MM-kisojen B-lohko: Jääkö pienemmille maille sanansijaa kolmen ison puristuksessa?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Riittävätkö Suomen keinot lohkovoittoon saakka?
Kuva © Tiia Mahkonen
B-lohkon ennakkoasetelma on hyvin selvä: kiekkomaailman kolme suurta Suomi, Kanada ja USA ovat lähtökohtaisesti vahvimmilla ja Saksaa lukuunottamatta muille ei ole oikein tarjolla kuin statistin rooleja.

B-lohkossa nähdään isot pohjoisamerikkalaiset pyssyt Kanada ja Yhdysvallat. Onpa mukana myös kotoinen Suomi. Saksa, kisaisäntä Latvia ja Norja vääntävät tiukasti puolivälieräpaikasta.

Italialle ja Kazakstanille jäänee köykäisempinä osallistujina rooli yrittää parhaansa ja katsoa mihin se riittää.

Italia

Viimeaikainen menestys

Enemmän jalkapallomenestyksestään tunnettu saapasmaa on tuttu näky MM-kisojen korkeimmalla tasolla, mutta menestys on kiertänyt italialaiset kaukaa. Viime vuosina maa on seilannut korkeimman tason ja 1A-divisioonan väliä säännöllisesti.

Jatkoajan näkemys

Italian lähtökohdat Latvian kisoihin ovat äärimmäisen haastavat. Lähes koko joukkue on kärvistellyt koronan kourissa ja muun muassa joukkueen valmennusjohto on ollut suurimman osan ajasta karanteenissa.

Kun tähän laskee päälle vielä sen, että joukkuetta ovat vaivanneet lukuisat loukkaantumiset, Italia lähtee kisoihin valmennusjohdonkin kommenttien mukaan C-joukkueella.

Pääosa pelaajistosta pelaa Keski-Euroopan monikansallisissa sarjoissa. Erikoismainintana voidaan mainita vielä kisojen nuorin pelaaja, 16-vuotias maalivahti Damian Clara.

Kisakokoonpano

Italian kisakokoonpano löytyy täältä.

Kanada

Viimeaikainen menestys

Kanada on voittanut viimeksi MM-kultaa vuonna 2016. Tuolloin vaahteralehtipaidat onnistuivat puolustamaan kevään 2015 mestaruuttaan. Mitaleitta maa on jäänyt viime vuosina vain 2018.

Edellisissä kisoissa 2019 Kanada voitti hopeaa, kun Suomi oli tunnetusti etevämpi finaalissa. 2017 Tre Kronor vei kullan Kanadan nenän edestä.

Jatkoajan näkemys

Gerard Gallantin päävalmentama Kanada lähtee jälleen kerran tavoittelemaan menestystä ja maailmanmestaruutta, mutta paljon totuttua kokeilumielisemmällä ryhmällä. Suuria NHL-tähtiä ei ole, joten toisaalta näyttöpaikkoja aukeaa sitäkin enemmän.

Joukkue nojaa Darcy Kuemperin torjuntatyöhön, joten nuori joukkue saa hänen edessään kehittää peliään. Troy Stecher ja Colin Miller tuovat rutiinia peräpäähän. Owen Power sen sijaan on vasta seuraavan NHL-varaustilaisuuden nimiä.

Hyökkäyksestä löytyvät esimerkiksi Adam Henrique ja Andrew Mangiapane, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa NHL-kartalla. Justin Danforth ansaitsi KHL:n nappikauden jälkeen paikan joukkueesta. Cole Perfetti tuo mielenkiintoista nuorta voimaa.

Kisakokoonpano

Kanadalla on totta kai NHL-painotteinen joukkue, mutta myös muualla pelaavia kiekkoilijoita on tällä kertaa mahtunut mukaan.

Kazakstan

Viimeaikainen menestys

Kazakstan on myös klassinen hissijoukkue korkeimman tason ja 1A-divisioonan välillä Italian tapaan. Pääosa viime vuosista on kulunut 1A-divisioonassa ja joka kerralla ylimmällä tasolla maa on jäänyt pahnan pohjimmaiseksi.

Jatkoajan näkemys

Kazakstanille ei viime vuosia ruusuisempaa menestystä ole luvassa. Sekä Kazakstanin että Italian onni on se, ettei tämän vuoden kisoissa tipu kukaan sarjaporrasta alemmas.

