohauttanein siirto tapahtui tammikuussa, kun kohuhyökkääjä Brad Lambert palasi kasvattajaseuraansa Lahden Pelicansiin.
JYPissä pelasi kuluneella kaudella 51 pelaajaa. Tässä jutussa käsittelyssä ovat eniten pelanneet yksilöt. Hurrikaanipaidat joutuivat lainaamaan tukalassa tilanteessa pelaajia lyhyellä varoitusajalla ympäri Suomea.
Maalivahdit
6
Markus Ruusu
28 ottelua, 88,61 %, 3,30 pmk
Lähti kauteen selkeänä ykkösvahtina, mutta ei pystynyt kantamaan ykkömaalivahdin viittaa. JYP paikkasi maalivahtiongelmaansa hankkien Šostakin, ja täten Ruusun työt maalinsuulla loppuivat. Ruusu siirtyi kesken kauden Ruotsiin.
8,5
Konstantin Šostak
31 ottelua, 90,02 %, 3,26 pmk
Kesken kauden JYPiä pelastamaan tullut valkovenäläinen teki sen minkä pystyi, mutta ei yksin onnistunut kantamaan hurrikaanipaitoja illasta toiseen. Torjuntatyyliltään yksi sarjan viihdyttävimmistä.
Puolustajat
7
Valtteri Kakkonen
49 ottelua, 2+2=4, -22
Puolustuksen soturi blokkasi laukauksia ja väänsi kovalla tunteella. Kehityskohteena voisi olla kiekollinen peli, omissa soi myös liian usein.
8,5
Anttoni Honka
57 ottelua, 6+31=37, -23
Nuoresta iästään huolimatta kuului JYPin kokeineimpiin puolustajiin. Häntä voisi myös tituleerata puolustuksen kapellimestarina. Liikaa soi edelleen omissa, mutta kiekollinen peli on hyvällä tasolla. Omassa päässä kiekottomana usein aika hukassa.
8
Ville Ottavainen
44 ottelua, 6+8=14, -4
Kehittyy jatkuvasti. Viime kesänä NHL-varauksen saanut roikale pelaa hyvin kiekon kanssa ja fyysisesti. Liikkuu myös hyvin isoon kokoonsa nähden. Hänestä voi tulla vielä kova nimi!
6
Eetu Peltola
53 ottelua, 3+7=10, +1
Todella arka kiekon kanssa. Sattui pitkin kautta typeriä virheitä. Ottaa herkästi myös jäähyjä. Fyysisyydestä plussaa.
6
Jan Ščotka
51 ottelua, 1+7=8, -14
Tšekin maajoukkuemieheltä ensimmäinen kausi Suomessa, tai edes kotimaansa ulkopuolella, ei mennyt ihan nappiin. Hänet nimettiin joukkueen kapteeniksi, mutta hän ei pystynyt kantamaan pelillisen johtajan viittaa nuoressa joukkueessa. Sopimus myös ensi kaudesta. Kapteenin C-kirjain ainakin tulisi ottaa pois. Keventäisikö se miehen taakkaa ensi kaudelle?
6,5
Niko Seppälä
39 ottelua, 1+7=8, -9
Hyvää ja jämäkkää peliä omassa päässä. Kaipaisi tasaisemmin peliaikaa, jotta pystyisi parempiin suorituksiin.
6,5
Aleksi Salonen
56 ottelua, 1+6=7, -30
Lempinimi Sählä kertoo jo paljon. Taisteluilme on toki hyvä illasta toiseen miehen roikkuessa vastustajan hyökkääjien niskassa, mutta plus-minus-tilasto kertoo kaiken oleellisen. Omissa soi aivan liikaa. Tarvitsisi rinnalleen luotettavan oman pään luudan.
5,5
Andrew O'Brien
28 ottelua, 1+4=5, -18
Epäonnistunut hankinta oman pään poliisiksi. Todella jäähyherkkä pelaaja ja motivaatio mureni kauden edetessä.
Hyökkääjät
8
Jerry Turkulainen
53 ottelua, 16+22=38, -22
Takuuvarma kärkiketjujen tuloksentekijä. Toki tämä kausi oli aiempiin kausiin verrattuna vähän vaisumpi. Oli vailla parempia ketjukavereita.
7,5
Braden Christoffer
57 ottelua, 12+21=33, -22
Todella ristiriitaiset fiilikset tästä kaverista. Osaa tehdä pisteitä, mutta samalla voitti myös Liigan jäähypörssin. Kärkiketjuihin hankittu kanadalainen sai illasta toiseen käsittämättömiä aivopieruja, joista usein tuli kutsu rangaistuaitioon.
9
Reid Gardiner
48 ottelua, 18+11=29, -16
Maalipörssin voitosta kamppaillut maalitykki oli JYPiltä oivallinen löytö. Kaipaisi kuitenkin tulitukea, ei pysty yksin maaleillaan kantamaan illasta toiseen. Siirtyi HIFK:hon kesken kauden JYPin pudotuspelihaaveiden murenemisen johdosta. Palaa ensi kaudeksi Jyväskylään, mutta pysyykö kauden loppuun saakka?
8
Adam Brodecki
52 ottelua, 15+13=28, -9
Juonikas ruotsalainen paljastui jopa ihan hyväksi hankinnaksi. Teki pisteitä mukavasti ja ihastutti katsojat mitä ihmeellisimmilläkin tempuilla. Voisiko sanoa Ruotsin omaksi Juhamatti Aaltoseksi? Tällaisia pelaajia lisää Liigaan!
