Jokerien A-junioreissa Valtteri Filppula oli tehnyt vahvaa jälkeä 2000-luvun alkuvuosina, ja kesällä 2002 Detroit Red Wings teki vantaalaisesta varauksen kolmannella kierroksella.
Vyölle kertyi meriittejä jo varhain: Alle 20-vuotiaana plakkarissa jo kaksi nuorten MM-pronssia ja vuotta myöhemmin, kansallisella läpimurtokaudella 2004–05 SM-hopea. Tässä vaiheessa Filppula koki olevansa valmis NHL:ään.
Kausi 2005–06 sujui pääosin AHL-seura Grand Rapids Griffinsissä, jossa Filppula kehittyi mainioksi pelinrakentajaksi. Varsinaisella NHL-debyyttikaudella 2006–07 Filppula ei vielä herättänyt suurta huomiota, mutta jo seuraavalla kaudella suomalaislupaus lunasti paikkansa Red Wingsin nimekkäässä ryhmässä.
Sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä syntyi noin 0,5 pistettä per ottelu, ja finaalisarjassa Pittsburgh Penguinsia vastaan kuudessa ottelussa lukemat 2+2. Seuraavana keväänä Red Wings ja Penguins kävivät finaaleissa uusintaottelun, ja tällä kertaa voittajaksi selviytyi Penguins tasaisen sarjan päätteeksi. Filppula oli keväällä 2009 edellistäkin tehokkaampi ja osoitti olevansa mies paikallaan suurissa otteluissa.
Vuosien saatossa Filppula muuntui tyylitaiturista uutteraksi ja luotettavaksi työmyyräksi, jolle valmentaja saattoi osoittaa minkälaisen roolin tahansa. Tunnollisena puolustavana hyökkääjänä, kyvykkäänä erikoistilannepelaajana ja taitavana syöttelijänä Filppula toi kaikkiin kokoonpanoskenaarioihin kaivattua syvyyttä.
Mutta aikansa kutakin. 2010-luvun puolivälin Lightning-vuosien jälkeen näkyi Filppulan uran horisontissa auringonlaskun välkkeitä. 1000 NHL-ottelun rajapyykki tuli vastaan talvella 2020 kahdeksantena suomalaisena. Tilinpäätös on kiitettävä: Filppula on Jari Kurrin ja Esa Tikkasen jälkeen eniten pudotuspeliotteluita pelannut suomalainen. Saldona on yksi mestaruus ja kolme finaalipaikkaa.
Tilastot eivät tee täyttä oikeutta Filppulan merkitykselle joukkuepelaajana. Suomalaispelaajien tehopistetilastossa hän on sijalla 14 – lähellä takana ovat samankaltaiset profiilipelaajat Jere Lehtinen ja Teuvo Teräväinen.
Viimeiset kaudet 2017–2021 olivat tuloksellisesti vaisuja, ja lopullisesti Filppula jätti taalakaukalot taakseen kauden 2020–21 jälkeen siellä, missä kaikki oli alkanut; Red Wingsin riveissä.
Pelit jatkuivat Sveitsissä, missä ote ja peli-ilo löytyivät uudestaan. Genevessä peli kulki, ja keväällä Filppula kutsuttiin sekä olympia- että MM-joukkueisiin. Molemmilla kerroilla hän johdatti Suomen kultamitaleille. Hänestä tuli näin ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on voittanut Stanley Cupin, olympiakullan ja maailmanmestaruuden. 14 vuotta kiertänyt kehä sulkeutui kotikisoissa keväällä 2022.
Kuin kirsikkana kakun päälle, Filppula voitti seuraavilla kausilla Sveitsin mestaruuden sekä jääkiekon Mestarien liigan. Vanha sotaratsu oli korskahtanut vielä kerran.
Muokattu 22.6. klo 17.49: Korjattu varauskierros oikeaksi.