Kausiennakko: Karlssonilla vahvistunut Sharks on valmis voittamaan

NHL / Artikkeli
Brent Burns ja Joe Pavelski muodostivat viime kaudella Sharksin pistekärjen.
Kuva © Getty Images
San Jose Sharks menetti kesän aikana paljon, mutta sai vielä enemmän. Kokoonpanon aukkokohdat paikattiin omilla lupauksilla sekä Erik Karlssonilla, ja joukkue onkin nyt valmiimpi kuin koskaan menemään päätyyn saakka.

San Jose Sharks on joukkue, joka on tottunut menestymään: kuluvalla vuosikymmenellä haiparvi on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle vain kerran, mutta tätäkin notkahdusta seurasi upea, Stanley Cup -finaaleihin huipentunut kausi 2015–16.

Stanley Cup on kuitenkin vuosi toisensa perään jäänyt vain haaveeksi, mutta tämän kesän siirtomarkkinoilla joukkue osoitti olevansa valmis viimeisen ratkaisevan askeleen ottamiseen sen värvätessä riveihinsä Erik Karlssonin.

Kesän aikana joukkue menetti enemmän palasia kuin sai, mutta menestyshaaveita ajatellen yhteenlaskun summa on kuitenkin positiivinen, sillä edes Karlsson-kaupassa joukkue ei joutunut luopumaan keskeisistä rakennuspalikoistaan.

Mikkel Bødkerin, Chris Tierneyn, Paul Martinin ja Joel Wardin poistumisista huolimatta sekä joukkueen puolustus että hyökkäys pursuavat nuoria lahjakkuuksia, joille kaikille ei riitä näiden ansaitsemia näytönpaikkoja.

Maalivahdit

Sharksin maalivahtiosaston muodostava tandem Martin Jones ja Aaron Dell ei välttämättä lukeudu liigan valovoimaisimpiin torjujakaksikoihin, muttei missään tapauksessa heikoimpiinkaan.

Tilastojen valossa kanadalaiskaksikko ei aivan hätyyttele liigan kärkitorjujien tasoa, mutta varsinkin Jonesilla on siihen osaamisensa puolesta täysi mahdollisuus, jos joukkue vain tiivistää puolustustaan ja pelaa vastustajan pois laukaisupaikoilta aiemmin nähtyä tehokkaammin.

Joukkuetta vastaan lauottiin nimittäin tasakentällisin koko liigan seitsemänneksi eniten.

Sharksin maalivahtitilanteen riskialttius piilee kuitenkin siinä, ettei se kestä loukkaantumisia. Siinä missä Jones on pelannut jo kolme yli 60 ottelun kautta peräjälkeen, on Dell saanut parhaimmillaankin torjuntavastuuta vain 29 ottelun verran yhden kauden aikana. Kelpo kakkosmaalivahdin näytöt päävastuunkantajana ovat siis sangen ohkaiset.

Kun yhtälöön lisätään se tosiasia, että AHL:ssä pelaava Antoine Bibeau on kahta kaudella 2016–17 Toronto Maple Leafsin paidassa pelattua ottelua lukuun ottamatta NHL-tasolla katsomaton kortti, voi Jonesin mahdollisen loukkaantumisen seurauksia vain arvailla.

Puolustus

Karlssonin hankinnan myötä Sharksilla on käytössään yksi liigan vahvimmista ja tulivoimaisimmista puolustuksista. NHL:n parhaita hyökkääviä puolustajia, Brent Burnsia ja Karlssonia, on harjoituskaudella peluutettu eri pakkipareissa, mikä tarkoittanee sitä, että Sharksin vyöryessä hyökkäykseen sillä on peräti kaksi pakkiparia, joista lohkaista ylimääräinen ja äärimmäisen vaarallinen hyökkääjä hyökkäystä tukemaan.

Tämän lisäksi Karlsson tuo oman lisänsä myös joukkueen ylivoimakoostumusten suunnitteluun.

Burnsin ja Karlssonin hyökkäyshaluja tasapainottavat oivallisesti viime kaudella piste-ennätyksensä tehnyt Justin Braun, Brenden Dillon sekä Marc-Édouard Vlasic, yksi liigan parhaista puolustavista puolustajista, joten puolustuksen pelipaikat on pitkälti sementoitu.

Jatkosopimuksesta sekä paikasta kokoonpanossa sen sijaan kamppailevat AHL:ssä kelpo jälkeä tehneet Joakim Ryan sekä Tim Heed, joiden ei voi odottaa saavan merkittävästi vastuuta ilman kärkipelaajien loukkaantumisia.

Hyökkäys

Sharks-hyökkäys pullistelee erinomaisia rakennuspalikoita, joista kasattava taideteos kuitenkin hakee vielä muotoaan keskushyökkääjien osalta. Joe Thorntonin oltua viime kaudella loukkaantuneena sivussa keskushyökkääjän tontilla peluutettiin niin Tomáš Hertliä, Logan Couturea kuin Joe Pavelskiakin.