Myös kazakit ovat kärsineet koronan kourissa ja esimerkiksi tähtimaalivahti Henrik Karlsson nosti kytkintä kisojen alla tyytymättömyyteensä vedoten. Muuten valtaosa pelaajistosta on tuttuja toisilleen, sillä rungon muodostavat KHL-joukkue Barys Nur Sultanin pelaajat. Muu osa joukkueesta pelaa joko Venäjän VHL:ssä tai Kazakstanin pääsarjassa.

Kisakokoonpano

Kazakstanin kisakokoonpano löytyy täältä.

Latvia

Viimeaikainen menestys

Latvia kuuluu MM-kisojen vakiokävijöihin ja on pelannut pääsarjassa koko 2000-luvun. Pudotuspeleihin saakka maan taso ei ole riittänyt kuin viidesti koko MM-historiansa aikana, mutta mikään heittopussi maa ei suinkaan ole ollut.

Jatkoajan näkemys

Latvian kokoonpano on täynnä mielenkiintoisia nimiä. Puolet pelaajista pelaa joko Pohjois-Amerikan sarjoissa tai KHL:ssä ja myös muissa laatusarjoissa on suuri määrä pelaajia.

Latvialla voi olla iskun paikka näissä kisoissa, kun muilla mailla on haasteita omien kokoonpanojensa kanssa, mutta kantona kaskessa jo B-lohkossa ovat Saksa ja Norja. Halvalla latvialaiset eivät nahkaansa pomminvarmasti myy.

Kisakokoonpano

Latvian kisakokoonpano löytyy täältä.

Norja

Viimeaikainen menestys

Norja on ollut tasainen suorittaja noustuaan A-sarjaan vuodeksi 2006. 2011 Norja oli jopa kuudes, mutta sen jälkeen sijoitus on vakiintunut lohkon häntäpäähän välttäen kuitenkin putoamisen.

Jatkoajan näkemys

Noin puolet joukkueesta tulee oman maan sarjasta, joten myös kovemmista sarjoista tulijoita on. Liigasta tuttuja ovat maalinsuulta löytyvä Henrik Haukeland (TPS, KooKoo) ja puolustuksessa pelaava Stefan Espeland (Ilves).

Hyökkäysosastolta löytyy puolestaan Tapparassa kauden verran viihtynyt Martin Røymark. NHL-varaukset Mathias Emilio Pettersen (Calgary 6. kierros 2018) ja Ole Julian Bjørgvik Holm (Columbus 5. kierros 2020) tulevat auttamaan kotimaataan AHL:stä.

Pohjois-Amerikan avuistaan huolimatta Norjalla ei ole asiaa pudotuspelipaikoille, mutta myöskään jumbosija ei kummittele normaalin suoritustason pysyessä yllä. Tasaisten sijoitusten sarja siis jatkuu tänäkin vuonna.

Kisakokoonpano

Norjan kisakokoonpano löytyy täältä.

Saksa

Viimeaikainen menestys

Neljästä edellisestä turnauksesta Saksa on yltänyt kolmesti puolivälieriin. Maan lähihistorian kovin suoritus on kuitenkin olympialaisten finaalipaikka kolme vuotta sitten. Kultakin oli lähellä, mutta Venäjä tuli lopussa tasoihin ja vei jatkoaikavoiton.

Jatkoajan näkemys

Suomalaispäävalmentaja Toni Söderholm on asettanut tavoitteeksi kultamitalin. Joukkueessa on tukku maan lupaavimpia nuoria tähtiä, kuten SHL:n finaalijoukkue Röglessä pelannut puolustaja Moritz Seider sekä hyökkääjät John-Jason Peterka ja Lukas Reichel.

Kovinta arvokisakokemusta joukkueeseen tuo kapteeni Moritz Müller, jolle kisat ovat jo yhdeksännet. Väheksyä ei sovi myöskään Korbinian Holzeria, Matthias Plachtaa ja Marcel Noebelsiä. Rapakon takaa joukkueeseen saapuvat tällä kaudella AHL:ää pelannut kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Tom Kühnhackl sekä Buffalo Sabresin Tobias Rieder.

