Pohjoisamerikkalaisten ollessa Suomen kanssa toisessa lohkossa, on A-lohko eurooppalaisten mittelö. Kun tarkastellaan osallistujamaiden voimasuhteita, voitaneen todeta B-lohkossa olevan hieman suurempi määrä potentiaalisia menesttyjiä.
Sveitsi tekee todellista tuloaan isojen kiekkomaiden joukkoon eikä Slovakiakaan ole sieltä vielä täysin pudonnut.
Iso-Britannia
Viimeaikainen menestys
Iso-Britannia lähtee turnaukseen historiansa korkeimmalta ranking-sijoitukselta, nimittäin paikalta 19. Edellisessä turnauksessa britit sijoittuivat omassa lohkossaan toiseksi viimeisiksi tasapisteisiin pudonneen Ranskan kanssa.
Jatkon A-sarjassa Team GB:lle takasi jatkoaikavoitto keskinäisestä ottelusta Ranskaa vastaan. Nämä olivat samalla joukkueen ainoat pisteet.
Jatkoajan näkemys
Joukkue koostuu enimmäkseen kotimaan sarjoja kiertäneistä pelaajista.
Kokemusta muista liigoista tuovat Mark Richardson (DEL2), jo juniori-ikäisenä Ruotsiin siirtynyt Samuel Duggan, lukuisia maita ja sarjoja kiertänyt Brendan Connolly sekä Graz 99ersissä ICEHL:ää yli 90:n torjuntaprosentilla pelannut Ben Bowns.
Jumbosijan välttäminen olisi Iso-Britannian jääkiekkohistoriassa lähes mestaruuteen vertautuva temppu. Päävastukset ovat Tanska ja Valko-Venäjä. Brittien kannalta valitettavasti kristallipallo kertoo, että juhlat ovat ohi.
Kisakokoonpano
Iso-Britannian kisakokoonpano löytyy täältä.
Ruotsi
Viimeaikainen menestys
Kestomenestyjä Ruotsin viimeaikaiset esitykset MM-kisoissa ovat ailahdelleet melkoisesti. Vaikka viiteen vuoteen mahtuukin kaksi maailmanmestaruutta, on joukkue myös kolmasti pudonnut jo neljännesfinaaleissa.
Edellisissä kisoissa 2019 nimenomaan Suomi matkallaan maailmanmestariksi lähetti läntiset naapurinsa jatkoaikavoitolla kotiin ennen mitalipelien alkamista.
Jatkoajan näkemys
Päävalmentajaksi noussut Johan Garpenlöv on haastavan tilanteen edessä. Kuningaskunta vaatii mestaruutta, mutta eväät siihen ovat tänä vuonna liian köykäiset. Vaikka Tre Kronor saikin viisi pelaajaa NHL:stä, jäivät isoimmat vonkaleet rapakon taakse joko loukkaantumisten tai kieltäytymisten vuoksi.
Ruotsin taso toki riittää jälleen pudotuspeleihin, mutta edes hannuhanhimainen tuuri ei tälläkään kertaa vie joukkuetta neljännesfinaaleja pidemmälle.
Kisakokoonpano
Ruotsin kisakokoonpano löytyy täältä.
Slovakia
Viimeaikainen menestys
Kevään 2012 hopeamitalin jälkeen Slovakia on pudonnut lähinnä kamppailemaan säilymisestä A-sarjassa. Seitsemästä viimeisimmästä kisoista on sijoituksena ollut yhdeksäs eli voidaan hymyssä suin sanoa Slovakian vakiinnuttaneen paikkansa kansainvälisessä kiekkoilussa.
Vaikka menestystä ei ole tullut, on joukkueesta aina löytynyt hyviä pelaajia. Hankaluutena on ollut saada pelaajat sitoutumaan yhteiseen pelisuunnitelmaan.
Jatkoajan näkemys
Joukkueella on tänä vuonna mahdollisuus keikuttaa venettä ja palata jälleen kamppailemaan paikasta mitalipeleihin. Taitoa joukkueesta löytyy, kysymysmerkkinä on edelleen kyky saada rakennettua joukkue yksittäisistä pelaajista.
Joukkuetta ei missään nimessä pidä aliarvioida, sillä kisojen suurin yllätysmomentti muhii juuri kanadalaisen Craig Ramseyn luotsaaman joukkueen vaihtoaitiossa. Slovakia saattaa neljännesfinaaleissa pudottaa hyvinkin jonkun ennakkosuosikeista.
Kisakokoonpano
Slovakian kisakokoonpano löytyy täältä.
Sveitsi
Viimeaikainen menestys
Sveitsin menestys on ollut erittäin vaihtelevaa viime vuosina. Maa oli finaalissa vuosina 2013 ja 2018, mutta molemmilla kerroilla Ruotsi vei kultamitalit. Vuonna 2013 ottelu oli selvää pässinlihaa, mutta 2018 ratkaisu venyi aina voittomaalikilpailuun.
Kaksi vuotta sittenkin välieräpaikka oli lähellä, mutta Kanada tasoitti ottelun varsinaisen peliajan viimeisellä sekunnilla ja vei voiton jatkoajalla. Muuten Sveitsi ei ole päässyt välieriin tällä vuosituhannella, ja joukossa on myös puolivälierien ulkopuolelle jäämisiä, viimeksi vuonna 2016. Sveitsin piti isännöidä kisoja vuonna 2020, mutta turnaus peruttiin.