7,5
Antti Kalapudas
42 ottelua, 5+22=27, -17
Lähti kauteen ykkössentterinä ja pelasi ihan hyvin. Kärpät hankki kuitenkin oman poikansa kotiin kesken kauden. Olisi JYPissä tarvinnut tulitukea rinnalleen.
8
Mikko Salmio
53 ottelua, 2+3=5, -19
Kantoi hyvin oman roolinsa toistaiseksi viimeisellä kaudellaan kasvattajaseurassaan. Ainoastaan tehot jäivät uupumaan, vaikka Salmio ei ikinä mikään pistenikkari ole ollutkaan.
7,5
Samuel Valkeejärvi
53 ottelua, 6+10=16, -14
Nuori raataja, jossa näkee potentiaalin. Etenkin syksyllä oli osana JYPin vaarallisinta kenttää Heleniuksen sekä Kemellin rinnalla. Ajoittaisia hienoja suorituksia. Kaipaa tasaisuutta.
8
Severi Lahtinen
52 ottelua, 6+18=24, -14
Tämän kauden yksi hienoimmista kasvutarinoista. Lahtisella oli vaikeuksia alkukaudesta mahtua pelaavaan kokoonpanoon, mutta alun vaikeudet selätettyään hänestä on noussut todellinen soturi. Ennen hänet oltiin tunnettu vain pehmeistä käsistään.
7,5
Samuel Helenius
48 ottelua, 3+6=9, -7
AHL:ään kauden päätteeksi siirtyvä rymistelijä pelasi ehkä vähän väärässä sarjassa. Toki miesten pelit toivat arvokasta kokemusta, mutta kovasta pelistä syttyvä nuorukainen joutui välillä ehkä vähän himmaamaan tilanteissa rangaistusten pelossa. Suoritti oman roolinsa vähimmäisvaatimukset. Voisi kuvitella, että hänen pelityylinsä sopii paremmin Pohjois-Amerikkaan.
7
Samuel Salonen
11 ottelua, 2+3=5, -4
Tapparasta lainalle JYPiin siirtynyt hyökkääjä toi jämäkkyyttä loppukauden peleihin. Ei saanut kuitenkaan ihmeitä aikaan, vaikka yhteispeli Severi Lahtisen kanssa näytti sujuvan mallikkaasti.
6,5
Jere-Matias Alanen
40 ottelua, 2+2=4, -10
Mestiksestä Liigaan noussut Alanen pelasi kauden nelosketjun keskellä, ja rooli jäi vähäiseksi. Viimeisenä Mestis-kautenaan Alanen valittin kauden parhaaksi pelaajaksi. Todellinen läpimurto Liigassa on kuitenkin vielä tekemättä.
9
Joakim Kemell
39 ottelua, 15+8=23, -13
Joukkueen mielenkiintoisin yksilö. Tulevan kesän NHL-varaustilaisuuden kärkinimeksi povattu Kemell teki vaikutuksen Hippoksen lisäksi koko suomalaiseen kiekkoyleisöön. Rikkonainen kausi oli iso kolaus. Mikäli tuleva NHL-seura sen sallii, niin Kemellille tekisi hyvää saada nyt hyvin treenattu kesä alleen. Kesän jälkeen hyvää tekisi myös se, että hän saisi pelata vielä ainakin yhden ehjän kauden Suomessa ennen siirtymistään isompiin ympyröihin.
7
Rasmus Heljanko
37 ottelua, 3+8=11, -9
On vaikeaa ymmärtää sitä, miksi JYP tarjosi kesken kauden HIFK:sta tulleelle Heljangolle kahden vuoden jatkosopimuksen. Toki Heljanko luistelee hyvin, mutta ei hän varsinaisesti kärkiketjuihin tuo merkittävää tuloksentekovoimaa. Häntä on myös vaikea kuvitella alempien ketjujen työmyyräksi. Tämän pelaajan identiteetti on vähän mysteeri.
7,5
Patrik Siikanen
30 ottelua, 7+5=12, -14
Loukkaantumisista kärsinyt Siikanen ei oikein missään vaiheessa päässyt pidempiä jaksoja pelaamaan. Päästessään pelaamaan esitti voimahyökkääjä kuitenkin hyviä otteita. Etenkin Reid Gardinerin rinnalla peli kulki mallikkaasti. Siikanen−Gardiner kaksikolla on sopimukset myös ensi kaudesta. Ehjinä ollessaan tässä voi olla tuhoisa tutkapari.
6
Santeri Koskela
26 ottelua, 0+2=2, -14
Pelasi pääsääntöisesti U20-joukkueen mukana, mutta päästessään Liiga-joukkueen vahvuuteen toi lisävirtaa joukkueeseen. En sanoisi kuitenkaan, että kysessä on vielä Liiga-tason pelaaja.
5
Brad Lambert
24 ottelua, 2+4=6, -10
Kaukalossa yksinyrittämistä ja kaukalon ulkopuolella jatkuvan spekulaation kohde. Jäi mieleen lähinnä siirtohuhuistaan ja lööpeistään. Ei antanut joukkueelle juuri mitään, ja hänen tulevaisuudelle pelaamisensa rasitti seuran kilpailukykyä.
7
Anton Stråka
14 ottelua, 2+1=3, -6
Tuli tuttuun seuraan lainalle JYPin kärsiessä sairasteluista. Täytti oman roolinsa, mutta ei tarjonnut ihmeitä. Pari vuotta muualla oli kasvattanut hänestä valmiimman pelaajan kantamaan rooliaan. Voisi kuvitella, että JYPillä olisi käyttöä hänelle myös jatkossa alempiin ketjuihin.