Nyt Thorntonin ollessa terveenä on kuitenkin todennäköistä, että sekä Pavelski että Hertl palaavat laitahyökkääjän tontille. Thorntonin ja Couturen takana kolmossentterin paikalla siipiensä kantavuutta päässee ainakin aluksi kokeilemaan harjoituskaudella vahvoja näyttöjä antanut Antti Suomela.

Sharks oli viime kaudella NHL:n ahkerimmin laukovia joukkueita, mutta maalimäärät olivat sarjan keskikastia. Käyrä kuitenkin kääntyi hiljalleen nousuun kevään edetessä – osaltaan myös Evander Kanen hankinnan myötä.

Aiemmin urallaan enemmän tai vähemmän tuuliajolla olleen Kanen pistetahti ottikin askeleen kohti parempaa hänen siirryttyään Kaliforniaan, ja hänen voi odottaa jatkavan kyseisellä polulla alkavalla kaudellakin.

Burnsin jäljessä joukkueen viimekautisen pistekärjen täydentäneet Couture ja Pavelski ovat tulevallakin kaudella ensisijaisessa tulosvastuussa, mutta taustalta on syytä odottaa tulitukea: vastikään nelivuotisen jatkosopimuksen solmineella Hertlillä on edelleenkin varaa kiristää ruuvia ja ylittää 50 pisteen raja ensimmäistä kertaa urallaan.

Merkittävä osa Sharks-hyökkääjistä aloittaa sopimuksensa viimeisen kauden, ja kamppailu jatkosopimuksista tulee olemaan kovaa.

Vahvoilla tässä taistossa ovat tulokassopimustensa viimeistä kautta aloittavat ja nousujohteista tuloskuntoa osoittaneet Kevin Labanc ja Timo Meier, joita peluutettiin jo viime kaudella kärkiketjuissa ja jotka todennäköisesti ottavat kehityksessään seuraavan harppauksen eteenpäin.

Niin ikään Joonas Donskoi aloittaa sopimuksensa viimeisen kauden, mutta tulosta on tultava viime kautta tasaisemmin, jotta taistelu peliajasta sekä jatkosopimuksesta kääntyisi raahelaisen voitoksi. Donskoi aloittaneekin kautensa kolmosketjun laidassa.

Hyökkäyskaluston villi kortti on kuitenkin Marcus Sörensen, joka esiintyi edukseen erityisesti viime kevään pudotuspeleissä, kun ruotsalainen nakutti kymmeneen otteluun neljä maalia ja yhteensä viisi tehopistettä.

Viimeisen sopimuskautensa aloittavan Sörensenin tie kärkiketjuihin ja suurempaan vastuuseen näyttää kuitenkin tällä hetkellä tukkoiselta.

Keskeiset kehityskohteet viime kaudesta

Kesän menetykset Sharks kykeni paikkaamaan omilla lupauksillaan, joille on nyt tarjolla edes hiukan enemmän vastuuta kuin aiemmin.

Nousujohteista kehitystä osoittaneiden nuorten – muun hyökkäyksen ohella – on kuitenkin parannettava viimeistelyään, sillä NHL:n neljänneksi eniten tasakentällisin laukovan joukkueen tittelistä huolimatta maalimäärä ei riitä liigan kärkikymmenikköön.

Lisäksi Sharksilla riittää petrattavaa laukaisunhallinnassa, sillä vaikka joukkue laukookin hanakasti, se myös päästää todella paljon laukauksia, mikä kasaa paineita Jonesin ja Dellin niskaan.

Äärimmäisen hyökkäysorientoituneen Karlssonin hankinta puolustukseen ei suoranaisesti ratkaise tätä ongelmaa, mutta toisaalta ruotsalaistaiturin kyky kääntää puolustus hyökkäykseksi liikkeellään ja kiekollisella osaamisellaan saattaa sittenkin vähentää omaan päähän kohdistuvaa painetta.

Karlsson on niin ikään merkittävä parannus Sharksin jossain määrin sakanneeseen ylivoimapeliin, ja hänen viivamiehen osaamisensa voidaan odottaa hilaavan haiparven keskinkertaisen ylivoimatehokkuuden lähemmäksi liigan kärkeä.

Ruotsalaisen mukana Sharks sai myös lisää jalkoja, pelinopeutta ja valmiutta nopeisiin kääntöihin, mikä oli enemmän kuin tarpeen viime pudotuspelikevään valossa.

Ensimmäisellä kierroksella Sharks vielä luisteli romuluiselta Anaheim Ducksilta jalat alta, mutta seuraavalla kierroksella Vegas Golden Knightsin polkukoneet tekivät puolestaan selvää jälkeä haiparvesta. 

Tyynenmeren divisioonan kestomenestyjä Sharksin runko on ollut pitkään kasassa ja syystä: kokoonpanon perinpohjaiseen myllertämiseen ei ole ollut tarvetta, ja joukkueessa onkin sopivassa suhteessa veteraanien vankkaa kokemusta sekä nuoruuden intoa. Kuitenkin Karlssonin hankinta kielii siitä, että tällä kaudella joukkue on valmis menemään päätyyn asti.

Sharks taistelee Tyynenmeren divisioonan sijoista 1–2.

» Lähetä palautetta toimitukselle