Jatkoajan näkemys
Sveitsi on tänä vuonna normaalia lähempänä huippumaita, kun NHL-pelaajien määrä koko kisoissa jää vähiin. Sveitsi sai kuitenkin mukaan kovimpia kisanimiä, kun mukana ovat NHL:stä tutut Nico Hischier ja Timo Meier.
Myös kotimaan sarjasta tulee joukkueeseen laatua, sillä mukana on neljä parasta sveitsiläistä pistemiestä koko sarjan kolmosen Sven Andrighetton johdolla. Puolustus on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Useaan otteeseen maajoukkueen kapteenina toiminut Raphael Diaz valmistautuu jo kahdeksanteen MM-turnaukseensa.
Joukkue sai myös NHL-apuna Jonas Siegenthalerin, joka siirtyi kesken kauden Washington Capitalsista New Jersey Devilsiin. Maalivahtiosastolla vastuuta kantanevat Reto Berra ja Leonardo Genoni.
Oma mielenkiintoinen nimensä on Santeri Alatalo. Suomalaissyntyinen puolustaja pääsi pelaamaan kiekkokansalaisena, sillä hän vietti aikaa maassa isä Matti Alatalon valmennusuran aikana. Kehitys on ollut tasaista ja Santeri Alatalo sai aiemmin kauden aikana Sveitsin kansalaisuuden. Peliesitykset nostivat hänet mukaan kisajoukkueeseen.
Kisakokoonpano
Santeri Alatalo valittiin Sveitsin MM-joukkueeseen − myös NHL-apuja mukana
Tanska
Viimeaikainen menestys
Tanska kynti pitkät ajat alemmissa divisioonissa ilman mainittavampaa menestystä, mutta vuonna 2003 tapahtuneen pääsarjadebyytin jälkeen maa on säilynyt ylimmällä tasolla. Pudotuspeleihin joukkue on tosin selvinnyt vain kahdesti.
Jatkoajan näkemys
Tanskan kokoonpano ei pullistele nimimiehiä, mutta varsinkin puolustus on hyvällä tolalla, sillä koko nippu koostuu DEL:ssä ja SHL:ssä pelaavista miehistä.
Hyökkäyksestä löytyy laatua Mikkel Bødkerin, Nichlas Hardtin ja Nicklas Jensenin johdolla, mutta laajuus ei ole valtaisa. Tanskan matka jää tällä kertaa alkulohkoon.
Kisakokoonpano
Tanskan kisakokoonpano löytyy täältä.
Tšekki
Viimeaikainen menestys
Filip Pesanin valmentamalla ryhmällä on isot menestyspaineet, sillä joukkue on juhlinut viimeksi mitalia vuoden 2012 kisoissa. Kyseisissä kisoissa ryhmä nappasi pronssiset mitalit kaulaan.
Jatkoajan näkemys
Tämän kevään Tšekki on täynnä Liiga-tähtiä sekä NHL:ssä meritoituneita pelaajia unohtamatta KHL:n ja oman sarjatason parhaimmistoa. Tällä ryhmällä ainoastaan tavoitteena on voittaa mitali, joka on hyvinkin mahdollinen kokoonpanoa tutkiessa.
Joukkueen kokoonpanossa ovat muun muassa sellaiset NHL-hirmut kuin Jakub Vrána, Dominik Kubalik, Filip Chytil ja Filip Zadina, unohtamatta puolustuksen huippunimeä Filip Hronekia.
Joukkueesta löytyy myös liuta Liiga-jäillä luistelleita pelaajia.
Kisakokoonpano
Tšekin kisakokoonpano löytyy täältä.
Valko-Venäjä
Viimeaikainen menestys
Valko-Venäjä alkaa olla MM-kisojen pääsarjan vakiokalustoa. Vuonna 1994 tapahtuneen MM-kisadebyyttinsä jälkeen maa on pääosin pelannut korkeimmalla sarjatasolla, mutta neljää pudotuspelikertaa lukuunottamatta sijoitukset ovat olleet häntäpäässä.
Jatkoajan näkemys
Valko-Venäjän vahvimman kilpailuedun tuo se, että valtaosa pelaajista pelaa samassa Dinamo Minskin KHL-joukkueessa, joten pelaajat ovat todella tuttuja toisilleen. Ehdottomasti mielenkiintoisin pelaaja on kuitenkin NHL:ssä New Jersey Devilsissä pelaava hyökkääjä Jahor Šaranhovitš.
Suomalaisille tuttuja nimiä kokoonpanosta löytyy Geoff Plattin ja Francis Parén muodossa. Muuten pelaajat ovat pääosin Valko-Venäjän sarjoista.
Kisakokoonpano
Valko-Venäjän kisakokoonpano löytyy täältä.
Venäjä
Viimeaikainen menestys
Yksi 2000-luvun menestyneimmistä maajoukkueista on tällä vuosituhannella jäänyt mitaleitta ainoastaan kahdeksan kertaa. Leijonien kultajuhliin päättyneissä Slovakian kisoissa Venäjä sai tuliaiseksi kisoista pronssimitalit.
Jatkoajan näkemys
Muun muassa KHL-tähti Maksim Šalunovilla höystetty nippu janoaa paluuta takaisin kultakantaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Kaikkien tähtien osuessa kohdalleen nähdään vanha tuttu venäläinen punakone.
Myös itänaapurilla on jalkeilla NHL-tähtikaartia, kun Artjom Zub, Ivan Provorov ja Columbus Blue Jacketsissa haastavan kauden pelannut Mihail Grigorenko vahvistavat joukkuetta.
Kisakokoonpano
Löydät Venäjän kokoonpanon täältä.