Saksan mahdollisuudet hyviin sijoituksiin ovat normaalivuosia paremmat, kun muiden joukkueiden miehistöt kärsivät kovemmin NHL-pelaajien vähyydestä. Välieräpaikka on täysin realistinen.

Kisakokoonpano

Saksan kisakokoonpano löytyy täältä.

Suomi

Viimeaikainen menestys

Kaikki muistavat Leijonien MM-kullan 2019. Tällä kertaa joukkueessa on kahdeksan hallitsevaa maailmanmestaruutta, sillä koronaviruspandemia perui tunnetusti viime vuoden kisat.

Vuoden 2011 maailmanmestaruuden jälkeen Suomen menestys on ollut vaihtelevaa. Keväät 2014 ja 2016 toivat hopeiset mitalit, mutta muina vuosina tulos on ollut laihahko.

Jukka Jalosen valmentamana ryhmä on joka vuosi valmis menestymään.

Jatkoajan näkemys

Maailmanmestarirungolla varustettu joukkue lähtee kisoihin hyvä valmistautuminen allaan. Ennen MM-kisoja pelattu EHT-turnaus antoi osviittaa siitä, mihin Leijonat tänä vuonna pystyy.

Maalivahtiosasto on Harri Säterin ja Jussi Olkinuoran myötä betonisessa kuosissa. Puolustuksesta löytyy sekä koko että näköä. Petteri Lindbohm ja Olli Määttä huolehtivat oman pään pitävyydestä, kun taas muun muassa Oliwer Kaski pyssyttelee hyökkäysavuillaan eteenpäin.

Hyökkäys on erinomaisesti roolitettu, sillä Arttu Ruotsalainen, Petri Kontiola ja Mikael Ruohomaa johtavat kärkiketjuja. Alemmista ketjuista löytyy Hannes Björnisen kaltaisia monipuolisia, tasapainottavia pelaajia.

Kisakokoonpano

Kuten todettua, Leijonilla on jalkeilla maailmanmestaruutta puolustava ryhmä. Roolitettu ja yhteen hiileen puhaltava joukkue pystyy haastamaan kenet tahansa.

Muita joukkueita pidemmästä leirityksestä saattaa olla Suomelle etua. Jalonen pystyy heittämään kentälle käytännössä kenet tahansa riippuen siitä, mitä tilanne vaatii.

USA

Viimeaikainen menestys

Yhdysvallat on kuin MM-kisojen Lukko. Maa on voittanut kultaa viimeksi vuonna 1960. Liigassa raumalaisten pitkä putki katkesi, joten herää ajatus siitä voisivatko yhdysvaltalaisetkin päästä takaisin mestaruuskantaan.

Viime vuosilta himmeämpiä mitaleita matkaan on tarttunut keväiltä 2013, 2015 ja 2018.

Jatkoajan näkemys

Jopa melko ennalta nimettömällä joukkueella kisoihin lähtevä Yhdysvallat on jälleen kerran potentiaalinen menestyjä, sillä huonoja pelureita ryhmään ei ole eksynyt.

Jake Oettingerin tilkitessä veräjän ja puolustuksen onnistuessa tehtävässään, on Yhdysvalloilla mahdollisuus. Christian Wolanin, Chris Wideman ja Matt Roy kantanevat vastuuta takalinjoilla.

Hyökkäyksestä löytyy tykkikauden pelannut Dallas Starsin Jason Robertson sekä useampi muu NHL:n joukkueiden runkopelaaja. Euroopasta mukaan pääsivät Zugin Justin Abdelkader ja Växjössä SHL:n mestaruuden pokannut Jack Drury. Mielenkiintoa tuo myös kauden pelaamatta ollut kokenut Brian Boyle.

Kisakokoonpano

Jack Capuanon valmennuksessa oleva Yhdysvallat lukeutuu kuivista vuosistaan huolimatta MM-kisojen suuriin maihin. Jalkeilla oleva ryhmä on suurempien tähtien puutteessa valmis tuhkimotarinoille.

Joukkueessa ei ole ehkä vielä täysin selvää, ketkä kantavat suurimman tulosvastuun, mutta se toisaalta tarkoittaa sitä, että onnistujille on tarjolla roolia otettavaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle