NHL-puolustajien topit ja flopit: Nuoret hyvässä ja huonossa valossa − Thomas Chabot'n esiinnousu on ylitse muiden

NHL / Artikkeli
Thomas Chabot on ollut vireessä kauden ensimmäisellä puoliskolla.
Kuva © Getty Images

Topit

1) Thomas Chabot, Ottawa Senators

Ruotsalaispuolustaja Erik Karlssonin lähdön jälkeen NHL:n viimeisellä sijalla olevan Ottawa Senatorsin puolustuksen johtajaksi on noussut uusi nimi. Chabot'n ei voida puhua korvaavan Karlssonia, mutta hän on tehnyt tämän kauden aikana näyttävää nousua kohti NHL:n huippua tehden 38 ottelussa 38 tehopistettä.

Senatorsin kärkiosaaminen on erittäin ohutta ja yleisimpänä puolustajaparinaan Chabot'lla on ollut parhaimpina iltoinaan korkeintaan keskinkertainen Dylan DeMelo. Chabot on silti vastannut surkeassa puolustuksessa saamaansa vastuuseen ja tehnyt tulosta.

Chabot on silti vastannut surkeassa puolustuksessa saamaansa vastuuseen ja tehnyt tulosta.

Lisäksi hän on jäällä ollessaan kirjannut huomattavasti parempia lukemia laukaisuhallinnan ja maaliodottaman suhteen kuin muu joukkue hänen ollessa vaihtopenkillä.

Chabot on puolustajien pistepörssin kärkisijoilla ja suorituksen arvoa nostaa se, että hän tekee esiinnousuaan 21-vuotiaana NHL:n pohjalla olevassa joukkueessa. On kuitenkin selvää, että Chabot'n vastuu olisi nykyistä rajatumpi Senatorsia paremmassa joukkueessa. Tällä hetkellä hän on loukkaantumisen takia sivussa, mikä on isku Senatorsin kasvoille.

2) Morgan Rielly, Toronto Maple Leafs

Rielly johtaa yhden NHL:n parhaimman joukkueen alakertaa häikäisevillä otteillaan. Viime kaudella hän teki 76 ottelussa 54 tehopistettä, ja tällä kaudella on syntynyt peräti 45 pistettä 41 ottelussa. Uransa parhaimpaan kauteen matkalla oleva Rielly on hyötynyt Maple Leafsin pelillisestä hyvyydestä ja materiaalista, mutta hän on vihdoin lunastamassa odotuksiaan.

Kanadalainen on tehnyt tasaviisikoin vähintään 500 minuuttia pelanneista puolustajista eniten pisteitä 60 minuuttia kohden jättäen taakseen toisella sijalla olevan Chabot'n. Puolustuspelaamisen suhteen Rielly ei ole ollut NHL:n kärkeä, mutta hän on ollut tuottelias puolustaja niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin.

Kokonaisuudessaan Rielly on istunut täydellisesti Maple Leafsin hyökkäävään, aktiiviseen ja liikkuvaan pelitapaan. Tämän lisäksi kanadalainen on heiluttanut vastustajan maaliverkkoa jo 13 kertaa.

3) Brent Burns, San Jose Sharks

Burns on aloittanut vaihtonsa tasaviisikoin hyökkäysalueelta peräti 64-prosenttisesti, ja kanadalaisen vahva hyökkäyspelillinen peluutus on tuottanut tulosta. Burns on listan kolmas puolustaja, joka pelaa tällä hetkellä yli piste per ottelu -tahdilla. Kanadalainen on takonut kovaa jälkeä tasaisesti, ja uusi vuosi käynnistyi 1+3-tehoilla.

Hitaahkon kaudenalun jälkeen Burns ja Erik Karlsson ovat löytäneet oikeat askelmerkkinsä. Sharks on Burnsin ollessa jäällä hallinnut laukaisuyrityksiä ja maaliodottamaa lähes suvereenisti. Muhkeasta parrastaan tunnettu Burns pelaa illasta toiseen Sharksin parhaiden pelaajien kanssa, mutta hän muodostaa joukkueensa hyökkäyspelaamisessa yhden sylinterin.

Burns on puolustajista kärkipäässä muun muassa suhteutettujen tehopisteiden ja tuotettujen laukausten osalta. Kun Burns ja Karlsson ovat olleet jäällä, Sharksilla on ollut laukaisuyrityksiä 60 minuuttia kohden yli 70.

4) John Carlson, Washington Capitals

Carlson on tällä kaudella jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Yhdysvaltalainen on tehnyt 40 ottelussa 39 tehopistettä, joista tasaviisikoin on syntynyt 18. Carlson on Capitalsin ykkösylivoiman ainoa puolustaja ja hän nojaa vahvasti myös ylivoimatehoihinsa, joita on tullut 17. Peliaikaan suhteutettuna hän on kuitenkin ollut neljänneksi tehokkain puolustaja tasaviisikoin.

Carlson on aloittanut tasaviisikoin vaihtonsa hyökkäysalueelta 55,08-prosenttisesti, eli Riellyn ja Burnsin tavoin hänen peluutuksensa on keskittynyt selvästi hyökkäyspäähän. Sekä tasaviisikoin että ylivoimalla Carlson on jaellut ykkössyöttöjä hyvällä tasolla ja vaikuttanut puolustuksesta keskeisesti Capitals-hyökkääjien pelaamiseen.

Laukaisuhallinnan ja päästetyn maaliodottaman suhteen Carlsonilla on vielä hieman petrattavaa, kuten koko joukkueellakin. Yhdysvaltalainen on eittämättä hyökkäyspelaamiseen panostava puolustaja, mutta kauden edetessä puolustusalueen puolustuspelaamisen tulisi eheytyä.

Brent Burns ja Erik Karlsson taustalla ovat olleet Sharksin puolustuksen tehonimet.
Kuva © Getty Images

5) Kris Letang, Pittsburgh Penguins

Letang on Penguinsin alakerran ainoa pisteitä säännöllisesti takova puolustaja. Justin Schultzin ollessa sivussa Letangille on kasaantunut puolustajista valtava hyökkäyspelillinen vastuu. Toistaiseksi hän on vastannut siihen: nykytahdilla kauden 2015−16 lukemat (16+51=67) on mahdollista saavuttaa.

40 ottelussa 37 tehopistettä tehnyt Letang on 60 minuuttia kohden kahdeksanneksi tehokkain puolustaja, ykköspisteitä hän on kerännyt peliaikaan suhteutettuna kolmanneksi parhaiten. Kanadalainen on aloittanut vaihtonsa hyökkäysalueelta 48,32-prosenttisesti, mutta Penguins on jyrännyt vastustajan laukaisuhallinnassa, tehdyissä maaleissa ja maaliodottamassa Letangin ollessa jäällä.

Letang on jo ylittänyt viime kauden maalimääränsä (9). Puolustajan toiseksi paras yhden kauden maalimäärä on 11, mikä rikkoutunee hyvinkin pian.

Lähellä listaa: Roman Josi, Mark Giordano, Mattias Ekholm, Erik Karlsson

Flopit

1) Ivan Provorov, Philadelphia Flyers

Provorov on vakiinnuttanut paikkansa Flyersin runkopelaajien ja laadukkaiden NHL-puolustajien joukossa. Flyersin kausi on ollut mahalasku, ja Provorovin kuluva kausi ei ole sujunut yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Venäläinen on Shayne Gostisbeheren kanssa joukkueensa alakerran johtohahmoja, mutta hänen tasonsa on ailahdellut.

Venäläinen on Shayne Gostisbeheren kanssa joukkueensa alakerran johtohahmoja, mutta hänen tasonsa on ailahdellut

Provorov pelaa säännöllisesti ylivoimaa ja puolustaa tasaviisikoin ykköspuolustajaparissa. 41 ottelussa on syntynyt tehopisteet 4+9, ja 60 minuuttia kohden tehdyissä pisteissä venäläinen jää kauas kärjestä niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin.

Venäläisen ollessa jäällä Flyersin maaliodottama on peräti kuusi prosenttia heikompi verrattuna siihen, kun hän ei ole kentällä. Provorov pelaa suhteellisen laadukkaiden pelaajien kanssa, mutta runsaiden laukaisumäärienkin päästäminen on pakottanut venäläisen aloittamaan pääosan vaihdoistaan puolustusalueelta.

2) Nick Leddy, New York Islanders

Leddy on Islandersin ykköspuolustajia, mutta yhdysvaltalaisen kausi ei ole sujunut hänelle asetettujen odotusten mukaisesti. Tehopisteitä on syntynyt niukasti (1+13) ja pelaaminen on ollut kokonaisuudessaan joukkueen kannalta miinusmerkkistä. Hän on ylittänyt 40 tehopisteen rajan kolmella edellisellä kaudellaan, mutta nyt rajapyykki on jäämässä väliin.

Tasaviisikoin Leddy on pelannut Islanders-puolustajista toiseksi eniten, ylivoimalla vastuuta on kertynyt ylivoimaisesti eniten. Ylivoimalla Leddy on tehnyt 60 minuuttia kohden 21:nneksi eniten pisteitä vähintään 100 minuuttia pelanneista puolustajista. Tasaviisikoin tehopisteitä on tullut vain kuusi, ja hänen ollessa jäällä Islanders on päästänyt laukaisuyrityksiä ja maaliodottamaa reilusti.

Pelkillä ylivoimatehoilla ei siis menestytä. Kun hyökkäyspäässä ei synny tasaviisikoin tarpeeksi ja puolustuspään pelaaminen jättää runsaasti parantamisen varaa, on soppa valmis. Leddy on aloittanut vaihdoistaan ainoastaan 45,01 prosenttia hyökkäyspäässä, siinä yksi asia, johon valmennus voi osaltaan vaikuttaa.

Ivan Provorovin kausi on sujunut alakanttiin.
Kuva © Getty Images

3) Marc-Édouard Vlasic, San Jose Sharks

Sharksin takalinjoilla on tulivoimaa, mutta yhtenä maailman parhaimmista puolustavista puolustajista pidetty Vlasic ei ole ollut kauden aikana maineensa veroinen. Vlasicin puolustuspelaaminen on kärsinyt jämäkkyyden ja johdonmukaisuuden puutteesta.

Yhteispeli Erik Karlssonin ei ole luonnistunut, eivätkä Vlasicin suoritukset Justin Braunin rinnallakaan ole olleet kanadalaisen kannalta mairittelevia. Suurin osa Sharks-pelaajista näyttäisi menestyvän laukausten osalta silloin, kun Vlasic ei ole heidän kanssaan samaan aikaan jäällä.

Ongelmat ovat näkyneet rumalla tavalla oman alueen puolustamisessa. Vlasicin Corsi-lukema on yli kahdeksan prosenttia huonompi verrattuna muuhun joukkueeseen silloin, kun hän ei ole jäällä. Suhteellinen prosenttilukema maaliodottaman osalta on peräti kymmenen prosenttia heikompi.

yhtenä maailman parhaimmista puolustavista puolustajista pidetty Vlasic ei ole ollut kauden aikana maineensa veroinen

Kanadalaisella on menossa ensimmäinen kausi keskimäärin seitsemän miljoonaa dollaria kaudessa tuovasta sopimuksesta, eikä hänen tasonsa ole toistaiseksi puhunut taalojen puolesta.

4) Nikita Zaitsev, Toronto Maple Leafs

Seitsemänvuotisen sopimuksen vuonna 2017 solmineen Zaitsevin alamäki on ollut tulokaskauden jälkeen jyrkkä. Tällä kaudella venäläinen on saanut tasaviisikoin kolmanneksi eniten vastuuta, mutta hänestä ei ole ollut hyväksi tasapainottavaksi pelaajaksi Jake Gardinerin vierellä.

Tehopisteiden osalta lukemat ovat synkät: 41 ottelussa on syntynyt pisteet 0+3. Zaitsevin rooli joukkueessa on muuttunut aiemmasta, sillä esimerkiksi venäläisen ylivoima-aika on pudonnut kaudesta 2016−17 olemattomiin. Hän ei ole kuitenkaan täyttänyt rooliaan puolustuspelillisesti.

Zaitsevin suhteelliset prosenttilukemat laukaisuyritysten ja maaliodottaman suhteen ovat negatiiviset, mutta puolustajapari Gardiner on pysynyt pinnalla hyökkäysvoittoisesta pelaamisestaan huolimatta. Maple Leafsin johdolla riittääkin mietittävää, onko Zaitsevilla tulevaisuutta organisaatiossa.

5) Dmitri Orlov, Washington Capitals

Orlovilla on allaan kaksi yli 30 tehopisteen runkosarjaa, mutta tällä kaudella 41 ottelussa on syntynyt pisteet 2+10. Kauden ensimmäisellä puoliskolla venäläinen on latonut vain kaksi maalia, kun viime kaudella täysosumia syntyi kymmenen.

Listalle joutumista ei kuitenkaan voida laittaa täysin Orlovin kontolle. Venäläinen on pelannut koko kauden ajan yhdessä Matt Niskasen kanssa, eivätkä puolustajaparin suoritukset ole olleet mairittelevia. Kaksikko on ollut jatkuvasti laukaisuyritysten ja maaliodottaman suhteen raskaasti vastaanottava osapuoli.

Tasaviisikoin Orlov on aloittanut yli 48 prosenttia vaihdoistaan hyökkäysalueelta, kun taas Niskasella hyökkäyspään aloitusten osuus on ollut hieman yli 41 prosenttia. Heistä Niskanen on ollut silti tehokkaampi 60 minuuttia kohden. Lisäksi kakkosylivoimalla pelaavalle Orloville ei ole kertynyt lainkaan ylivoimatehoja.

Lähellä listaa: Shayne Gostisbehere, Dion Phaneuf, Justin Faulk

Tilastot: Corsica

» Lähetä palautetta toimitukselle